Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 18 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vědecká knihovna zve na literární setkání s Karlem Hvížďalou

Zprávy z regionu

31.1.2023

Autor: red

Ve čtvrtek 2. února zavítá do Vědecké knihovny v Olomouci český dramatik, novinář a spisovatel Karel Hvížďala, který představí svou novou knihu Chvění je naděje. Celým večerem bude provázet novinář Zdenko Pavelka.

Karel Hvížďala je proslulý rozhovory s významnými osobnostmi především českého politického a kulturního světa. V knize Chvění je naděje tentokrát navazuje zcela osobním vyprávěním na rozhovory s Jiřím Přibáněm Hledání dějin a Hledání odpovědnosti a na sérii vzpomínkových knih shrnutých do souboru Věta jako povolání. Ve svých "deníkových" záznamech necelého roku zachycuje své niterné, soukromé úvahy, vzpomínky, komentáře i obavy na pozadí domácích i světových událostí, eskalujících k fatálnímu napadení Ukrajiny Ruskem, k válce. V mozaice aktuálních zpráv z tisku o domácí předvolební i povolební situaci se střídají informace o probíhající pandemii a stupňujícím se napětí na mezinárodní scéně s drobnými, zdánlivě pitoreskními příhodami. Text oživují úryvky z korespondence s blízkými lidmi, jako jsou Jiří Suchý nebo Jacques Rupnik. Kniha je tak živým obrazem stavu (nejen) "soukromé" autorovy planety.

Karel Hvížďala, narozený 16. srpna 1941, patří k nepřehlédnutelným postavám české žurnalistiky. Vystudoval Strojní fakultu Českého vysokého učení technického, v 60. letech absolvoval kurs politologie v Moskvě. Žurnalistice se věnuje celý profesní život, začínal jako redaktor týdeníku Mladý svět, v roce 1968 se stal vedoucím jeho vnitropolitické rubriky. Po nuceném odchodu z časopisu pracoval jako redaktor v nakladatelství Albatros. V roce 1977 podepsal Antichartu a rok na to emigroval do Německa, kde žil do roku 1990. Pracoval rovněž pro Mladou frontou Dnes, Lidové noviny, reflex, spoluzaložil časopis Týden.

Je autorem řady knih rozhovorů, kterým se začal věnovat v 80. letech 20. století. Po Českých rozhovorech ve světě (1981) následoval Dálkový výslech s Václavem Havlem (1986), Soukromá vzpoura s Pavlem Landovským (1988) či kniha Myslet zeleň světa s filozofem Václavem Bělohradským (1989). Po pádu komunistického režimu přibyly rozhovory s Václavem Klausem, Karlem Schwarzenbergem či Karolem Sidonem. Napsal také několik románů, novel (Raroh, Nevěry, Výpověď), knížek pro děti (Fialoví ježci) a více než dvě desítky rozhlasových her (mj. Rekonstrukce začínajícího básníka, Vzkaz, Veverky na tři řádky, Tři výpovědi).

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip