Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Za posledních dvacet let zemřelo v regionu osm policistů, připomíná je památník

Krimi

23.2.2013

Autor: jap

Za posledních dvaadvacet let zemřelo ve službě v Olomouckém kraji osm policistů. Někteří přišli o život při dopravních nehodách, jiným se stalo osudným střetnutí s pachatelem. Muže, kteří zaplatili cenu nejvyšší, teď připomíná plastika, odhalená ve foyer policejního ředitelství.

Plastika navržená olomouckých sochařem Jiřím Hastíkem zdobí nyní vstupní prostory krajského policejního ředitelství na třídě Kosmonautů. Policistům připomíná kolegy, kteří ve službě položili své životy. "Od dob první republiky zemřelo mnoho příslušníků policie, kvůli různým dějinným zvratům a skartacím však můžeme doložit pouze případy, které se udály po roce 1989." zmínil krajský policejní ředitel Jaroslav Skříčil.

Prvním jménem na podstavci plastiky je podporučík Antonín Šoustal. Pocházel sice z Brna, v září 1990 byl služebně přeložen do Prostějova. To se mu bohužel stalo osudným. Už 11. listopadu pronásledoval ozbrojeného pachatele vloupání. Došlo k přestřelce, při které byl Šoustal vážně zraněn. 14. listopadu v nemocnici zemřel. Nebylo mu ani třicet let.
Nadporučík Stanislav Podepřel nosil uniformu od konce šedesátých let. Od roku 1994 sloužil v Brodku u Přerova jako policejní inspektor. Osudným pro něj byl 2. duben 1999. Při explozi nalezených výbušných systémů utrpěl zranění, kterým podlehl. Bylo mu padesát let.
Pamětní kniha obsahuje i jména policistů, jejichž životy vyhasly na silnicích při výkonu služby. Při dopravních nehodách zemřeli Jan Trna, Milan Bartošek, Josef Vach, František Záhora, Radovan Doba a Ivo Kučera, poslední dva jmenovaní zahynuli společně, když do jejich služebního vozu čelně narazil jiný automobil.

Památník posvětil i páter František Hanáček z chrámu svatého Mořice. "Takové místo je potřeba. Jeho prostřednictvím jsou ti, kteří nás předčasně opustili, znovu součástí vyššího celku. To je dobře," zmínil ve své řeči.
Na vznik díla přispěly finančními prostředky i kolegové z dalších ředitelství, podpořila ho i mezinárodní policejní asociace.

jap

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip