Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nový radní Viktor Tichák: O budoucnosti divadla i filharmonie, opravách škol a lepší propagaci města

ROZHOVOR

15.11.2022

Jan Procházka

Je nejmladším z nových náměstků primátora, politické ostruhy získal jako opoziční zastupitel a nyní má na starosti kulturu, cestovní ruch, školství a městské části. Viktor Tichák se na radnici přesouvá z vysokoškolského prostředí a netají se tím, že chce řadu věcí dělat jinak. Před sebou má řadu úkolů: jedním z největších bude rozlousknout, jak to bude s budoucností Moravského divadla a Moravské filharmonie...

Profesí jste lingvista, přednášíte na Karlově univerzitě, na Univerzitě Palackého… To není úplně typické povolání politika...
Můžete jít do politiky z nějakého oboru, nebo tam vstoupit jako aktivní občan, což je i můj případ. Roli hrála i jistá naštvanost na to, jak politika v Česku funguje. Já ale nikdy nebyl takový, že bych seděl a nadával doma na gauči. Podle mého může člověk nadávat až tehdy, když sám zkusí všechny metody, jak problém změnit, a zjistí, že to nejde. Tak jsem se zkusil zapojit a tady jsem.
Vstoupil jsem do pirátské strany v roce 2018 v euforii, že se se konečně našel subjekt, který mi konvenuje. Piráti tehdy zaznamenali poměrně nečekaný vzestup, já se hned stal zastupitelem. Takže nezkušeným politikem nebo nováčkem rozhodně nejsem.

Překvapilo vás, že jste se pár dnů po volbách stali součástí koalice a vy jste dostal křeslo náměstka? Přece jen, před volbami i krátce po nich se hovořilo spíše o tom, že stávající koalice bude pokračovat.
Když jste lídrem kandidátky, musíte být připravený převzít zodpovědnost. Nejde nebýt.
Rozhodně to ale neprobíhalo tak, že bychom byli jen ve vleku nějakých okolností. Už před volbami jsme podnikali kroky, abychom svůj program mohli realizovat a snažili jsme se do poslední chvíle jako aktivní hráči. Nicméně, finální rozhodnutí bylo na hnutí ANO. Ukázalo se, že naše nabídka spolupráce byla dobrá.

To spojení s hnutím ANO asi leckoho zaskočilo. Přece jen, na celostátní úrovni si jdete dost po krku. Nebojíte se té spolupráce?
S panem primátorem se známe čtyři roky. Osobně si ho vážím mimo jiné i proto, že je to opravdu lokální primátor. Tím myslím, že není zároveň poslancem, senátorem, že odmítl kandidaturu do sněmovny. Olomouc si zaslouží mít primátora na plný úvazek. A pokud se orientujeme na lokální témata, umožňuje to poměrně klidnou spolupráci subjektů, které by si jinak, jak říkáte, šly po krku, neustále by řešily nějaké Babiše. To my neděláme, a proto naše spolupráce možná je.

Ona to není úplně fráze, že regionální politika je hlavně o lidech...
Je to tak. Víme, s kým do toho jdeme, známe se. A mimochodem, průniky mezi námi a hnutím ANO jsou větší, než třeba u ODS, kde jsou přirozeně malé, neboť jsme v komunálním programu na opačných koncích politického spektra.

Jste náměstkem pro školství, cestovní ruch, kulturu a městské části. Tak to pojďme vzít popořadě. Jak jsou na tom olomoucké školy?
Opravy a investice jsou navázané na státní dotace. Existují už nějaké fungující programy, takže tohle jsem zdědil, ale samozřejmě je potřeba rozhodovat, co má prioritu. Chceme se odpíchnout od relevantních dat spádovosti dětí, což se dříve nedělalo. Abychom věděli, kam se kdo hlásí, kde jsou největší převisy a kde je naopak dětí málo… Druhá věc je zlepšování kvality, což je trochu fráze…

Právě, co si pod tím představit?
Ve volebním programu se to může hezky vyjímat, ale každý vám řekne, že to nejde, že na to nemáme páky. Já si myslím, že něco se udělat určitě dá. V Olomouci doposud nefungovalo sdílení dobré praxe jednotlivých ředitelů škol. Komunikují spolu jen minimálně, každý řeší hlavně svoji školu. Náměstek by mohl být jen dozorčí a hasit problémy. Tohle vede k rozevírání nůžek: máte školy, které jdou nahoru, a pak ty, co jdou dolů, a pak máte problém i v tom, že rodiče chtějí přece tu nejlepší školu, tam ale už nemají místo… Proto je podle mě důležité, aby školy, které jsou dobré, mají kvalitní ředitele, učitele a vybavení, inspirovaly ostatní školy. Pak může jít kvalita nahoru.

