Reklama

Čtvrtek 25. července 2024, svátek má Jakub, venku je 25.4 °C

V Zoo Olomouc je o jednoho nadšeného houbaře víc. Páru klokánka krysího se narodilo první mládě

Zprávy z regionu

11.7.2024

Autor: red

Olomoucká zoo v roce 2023 rozšířila kolekci chovaných zvířat o klokánka krysího. Sestavený chovný pár v sobě našel zalíbení od prvopočátku. „Dnes se poprvé ukázalo jejich úplně první mládě, tudíž i první mládě klokánka krysího odchované v naší zoologické zahradě. Mládě se ještě stále chodí schovávat k matce do vaku, ale při troše trpělivosti už jej i návštěvníci mohou vidět samostatně se pohybovat po ubikaci,“ uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková. Tento druh není příliš často chován s ohledem na jeho převážně noční aktivitu. S klokánky se proto mohou návštěvníci setkat v Pavilonu netopýrů.

Foto: Zoo Olomouc

V přírodě pije vodu jen minimálně, vystačí si s vodou obsaženou v jeho nejoblíbenější potravě – v houbách příbuzných lanýžům, které se vyznačují převážně podzemními plodnicemi. Vypátrá je za pomocí čichu a v určitém ročním období tvoří až 80 % jeho potravy. Při jejich hledání překonává značné vzdálenosti. Byť se vzhledem ke konzumaci hub jedná o potravního specialistu, živí se i další rozmanitou rostlinnou potravou, ale i hmyzem a červy, které vyhrabává předníma nohama.

Klokánci jsou vítanými zahradníky. V rámci ekosystému hloubí jámy, ve kterých se drží voda a usazují nánosy naváté větrem, což je skvělé prostředí pro klíčení semen. Jedná se o jednoho z nejmenších klokanů pocházejících z Austrálie. Spolu s dalšími devíti druhy se považuje za předky pravých klokanů. Obývá především jihovýchodní Austrálii a Tasmánii, kde ke svému životu vyhledává listnaté lesy, nejčastěji eukalyptové, dále pak lesy smíšené, pobřežní vřesoviště, kde je hustý porost, který ho lépe chrání před predátory, převážně invazivními – například zdivočelou domácí kočkou či liškou obecnou. Ohrožují ho i požáry a ztráta přirozeného prostředí v důsledku činnosti člověka.

Na rozdíl od dalších druhů je klokánek krysí aktivní částečně i ve dne, žije samotářsky. Jak už název napovídá, je pro tohoto vačnatce příznačný protáhlý čumák, tělem se podobá více kryse i proto, že má zadní nohy kratší než ostatní klokani. Rodí jedno mládě o hmotnosti téměř 0,3 g, které nosí ve vaku po dobu asi 4 měsíců. Pak mládě vak opouští, ale matka jej nepřestává kojit. Teprve za 170 dní po opuštění vaku je odstaveno. Samice buduje pro mládě hnízdo, které vystýlá trávou. Stavební materiál dopravuje na místo určení v částečně chápavém ocase. Mláďata klokánků oproti mláďatům klokanů nepozorují okolí z matčina vaku, ale schovávají se v něm do doby, než z něj rovnou vyskočí a okolí monitorují už samostatně.