Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 18.5 °C

VK Šantovka ani Šternberk nebododovali

Sport

4.2.2024

Autor: Petr Pelíšek

Ve 21. extraligovém kole hrály volejbalistky VK Šantovka Olomouc UP  na palubovce brněnských Šelem. A bez dvou hráček základní sestavy, Adély Farské a Wiktorie Nowakové, Hanačky přes bojovný výkon prohrály na hřišti favorita 0:3. Sokol Šternberk zase nastoupil v Praze na Olympu bez Nikoly Látalové a Amálie Vyjídákové, v sestavě už nebyla ani nahrávačka Anna Přibylová, která zamířila do Olomouce. V pražských Vršovicích i proto Sokol podlehl ve třech setech.

Olomouci chyběla v Brně blokařka Nowaková a smečařka Farská, na liberu pak při záskoku Chaloupkové na postu univerzálky debutovala v základní sestavě Lucie Ryšavá, premiéru si odbyla také střídající Julie Stoppenová.

Zápas začal velmi vyrovnaně, po deseti minutách hry bylo skóre 9:9. Za stavu 11:9 si hostující kouč Jan Drešl vzal první timeout, díky dobrému servisu kapitánky Markové však domácí záhy zvýšili svůj náskok na 15:11 a hosté si brali druhý oddechový čas. Šantovka se držela dlouho v setu, ale Šelmy si náskok nenechaly sebrat, do koncovky šly za stavu 20:15 a nakonec zvítězily bez potíží 25:19.

Ve druhé sadě šly Olomoučanky do vedení 5:2, domácí ale brzy ztrátu stáhli a za stavu 9:7 opět došlo na oddechový čas trenéra Drešla. To Olomouc zvedlo a za stavu 10:12 si naopak vzal time domácí kouč. Po sérii chyb Šantovky se Brno ujalo vedení. Hanačky ale ještě byly schopny set zdramatizovat a dostat se k Šelmám na bod. I díky skvělým blokům ovšem Brno set dohrálo do vítězného konce - 25:20 a 2:0.

Po vyrovnaném vstupu do třetího setu se také zásluhou dvou es Beránkové dostaly domácí Šelmy do vedení 10:5. V dalším průběhu k nějakým výrazným změnám nedocházelo, Brno si drželo náskok a nakonec Šelmy set vyhrály 25:18 a celý duel 3:0.

„Dnešní zápas se mi hodnotí těžko vzhledem k tomu, že jsme indisponováni několika hráčkami základu a odehráli jsme to v šesti a bez libera. Gratuluji soupeři,“ zhodnotil krátce zápas v Brně kouč Olomouce Jan Drešl.

Svého trenéra doplnila Barbora Chaloupková, která nenastoupila na svém tradičním postup libera, ale bojovala všemi silami u sítě: „Hráli jsme dneska v okleštěné sestavě vzhledem k marodce, co teď máme a k úzkému kádru. Šelmy jsme určitě trošku vykolejily, občas i samy sebe, ale nechaly jsme tam všechno a myslím, že se nemáme za co stydět.“

V sobotu 17. února od 16 hodin budou vysokoškolačky hostit v dalším ligovém kole druhý brněnský klub, Královo Pole.

VK Šelmy Brno - VK Šantovka Olomouc UP 3:0 (19, 20, 18)

Rozhodčí: Trumpeš, Dušek. Čas: 75 minut. Diváků: 210.

Šelmy: Šmídová, Janečková, Benediktová, Madsenová, Kelnárová, Širůčková, libero: Chevalierová. Střídaly: Benedikotvá, Beránková.
Olomouc: Shevkeneková, Fedchuková, Nečasová, Šotkovská, Chaloupková, Artyshuková, libero: Ryšavá. Střídala: Stoppenová.

Volejbalistky Sokola Šternberk nastoupily v Praze na Olympu bez Přibylové, Látalové a Vyjídákové. Poprvé v základní sestavě na liberu hrála posila z Olomouce Tereza Pluhařová. Na rozjetý Olymp, který držel sérii šesti výher v řadě, neměl Sokol moc šancí a prohrál jasně 0:3.