Čili chcete vytvořit nějakou platformu, v rámci níž se budou ředitelé potkávat…
Ano. Říkejme tomu sdílení. Dříve bývalo něco jako porada ředitelů, chtěl bych ale, aby tohle bylo širší, aby to bylo spojeno s nějakým školením, aby se dozvěděli, co je aktuálního v oblasti dotačních titulů, aby se mohli podívat i jinam, aby zkrátka dostali informace, pomocí kterých mohou své školy zlepšovat. A aby i oni mohli prezentovat, jak to u nich funguje a inspirovat tak ostatní.


Velká část škol by snesla generální rekonstrukci.

Tématem, které rezonuje napříč společností, jsou úspory. Školy jsou obrovsky energeticky náročné, často navíc sídlí ve starých budovách. Budete se snažit tlačit na to, aby se snižovaly náklady třeba zateplováním nebo budováním alternativních zdrojů energie?
Asi nemusím nikomu říkat, že město není v dobré finanční kondici. I z tohoto důvodu jsme prakticky u všech oprav a investic odkázáni na dotace. Tam se naštěstí energetické úspory objevují často. Víme, že je dobré je využít a nechceme promarnit žádnou příležitost, protože to má návratnost. A když děláme třeba rekonstrukci střechy, dá se spojit právě se zateplením, instalují se solární panely…

Dá se říct, v jaké kondici ty školní budovy jsou?
V různé, ale obecně rozhodně ne dobré, to je potřeba říct. Vidíme to třeba, když seženeme dotaci na modernizaci nějaké učebny. Najednou se vynoří sekundární problémy: stará elektroinstalace, topení. Prostě výdaje, související se špatným stavem budovy. Velká část škol by snesla generální rekonstrukci. Můžeme a budeme apelovat na vládu, aby na to myslela při vypisování dotačních titulů, protože zlepšovat stav škol je opravdu nutné, a jak jsem říkal, město samo na to prostředky nemá.


Myslím, že Olomouc má na to, aby byla městem na tři dny, na prodloužený víkend.

Pojďme na další oblast, cestovní ruch. Olomouc před časem razila heslo stay overnight, zatím se to ale moc nepodařilo.
Mám ambicióznější plán. Myslím, že Olomouc má na to, aby byla městem na tři dny, na prodloužený víkend. Zatím je stále jednodenním městem, a to rozhodně není proto, že by neměla co nabídnout, ale spíš tím, že to neumí propagovat. Neumí to turistům naservírovat, ať už jsou z Brna nebo Francie. Tady bude dobré zlepšit propagaci, udělat lepší kalendář akcí, nový web, vždyť se tu pořád něco děje! Musíme to návštěvníkům říct, ideálně dopředu, aby ty informace měli i při plánování pobytu. Práce je hodně.

Teď nechci, aby to znělo nějak maloměstsky nebo zpátečnicky, ale myslím, že Olomoučanům docela vyhovuje, že je tu klid. Davy turistů jako v Krumlově, to by se občanům asi moc nelíbilo...
Myslím, že tohle je hodně daleko a podle mě to ani nehrozí. Takové podmínky jako Krumlov tohle město nemá. Chceme jít jinou cestou. Vidíme to třeba na chystaných vánočních trzích, turisté na víkend přijedou, ubytují se... Vánoční trhy tu fungují léta, mají skvělé jméno. Takových akcí potřebujeme více a musíme je podporovat.

Viktor Tichák
(*1990, Olomouc)

Původní profesí je lingvista, od roku 2019 pracuje jako odborný asistent na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, od roku 2020 pak i jako vědecký pracovník na Univerzitě Palackého. Členem Pirátské strany je od roku 2018, ve stejném roce se stal i městským zastupitelem. Své první volební období strávil v opoziční lavici, nyní se stal náměstkem primátora. Sám o sobě říká, že je olomouckým patriotem. Jeho otcem je nakladatel Tomáš Tichák, dědečkem byl známý historik Milan Tichák.

