Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 8.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vodopád v Bezručových sadech zprovozní už v létě! Během měsíce by se měly rozběhnout stavební práce

Zprávy z regionu

6.5.2021

Autor: Lenka Šimková

O obnově vodopádu v Bezručových sadech se mluví již několik let. Nyní to však konečně vypadá, že by projekt mohl dospět ke svému finále. A pokud vyjdou všechny aktuální plány, které Výstaviště Flora Olomouc má, tak bychom se slavnostního spuštění vodopádu měli dočkat už u příležitosti letní Flory.

Původní vodopád v Bezručových sadech + aktuální foto z místa

Foto: archiv města + archiv redakce

Vodopád v Bezručových sadech vznikl v roce 1965, kdy jej u příležitosti oblíbených květinových výstav vytvořili odborníci z národního podniku Sigma Olomouc. Atraktivní formou tak mohli v tehdejší době propagovat sílu svých čerpadel. Vodopád se stal velmi vítaným oživením parku a v provozu byl nejen během květinových výstav, ale také každou neděli, kdy Olomoučané chodili do parku na četné procházky. V provozu byl naposledy koncem 80. let, později došlo i k zasypání malého jezírka pod hradbami. V posledních letech se začalo mluvit o jeho obnovení a podle nejnovějších informací to vypadá, že vodopád by měli mít lidé možnost znovu obdivovat ještě letos v létě.

"Na obnově vodopádu se pracuje už delší dobu, ale jsou to samozřejmě práce, které veřejnost nevidí. Různé posudky, přípravy, projektová dokumentace… té práce je za tím už hodně. Neustále se posouváme kupředu a věřím, že letos se nám to konečně podaří dotáhnout do konce a vodopád na letní Floře už bude v provozu," říká technický náměstek Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka.

Obnova vodopádu vyjde město zhruba na dva miliony korun. Kompletní čerpadlo v hodnotě více než půl milionu korun pak městu sponzorským darem věnuje firma Sigma Group, která se svým čerpadlem stála i za původním vodopádem. "Sigma už na čerpadle pracuje. My teď musíme vypsat výběrové řízení na stavební firmu, ale troufám si odhadnout, že tak za měsíc by se mohlo začít pracovat. Samotná stavba pak zabere měsíc až dva práce a budeme mít hotovo," vysvětluje aktuální postup Svačinka.

Kromě samotného vodopádu bude obnoveno i malé jezírko pod hradbami, do kterého bude stékat voda a následně bude opět cirkulovat. Jelikož je plánovaný vodopád i jezírko v boční části parku a přímo v místě jej neprotíná žádný chodník, tak se lidé nemusí obávat, že by jim kvůli stavebním pracím byl omezen vstup do Bezručových sadů. A pokud vše půjde hladce, tak by se občané i návštěvníci města měli slavnostního spuštění vodopádu dočkat už během letní Flory. "Samotný provoz vodopádu ještě musíme sladit s městem. Každopádně určitě by měl fungovat při velkých akcích a o tom, jak to bude s jeho provozem ve všedních dnech a o víkendech, ještě musíme jednat a najít nějaký kompromis. Já bych byl klidně pro, aby byl v provozu denně, ale to asi nepůjde," dodává s úsměvem Svačinka.