Reklama

Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava, venku je 20.6 °C

Vědecká knihovna představí na výstavě Prodloužený život výsledky restaurování historických fondů

Zprávy z regionu

28.4.2024

Autor: red

Výstavou a doprovodným programem představí Vědecká knihovna v Olomouci restaurování svých vzácných historických fondů, které proběhlo ve spolupráci se studenty Fakulty restaurování Univerzity Pardubice. Výstava Prodloužený život bude slavnostně zahájena v úterý 30. dubna v 17 hodin v Červeném kostele a potrvá do 22. 6. 2024. V pondělí 20. května doplní výstavu komentovaná prohlídka a workshop.

Zkoušky rozpíjivosti

Foto: VKOL

Historické fondy Vědecké knihovny v Olomouci se řadí mezi největší a nejvzácnější sbírky v České republice, ukrývají cenné kulturní dědictví, které je potřeba chránit, aby se zachovalo i dalším generacím. Vědecká knihovna tak fondy nejen uchovává, ale také o ně pečuje. Kromě vlastní restaurátorské dílny spolupracovala knihovna v letech 2006–2022 s Fakultou restaurování Univerzity Pardubice v Litomyšli. Restaurátorským zásahem studentů pod dohledem vedení Ateliéru restaurování papíru, knižní vazby a dokumentů prošlo v průběhu let přes padesát knih z období 15. až 18. století.

Na výstavě bude formou panelů představeno devatenáct příkladů restaurování z výše zmíněného období. Návštěvníci se také mohou těšit na výběr z restaurovaných knih. "K vidění bude Margarita philosophica, štrasburské vydání středověké encyklopedie z roku 1504, vzácné benátské vydání Geografie Claudia Ptolemaia, alexandrijského knihovníka z 2. století, který proslul především jako matematik, astronom a geograf, a nejstarší hrací karty na Moravě, které původně tvořily desky jedné z restaurovaných knih. Chybět nebude ani ukázka vybraného materiálu a nástrojů používaných při restaurování," vyjmenovává za Vědeckou knihovnu Michaela Heloňová.

Vernisáž výstavy Prodloužený život proběhne 30. dubna v 17 hodin v Červeném kostele. Výstavu doplní v pondělí 20. května od 17 hodin komentovaná prohlídka, po které bude probíhat workshop. Zájemci si mohou přinést jednu starší listinu (diplom, rodný list, vysvědčení, mapu atd.) a společně s odborníky ji mechanicky vyčistit a zacelit případné trhliny. Kapacita workshopu je omezena na 20 míst, možnost rezervace předem na www.vkol.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941