Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 7.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Výstavu o encyklopediích ve Vlastivědném muzeu zahájil herec Ondřej Vetchý

Kultura

10.6.2020

foto: Jan Procházka

Nejvýznamnější podniky z oblasti tvorby všeobecných naučných slovníků od prvního pokusu Františka Palackého až po polistopadové vzlety a pády tohoto odvětví. To je téma pro novou výstavu Vlastivědného muzea, která byla včera slavnostně zahájena. Kmotrem publikace, která výstavu doprovází, se stal herec Ondřej Vetchý.

Publikaci, která výstavu doprovází, pokřtil herec Ondřej Vetchý, spolu s hejtmanem Ladislavem Oklešťkem (vlevo) a ředitelem Vlastivědného muzea Břetislavem Holáskem. „Doposud nikdy nebyla nikdy prezentována tak obsáhlá historie všeobecných naučných slovníků v kontextu našich dějin. Osobně jsem proto velmi potěšen, že právě kurátoři našeho muzea připravili tento nádherný projekt,“ zhodnotil počin Holásek.

Foto: Jan Procházka

K polití knihy sektem ale nakonec nedošlo. "Shodli jsme se, že by to byla škoda," glosoval hejtman. Vetchý si na vernisáž pouze „odskočil z jihlavských lesů“, kde již tři měsíce zcela zdarma pracuje a pomáhá. "Proto mám uniformu. Chodím v ní běžně, ale když mi zavolali, říkám, že rád přijedu, ale že nemám nic vhodného na sebe... A že budu muset přijet v uniformě," usmíval se herec, který je hrdým kapitánem v záloze.

Foto: Jan Procházka

Hostem vernisáže byl i arcibiskup Jan Graubner. Na snímku s autory publikace a kurátory Silvií Novotnou a Jiřím Černým. „Návštěvník bude moci na výstavě obdivovat lesk zlacených slepotiskových vazeb a různé typy ilustrací, kterými vydavatelé své encyklopedie obohacovali. Jako připomínku dávné minulosti se představí i velkoformátové mědiryty k Diderotově encyklopedii z druhé poloviny 18. století,“ podotkli kurátoři.

Foto: Jan Procházka

Samotná výstava je k vidění v prvním patře muzea,  v Mánesově galerii. Představen je tu i nelehký proces, jak slovníky přicházely na svět, jak rostly a krásněly, i jak se neřízeným narůstáním svých svazků vlastním otcům vymykaly z rukou.

Foto: Jan Procházka

Prezentace taktéž ukáže, v jaké náladě encyklopedie vznikaly, nebo jak byla encyklopedistika zneužívána totalitními režimy. V neposlední řadě výstava upozorní na to, čeho si na encyklopediích cenilo dobové publikum, a na co jednotliví vydavatelé lákali své kupce. 

Foto: Jan Procházka

Ondřej Vetchý si výstavu prohlédl za doprovodu ředitele Holáska a arcibiskupa Graubnera.

Foto: Jan Procházka

Čekalo na něj i překvapení. "Našel jsem asi jednu z prvních encyklopedických zmínek o vás," pochlubil se Holásek. "To snad ani není pravda," smál se více než dvacet let staré fotografii Vetchý.

Na výstavě nechybí ani legendární Otto. Některými svazky si můžete zalistovat.

Výstava končí 23. srpna. Publikaci si můžete zakoupit na recepci muzea nebo u vybraných knihkupců.

Foto: Jan Procházka