Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 8.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vládní opatření přehledně: co platí od pátku a co od pondělí?

Zprávy z regionu

9.10.2020

Autor: Lenka Šimková

Na skokový růst pozitivních případů koronaviru v Česku reagovalo Ministerstvo zdravotnictví vyhlášením nových přísných opatření. Ta představil ministr zdravotnictví Roman Prymula ve čtvrtek 8. října odpoledne, ovšem tiskovou konferenci provázely zmatky. U některých opatření nebylo jasné, kdy začnou platit, jiná byla upřesněna a rozšířena až později v oficiální tiskové zprávě. Jaká opatření platí tedy už dnes, a která až od pondělí 12. října?

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Co platí od pátku 9. října?

Od dnešního dne musí být uzavřené veškeré herny a kasína, dále se zakazuje provoz a používání vnitřních sportovišť, tedy veškerých posiloven, fitness center (s výjimkou tělocviku na prvním stupni základních škol), provoz umělých koupališť a veškerých wellness zařízení, pokud se nejedná o zdravotní služby.

Oproti prvotním informacím z tiskové konference se už od pátku zakazují také návštěvy a prohlídky zoologických zahrad a veškeré organizované zájmové, rekreační a další kroužky pro děti od šesti do 18 let.

Další opatření se vztahuje na restaurace, bary, kluby a diskotéky, které budou muset s výjimkou výdejních okének nově zavřít už ve 20:00 s tím, že u jednoho stolu smí sedět maximálně čtyři osoby. V těchto zařízeních bude nově zakázána produkce živé hudby a tance. U stravovacích zařízení v obchodních centrech je to ještě komplikovanější. Ve foodcourtech budou moci sedět u jednoho stolku pouze dva lidé a nikde nebude moci být k dispozici veřejné bezdrátové připojení k internetu. Což ministr zdravotnictví zdůvodnil tím, že veřejných wifi často využívají lidé právě v obchodních centrech a mohlo by tak docházet ke shlukování většího počtu osob.

Zároveň bude do nákupních center a dalších provozoven možné vstupovat ve skupinkách maximálně dvou lidí. V tomto případě zde platí výjimka pro rodiče s dětmi. Výjimka se vztahuje na osoby mladší patnácti let, které doprovází zletilou osobu. To znamená, že s více dětmi do provozovny můžete jít, ale jen jako jeden dospělý, nikoli kompletní rodina. 

Omezení se od pondělí 12. října dotknou i žáků ve školách.

Foto: Depositphotos.com

Co platí od pondělí 12. října?

Od pondělí dojde k razantnímu omezení škol, kulturních, sportovních a volnočasových akcí. Optaření budou platit minimálně čtrnáct dní, není však vyloučeno, že by je Ministerstvo zdravotnictví ještě mohlo prodloužit.

ŠKOLY

Od pondělí se pro prezenční výuku uzavře Univerzita Palackého a vlastně všechny vysoké školy v Česku. Výjimku bude mít pouze praktické vyučování u zdravotnických oborů. Na prezenční výuku přejdou taky všechny střední školy s výjimkou praktického vyučování, u nižších stupňů víceletých gymnázií bude probíhat prezenční výuka jako doposud.

Na mateřské školy, školní družiny a první stupeň základních škol se nová opatření zatím nevztahují. Druhý stupeň základních škol čeká střídavá prezenční a distanční výuka. Žáci se rozdělí na dvě poloviny tříd, přičemž každá polovina tříd půjde do školy jen v jednom z následujících dvou týdnů. Základní umělecké školy budou celostátně uzavřeny, povoluje se maximálně individuální výuka. Ministerstvo školství vydalo k opatřením přehlednou grafiku.

Ve dnech 26. a 27. října vyhlásil ministr školství Robert Plaga dny volna. Následuje státní svátek a dva dny podzimních prázdnin. V týdnu od 26. října do 1. listopadu se tak děti do škol nepodívají vůbec.

OBCHODY A OBCHODNÍ CENTRA

Ministr zdravotnictví Roman Prymula už ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že pokud dojde k omezení prezenční výuky na školách, mohl by tím vzrůst počet mládeže v obchodních centrech. Tomu se snaží zabránit tím, že už od pátku 9. října nesmí být v obchodních centrech veřejně přístupná wifi, došlo i k omezení osob ve foodcourtech a nadále platí vstup osob maximálně ve skupinkách dvou lidí. Čili pro obchody a obchodní centra se nařízení nemění.

ÚŘADY

Také provoz úřadů by od pondělí měl přejít do nového režimu. Úřední hodiny pro veřejnost budou po dobu dvou týdnů jen dva dny v týdnu a pět hodin denně.

ZDRAVOTNICKÁ A SOCIÁLNÍ ZAŘÍZENÍ

Od pondělí 12. října zakazuje Ministerstvo zdravotnictví návštěvy ve všech zdravotnických a sociálních zařízeních.  

KULTURA

Od pondělí se takřka opět zastaví kulturní život v celé republice. Nejméně na čtrnáct dní zavřou všechna divadla, kina, hrady a zámky, muzea a galerie a ruší se další kulturní a společenské akce, jako jsou poutě, kongresy, veletrhy aj. 

SPORT

Od pondělí budou zrušeny veškeré aktivity sportovců, a to jak amatérské, tak profesionální. Opatření se tedy dotkne i ligových fotbalových a hokejových soutěží, které zatím probíhaly jen s omezením hry bez diváků. Venkovní sportování je dovoleno v počtu maximálně 20 osob, kdy si lidé mohou ve volném čase alespoň zahrát tenis či zakopat s míčem, ale musí samozřejmě myslet na limitovaný počet osob. Výjimku z tohoto nařízení budou mít pouze mezinárodní zápasy. 

BOHOSLUŽBY, SVATBY, POHŘBY

Účast na bohoslužbách bude od pondělí omezena pouze na deset osob, platí nadále zákaz zpěvu. Svateb a pohřbů se omezení dotkne až od dalšího týdne, kdy od pondělí 19. října bude moct být účast nejvýše 30 osob na obou zmíněných. 

RESTAURACE

Omezení u restaurací se od pondělí nezmění, zůstat by měla stejná opatření, která platí už od pátku 9. října. Tedy uzavření ve 20:00, maximálně čtyři osoby u stolu a žádná živá hudba a tanec v těchto zařízeních.

Úplná znění nových opatření Ministerstva zdravotnictví, včetně některých výjimek, naleznete na webu ministerstva →