Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vláda schválila více než půl miliardy korun na stavbu Středoevropského fóra

Zprávy z regionu

23.1.2019

Autor: red

Muzeum umění Olomouc získalo takřka 600 milionů korun na stavbu budovy Středoevropského fóra Olomouc (SEFO). Tuto investici schválila vláda společně s dalšími šestnácti projekty, mezi nimž je například obnova pražské Invalidovny či vybudování muzea železnice a retro techniky na Masarykově nádraží v Praze.

Proluka v Denisově ulici, kde má vyrůst SEFO. Ilustrační foto

Foto: Google Maps

"Rozhodnutí vlády, kterým byla schválena dokumentace programu Péče o národní kulturní dědictví, se definitivně otevírá cesta k tomu, aby Muzeum moderního umění mohlo zahájit stavbu Středoevropského fóra Olomouc," potvrdil ministr kultury Antonín Staněk. Vláda uvolnila na péči o národní kulturní dědictví celkem 7,873 miliardy korun, z této částky poputuje 593 milionů korun právě na stavbu SEFO. Od roku 2007, kdy vznikla idea na zřízení galerie moderního středoevropského umění, je to poprvé, kdy má skutečně garantované finanční prostředky. "V letech 2019 a 2020 může muzeum čerpat peníze na přípravné práce včetně architektonické soutěže," doplnil Staněk.

Muzeum umění Olomouc nyní ve spolupráci s ministerstvem kultury chystá novou architektonickou soutěž na návrh budovy SEFO. "Připravujeme výběrové řízení na administrátora, zabýváme se složením soutěžní poroty a především přípravou zadávacích podmínek," uvedl mluvčí Muzea umění Tomáš Kasal.

Nová budova nabídne kromě výstavních prostor pro umělecká díla z celé střední Evropy také potřebné zázemí pro chod muzea – především větší depozitáře pro stále se rozrůstající sbírky či novou knihovnu a studovnu. "Pro nás je to obrovský posun, zadostiučinění a velký úkol do následujících let. Čekali jsme na to dlouho a uděláme vše pro to, aby SEFO stálo. Přístavbu nezbytně nutně potřebujeme," konstatoval ředitel Muzea umění Olomouc Michal Soukup.