Foto: Jan Procházka

Byly tu i takové ambiciózní nápady, jako třeba projekt Olomoucký hrad. Neplánujete něco takového oživit?
To je opravdu velmi ambiciózní a drahý projekt. Za současné situace v příštích čtyřech letech rozhodně aktuální není. Co ale aktuální je, to je vyřešení situace kolem letního kina. Vztahy jsou tam na vodě, nikdo neví, na čem je… Už o tom jednáme. Stejně tak vznikne nová lokalita náplavky, ta je využitelná pro cestovní ruch a kulturu. Nechceme to nechat vyhnít, je tam velký potenciál. Máme na to i nějaké nižší finance. Nejsou to ale stamilióny, jaké by potřeboval Olomoucký hrad.


Nejsme v osmdesátých letech, kdy si každé větší město udržovalo divadlo a filharmonii. Fajnšmekři dnes nemají problém si zajet do Vídně nebo i dál, kde zrovna něco dobrého hrají. Tomuto konkurovat nechceme. Spíš si musíme stanovit úkol místního divadla a filharmonie a na základě tohoto zadání postupovat.

Ve vaší gesci jsou i dvě velké kulturní instituce Moravské divadlo a Moravská filharmonie. A v souvislosti s hledáním úspor se v poslední době hodně mluví o tom, že by se mohly sloučit, případně redukovat počet souborů. Někteří dokonce volají po zrušení filharmonie… Jaký názor na to má náměstek pro kulturu?
Je pravda, že obě ty instituce v rámci rozpočtu trčí. Slyšíte debaty na celostátní úrovni, že budeme dávat procento na kulturu, že se teď dává jen půl procenta… Tak my v Olomouci dáváme na kulturu deset procent. Určitě je co zlepšovat a musíme to brát vážně, nemyslím si ale, že je na pořadu dne nějaké rušení čehokoliv. Destruktivní řešení by mělo být až tím úplně posledním. Chci tedy postupovat konstruktivně. Je ale faktem, že současný model už není dlouhodobě udržitelný.

Takže jaká řešení připadají v úvahu?
Jestli to bude sloučení nebo jiný model, to vám neřeknu, protože to zatím analyzujeme. Možností je více a všechny dávají smysl. Je ale potřeba znovu říct, že nejde a nemá jít o redukci, ale zvýšení efektivity. Výpůjčky, synergie, provoz, ale i investice… To všechno se dá nějakým způsobem sdílet, aby to fungovalo lépe. Obě instituce jsou zavedené značky s obrovskou tradicí a rozhodně o ně nechceme přijít. Na druhou stranu ale musíme docílit toho, aby šla kvalita nahoru a ne dolů. A to vše je potřeba uvážit na pozadí proměny ve společnosti. Nejsme v osmdesátých letech, kdy si každé větší město udržovalo divadlo a filharmonii. Fajnšmekři dnes nemají problém si zajet do Vídně nebo i dál, kde zrovna něco dobrého hrají. Tomuto konkurovat nechceme. Spíš si musíme stanovit úkol místního divadla a filharmonie a na základě tohoto zadání postupovat.

Kdy můžeme čekat, že padne rozhodnutí?
Určitě se to nestihne teď, v debatě o rozpočtu, do které jsem spadl týden po nástupu do funkce. Takže mým cílem je uhájit finance na příští rok v udržitelné podobě. Ale budu se snažit, aby to za rok už vypadalo jinak.

Je tu i takzvaná živá kultura, tedy ta, kterou město nezřizuje. Malá divadla, spolky, kulturní organizace… Ty si každý rok stýskají, že dostávají méně a méně peněz; radnice jim říká, že se musí šetřit. Znovu se zeptám podobně: jaký názor na to má nový náměstek pro kulturu?
Olomouc jako univerzitní město má obrovský potenciál v lidech, to se line napříč gescemi. Je škoda, že město organizuje mnoho akcí na náměstí za mnoho milionů korun a zároveň rok od roku snižuje prostředky na dotace pro zmiňovanou živou kulturu. V debatách o rozpočtu města se mi už povedlo zredukovat finance na akce města a zvýšit částku na dotace do kultury a cestovního ruchu. Schvalovat to pak nebudu já, ale kulturní komise na základě prezentací žadatelů. Ty jsou veřejné, což je mimochodem věc, která se zavedla v minulém období a je velmi bohulibá.

