Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.6 °C

Tři čtvrtiny století Bohumíra Koláře

Kultura

10.11.2007

Autor: Jan Procházka

Jsou lidé, kteří povznášejí lidského ducha svou uměleckou tvorbou, ať už hudební, verbální či obrazovou. Existují také lidé, kteří tuto kulturu ze všech sil propagují, bojují se zájmem či nezájmem veřejnosti a jsou to právě oni, díky kterým je „nemasová“ kultura stále živá. Tito lidé se sice příliš často v záři reflektorů neocitají, přesto je jejich přínos možná ještě intenzivnější. Mezi druhou skupinu patří bezesporu i Bohumír Kolář, výjimečná osobnost olomouckého kulturního života, muž, jehož rozsah činnosti by se sotva dal charakterizovat jedním slovem. Právě dnes se tento neúnavný propagátor ušlechtilé kultury dožívá pětasedmdesáti let.

Jako publicista se Bohumír Kolář věnuje klasické kultuře: nevynechá jedinou výstavu, koncert, literární setkání nebo vlastivědnou vycházku. O všech těchto akcích podává očité svědectví svým laskavým jazykem, který málokdy vzpomene na kritičtější slova. Bohumír Kolář totiž dokáže vidět hlavně to dobré, vyzdvihnout přednosti a nad nedokonalostmi laskavě přimhouřit oko. Důkazem jsou jeho vlastní slova, pronesená před časem v rozhovoru pro měsíčník Kdy-Kde-Co: „V mé publicistice převažují kladná stanoviska. Možná před soudem věčnosti neobstojí, ale pokud potěší, povzbudí a přesvědčí o smyslu umělecké tvorby a společenského dění kolem ní, nejsou zbytečná. Jsem přesvědčen, že máme kolem sebe co obdivovat...“

Klíčem k jeho úspěchu jsou obrovské znalosti osobností, spjatých s regionem, z nichž mnohé jsou už širokou veřejností dávno zapomenuty. Bohumír Kolář je neoprašuje, on totiž soustavnou činností nedovolí, aby na kohokoliv z nich prach vůbec usedl.
S publicistickou činností úzce souvisí i práce editorská. Katalog Vědecké knihovny zobrazí pod jeho jménem tři strany, čítající 28 titulů. Jsou mezi nimi díla drobná i rozsáhlá, jmenujme například nedávno vydanou antologii Olomouc v české literatuře, která v sobě shromáždila literární zmínky o hanácké metropoli od dob Kosmových až po současnost. Zaslouženou pozornost si získal dvoudílný obsáhlý sborník Z paměti literární Olomouce. Přítel Ladislav Rusek o něm před časem napsal: „Latinské heslo Carpe diem – urvi den, je mi už dlouho spojeno se siluetou neustále chvátající, poněkud dopředu nachýlené postavy Bohumíra Koláře: to má zřejmě z toho, jak často sprintoval, aby stihl nějakou vernisáž, koncert... - zkrátka některou ze stovek akcí, jimiž je jeho diář přeplněn.“

Bohumír Kolář se, i když jak sám říká pouze okrajově, věnuje i vlastní literární tvorbě. Když odmyslíme stovky medailonů a často celých příběhů osobností, o nichž píše ve vydaných knihách, spatříme jeho drobné povídky z učitelského prostředí. Objevíme i drobné aforismy, nalezneme ho i jako jednoho z šestice autorů sbírky Olomoucká haiku.

Od roku 1984 byl předsedou literární sekce Vlastivědné společnosti muzejní, v současnosti je předsedou občanského sdružení Literární klub.

Bohumír Kolář sice přiznává, že mu léta trochu ubírají sílu, chuť a nadšení do práce však koryfej olomoucké kulturní žurnalistiky určitě neztrácí. „V kolika letech se dnes vlastně může člověk už cítit odepsán?“ ptá se Kolář v předmluvě antologie Olomouc v české literatuře a zároveň jedním dechem dodává, že žádný dnešní počin není bez šancí být k užitku i v budoucnu. S tímto mottem se vrhá do každodenních bojů. Nezbývá, než mu popřát mnoho zdraví do dalších let.

Mgr. Bohumír Kolář

Narodil se 10. listopadu 1932 v Prostějově, kde také studoval reálné gymnázium, poslední ročník pak absolvoval na nově otevřeném Pedagogickém gymnáziu v Olomouci, kde v roce 1951 maturoval a získal aprobaci k výuce na prvním stupni základních škol. V následujících deseti letech vyučoval na Šternbersku, v Liboši se stal i ředitelem. V roce 1957 se oženil s Libuší, rozenou Škodovou, s níž vychoval syny Bivoje a Ctirada. V první polovině šedesátých let dálkově studoval Pedagogickou fakultu UP, získal magisterskou kvalifikaci k výuce českého jazyka a dějepisu na 2. stupni základních škol. Už během studia tyto předměty vyučoval. V roce 1963 přesídlil do Olomouce, kde žije dodnes. V letech 1966 – 1990 působil v základní škole v Nemilanech. Sametová revoluce ho vynesla do funkce vedoucího pedagogického oddělení ONV, krátce působil i jako vedoucí odboru školství. Po zániku ONV odešel do penze.
Publicistické činnosti se Bohumír Kolář věnoval zájmově od konce sedmdesátých let, po odchodu do penze působil jako externí redaktor v řadě periodik (Stráž lidu, Učitelské noviny, Puls, Hanácké noviny, Olomoucký týdeník, Olomoucké listy, Nové Přerovsko, Mosty, KROK, Radniční listy, v poslední době www.olomouc.cz).
Za svou kulturní činnost obdržel v roce 2002 Cenu města Olomouce.

Jan Procházkaprochazka@olomouc.cz