Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 13 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V listopadu proběhne první ročník festivalu Olomouc Design Days. Představí kulturní a kreativní odvětví v regionu

Zprávy z regionu

16.10.2023

Autor: red

Olomouc Design Days je multižánrový projekt, který vzniká jako přirozené pokračování DizajnTrhu – originální prodejní přehlídky lokální autorské módy, šperků, produktového designu, výtvarného umění i hraček. Nový jedinečný festival designu by v budoucnu mohl najít trvalé místo v kulturním kalendáři a stát se i magnetem pro turisty. Olomouc Design Days potrvají po celý listopad.

Ilustrační foto

Foto: Jan Procházka

"Olomouc Design Days budou sdružovat spřízněné aktivity různých pořadatelů, které se týkají designu, kulturních a kreativních průmyslů a celého sektoru užitého umění a kulturních služeb od Kreativní Olomouce přes Muzeum umění až po studia architektů a knihoven. Město v tomto projektu hraje koordinační roli, podobně jako například u Muzejní noci," vysvětluje náměstek primátora Viktor Tichák.

Olomouc Design Days nebudou jednostrannou aktivitou, která by se soustředila čistě na nákupy nebo semináře, je to multižánrový projekt zastřešující kulturní a lokální tvůrce. "Právě přímé i nepřímé vzdělávání odborné i laické veřejnosti ve věci estetiky a vkusu vidíme jako jednu z cest, jak Olomouc zviditelnit na mapě designových destinací," poznamenal náměstek Tichák. Pro stakeholdery i obyvatele či návštěvníky města budou designové dny příležitostí k setkávání, zábavě i vzdělávání se. Na přípravách se podílí i Inovační centrum Olomouckého kraje (ICOK).

"Podpora kulturně kreativních průmyslů je pro nás především o propojování místních kreativců mezi sebou a na firmy. Vnímám, že v olomoucké aglomeraci dřímá v této oblasti značný byznysový potenciál. Proto mě těší, že spolu se statutárním městem Olomouc startujeme užší spolupráci právě tímto projektem," říká Tomáš Dostál, ředitel ICOK.

Design je novým kamínkem mozaiky, kterou univerzitní a barokní město květin tvoří. "Chceme listopad do budoucna zařadit do kulturního kalendáře jako období, kdy Olomouc nabízí design, módu a různé další zajímavé kreativní počiny," doplnil Viktor Tichák.

Olomouc Design Days kromě města zaštítí také ICOK. Obě instituce proto podepsaly memorandum na přípravu festivalu. "Podporu kreativních lidí vnímám jako klíčovou pro dlouhodobý rozvoj Olomouce i celého kraje. Osobně se těším na celý festival, který, jak věřím, se stane tradiční akcí," prohlásil Jan Šafařík, předseda správní rady ICOK a náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje.

Mezi účastníky Olomouc Design Days jsou mimo jiné Muzeum umění, Univerzita Palackého, Unie výtvarných umělců, Kreativní Olomouc, Vědecká knihovna, Knihovna města Olomouce, ale i DizajnTrh, mimokolektiv, Galerie Telegraph, Vault 42, Maker Fair nebo Za krásnou Olomouc.

Veškeré podrobnosti o festivalu a kompletní listopadový program najdete na webu olomoucdesigndays.cz.