Šternberk nastoupil ve Vršovicích už bez nahrávačky Anny Přibylové, která odešla posílit Olomouc. Chybělo také libero Amálie Vyjídáková a univerzálka Nikola Látalová. Od začátku tak hrála prvně Sofia Pavlovská a na liberu posila z Olomouce Tereza Pluhařová.

Úvodní dvě rozehry utkání připsaly Šternberanky, nicméně pět bodů v řadě na straně Olympu donutilo trenéra hostí Jehláře k oddechovému času. Již několikátý bod blokem získal domácí celek, který navýšil vedení na 8:3. Chyba na útoku Šternberku přinesla domácím hráčkám vedení 12:5 a hostující trenér Jehlář si bral již druhý timeout. Pěknou kombinací středem domácí odskočili už na 14:6, ale i hosté převedli útok středem, čímž snížili na 16:9. V závěru sady si připsal body jen domácí tým. Poslední výměnu zakončila nepovedenou ulívkou na druhou šternberská nahrávačka Kurerová a Olymp vyhrál 25:14.

Druhý set přinesl poměrně vyrovnaný úvod, kdy po chybě hostí na podání odskočili domácí do vedení 5:3. Následně přišlo potrestaní dvou nedůsledností na útoku Šternberka, Olymp získal čtyřbodové vedení, které se snažil zabrzdit oddechovým časem trenér Jehlář. Po třech bodech v řadě domácích sáhl kouč Sokola ke svému druhému oddechovému času za nepříznivého stavu 15:11. Pohledná výměna byla k vidění za stavu 17:13, kdy po několika kvalitních obranách na obou stranách se povedlo získat bod na svou stranu hostujícímu týmu, ale pak zase zabral Olymp. Po výsledku 25:19 tu bylo domácí vedení 2:0 na sety.

Hned od začátku třetího setu pokračoval domácí tlak, který přinesl vedení 4:1. Po esu Šimáňové přišel time hostí (9:4). Situace se ale opakovala: eso domácího celku a následovalo druhé zastavení hry oddechovým časem za stavu 12:5. Po nahrávačské fintě Kurerové upravily Sokolky na 16:7. Za stavu 24:10 přišla poslední rozehra utkání, kterou zakončil blok Olympu a výhru 3:0 si připsaly domácí Pražanky.

„První set jsme se hledali. Vyzkoušeli jsme na univerzálním postu mladé hráčky a staronové libero, které bych chtěl pochválit, protože předvedla kvalitní výkon. Bohužel pouze ten druhý set se nám podařil. Ve třetím bylo v naší hře plno nepřesností, na kterých budeme muset ještě pracovat. Gratuluji soupeři,“ zhodnotil duel kouč Sokola Šternberk Miroslav Jehlář.

Domácí trenér Stanislav Mitáč byl pochopitelně spokojen. „Jsem rád, že jsme naší vítěznou sérii natáhly o další vítězství 3:0. Holky hrály dobře, především v průběhu prvního a třetího setu. Máme před sebou krátkodobý cíl v Českém poháru a vítězství se nám velmi hodí. V současné době se spoléháme na náš kvalitní výkon, který stačí na soupeře, jež potkáváme. Splnili jsme taktiku z porady a jsem spokojený s vítězstvím.“

Po pohárové přestávce nastoupí k dalšímu extraligovému duelu Sokol v pátek 16. února, kdy bude od 17 hodin doma hostit Ostravu.

PVK Olymp Praha - TJ Sokol Šternberk 3:0 (14, 19, 10)

Rozhodčí: Slezák, Peloušek. Čas: 61 minut. Diváků: 100.

Olymp: Hodanová, Gajdová, Brancuská, Kalhousová, Šimáňová, Šmídová, libera Dostálová, Mitáčová. Střídala: Virtová.
Šternberk: Cohenová, Kurerova, Kłodová, Kořínková, Pavlovská, Weidenthalerová, libera Pluhařová, Brunclíková. Střídala: Dudková.