Říkáte, že chcete omezit rozpočet velkých akcí, na druhou stranu se vám, jako náměstkovi pro cestovní ruch, ty velké akce hodí. Není to trochu pohyb v kruhu?
Musíte zapojit externí subjekty. Máte kulturní akce, které pořádají různé spolky, vinaři, jsou tu vánoční trhy, akce, které pořádá armáda i soukromé subjekty… Řada z nich se odehrává na náměstí. Podpoříme je víc než dosud a tím si uvolníme ruce, aby úředníci akce jen koordinovali. Tedy dozorující činnost, vyřizování záborů, pomoc s byrokracií.


Dnes je to tak, že pošlete nějakou žádost, úředník to překliká do excelové tabulky, tu vytiskne radním a komisím a pak do příslušných sloupečků vepisuje nové číslice. No… Excel je fajn, ale jsme jinde.

Když jsme u těch úředníků… Od vašich koaličních partnerů už zaznělo, že některé pozice je třeba vyčistit. Je čas na nějaké personální změny na magistrátu?
Nejsem si vědom nějakého konkrétního případu. Když tady ale některé strany vládly desítky let, určitě jsou osoby, které nemají na svém místě co dělat a celou dobu měly politické krytí. Ale nemyslím, že by se to týkalo některého z mých odborů. Osobní vazby mezi úředníky a politiky by se měly čas od času přetrhat volbami. To se teď stalo, uvidíme, jak to bude vypadat.
Druhá věc je ale organizační struktura. Ta podlehla kontrole auditem a my od začátku říkáme, že pokud si ho město zadalo, mělo by se jím i řídit. Cílem není propouštět lidi, ale zvýšit efektivitu fungování úřadu. Audit odhalil procesy, které nefungují dobře nebo se dublují. Dám příklad: Máte dva úředníky, jeden zpracuje žádost, druhý ji vyhodnotí, ten mu potom posílá závěrečnou zprávu a druhý ji zase vyhodnocuje. Dva lidé zaměstnávají sami sebe. To je procesní chyba, jakých se našlo více. Čili, je potřeba výsledky auditu implementovat, s čímž začneme příští rok. Už teď jsme si ale podle nich například dohodli rozdělení gescí.

S vaší stranou si spojuji i snahy o odstraňování zbytečné byrokracie, elektronizaci státní správy… Zatím to v Olomouci není žádná sláva. Chystáte se s tím něco udělat?
Určitě chci zjednodušit řadu věcí, které spadají do mé kompetence. Bavili jsme se třeba o dotacích. Dnes je to tak, že pošlete nějakou žádost, úředník to překliká do excelové tabulky, tu vytiskne radním a komisím a pak do příslušných sloupečků vepisuje nové číslice. No… Excel je fajn, ale jsme jinde. Dnes se už k takové agendě běžně používají aplikace, které celý proces výrazně zjednoduší. Žadatel vyplní formulář na webu, data se exportují, kam je třeba, nic se nemusí kopírovat a vkládat, což je mimochodem prostor pro chybovost. Jinde to funguje dobře, nevidím důvod, proč by na tento systém neměla přejít i Olomouc.
Digitalizovat se dá ale všude. Vezměte třeba parkovací politiku, která taky zjednoduší řadu procesů. Třeba ubudou papírové parkovací karty. Jestli docílíme zásadního posunu, to musí za čtyři roky posoudit voliči.

Zmínil jste parkování. Přestože to není váš obor, jako člen rady budete hlasovat o všem a parkovací politika je pro město v současné době velké téma. Podporujete systém, který prakticky celé město rozdělí na parkovací zóny?
Jako myšlenku ano. Je tam ale několik věcí, které si musíme vyjasnit, než přistoupíme k realizaci. Shodli jsme se však, že je to cesta, kterou chceme jít a teď je třeba ten projekt udělat opravdu kvalitně, aby městu pomohl a neškodil, což by se mohlo stát, pokud by se šil moc horkou jehlou.

Mimochodem, jaký způsob dopravy preferujete vy?
Všechny. Ale upřímně, potřeboval bych sám sebe omezit v používání auta. Zatím ale nejsem motivovaný použít jiný způsob. Když je teplo, jezdím na kole, když spěchám, jedu autem. Tam, kam jedu, vím, že zaparkuji. Kdyby mi to ale někdo zakázal, prostě začnu uvažovat jinak. Když jedete do Prahy, nenapadne vás cestovat autem, protože si řeknete, že tam nezaparkujete, nebo to bude obtížné a hlavně docela drahé. Tak jedete vlakem. To je potřeba říct i mimoolomouckýcm, že se nevyplatí sem tím autem jet. I to bude náš úkol.