Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ve věku 87 let zemřel publicista Bohumír Kolář

Zprávy z regionu

7.1.2020

Autor: Jan Procházka

Ve věku 87 let zemřel publicista a literát Bohumír Kolář. Za svůj život byl autorem tisícovek textů, podílel se jako editor na vydání mnoha antologií a odborných publikací vztahujících se k regionu a regionálním autorům. Sám byl autorem několika sbírek drobných básní. Jako kulturní redaktor působil v olomouckých médiích, pro server Olomouc.cz psal mezi lety 2002 a 2008.

Foto: Daniel Mazáč

Když jsem v roce 2007 nastoupil do redakce Olomouc.cz, první úkol, který jsem dostal, bylo vysázení článku jakéhosi pana Koláře. Netuším už, co bylo obsahem, nejspíš to byla zpráva z nějaké vernisáže. Docela záhy jsem se s tímhle vysokým, lehounce dopředu nahrbeným pánem, který vypadal, že neustále někam pospíchal, seznámil. Chrlil jednu myšlenku za druhou, byl doslova k nezastavení, často a rád se smál tím hlubokým smíchem, při kterém se, obrazně řečeno, třesou okenní tabulky. Do třetího patra k nám, tehdy čtyřiasedmdesátiletý, vybíhal s lehkostí mladíka a na rozdíl od mnohých z nás si, pokud si dobře vzpomínám, nikdy na ty příšerné schody nepostěžoval. Dostal jsem ho jako externího spolupracovníka “na starost”. I když se náš portál po čase vydal trochu jiným směrem a naše cesty se pracovně rozešly, potkávali jsme se nadále na četných tiskových konferencích, vernisážích, koncertech… To lehounké nahrbení postavy se s přibývajícími léty prohlubovalo, ale i když zpomalil, stejně pořád někam spěchal. Chrlil jedno literární dílo za druhým: tu antologie autorů, na něž by se jinak pozapomnělo, tu sbírka glos či humorných básní. Mimochodem, vědecká knihovna má ve svém katalogu 79 knižních titulů, jichž byl autorem či se na nich jinak, zejména editorsky, podílel. Poslední dobou jsem ho už nevídal tak často, přesto mě dnešní zpráva o jeho úmrtí zasáhla. Bohumír Kolář zemřel 2. ledna, rodina se s ním v úzkém kruhu rozloučila 6. ledna a teprve dnes o Kolářově skonu informovala veřejnost.
Budu si ho vždycky pamatovat jako toho spěchajího pána, co se tak rád a tak hlasitě směje. Rodině za celou redakci vyjadřuji hlubokou soustrast. A jeho památce budiž čest.

Připomeňte si osobnost Bohumíra Koláře ve starším textu:

10.11.2007 / Tři čtvrtiny století Bohumíra Koláře

Bohumír Kolář

Narodil se 10. listopadu 1932 v Prostějově, kde také studoval reálné gymnázium, poslední ročník pak absolvoval na nově otevřeném Pedagogickém gymnáziu v Olomouci, kde v roce 1951 maturoval a získal aprobaci k výuce na prvním stupni základních škol. V následujících deseti letech vyučoval na Šternbersku, v Liboši se stal i ředitelem. V roce 1957 se oženil s Libuší, rozenou Škodovou, s níž vychoval syny Bivoje a Ctirada. V první polovině šedesátých let dálkově studoval Pedagogickou fakultu UP, získal magisterskou kvalifikaci k výuce českého jazyka a dějepisu na 2. stupni základních škol. Už během studia tyto předměty vyučoval. V roce 1963 přesídlil do Olomouce. V letech 1966-1990 působil v základní škole v Nemilanech. Sametová revoluce ho vynesla do funkce vedoucího pedagogického oddělení ONV, krátce působil i jako vedoucí odboru školství. Po zániku ONV odešel do penze.
Publicistické činnosti se Bohumír Kolář věnoval zájmově od konce sedmdesátých let, po odchodu do penze působil jako externí redaktor v řadě periodik (Stráž lidu, Učitelské noviny, Puls, Hanácké noviny, Olomoucký týdeník, Olomoucké listy, Nové Přerovsko, Mosty, KROK, Radniční listy, Kdy-kde-co a Olomouc.cz).
Za svou kulturní činnost obdržel v roce 2002 Cenu města Olomouce.