Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 16.1 °C

V Zoo Olomouc je k vidění unikátní výstava s názvem Zpověď tichých hrdinů. Vezme vás do zákulisí zoo

Zprávy z regionu

13.4.2024

Autor: red

Víte, kdo jsou tiší hrdinové Zoo Olomouc? Nejsou to majestátní lvi, roztomilé pandy červené ani hraví giboni, ale oddaní zaměstnanci, kteří zajišťují chod zoologické zahrady. Právě jim vzdává hold nová výstava fotografií s názvem Zpověď tichých hrdinů, která vznikla v rámci dvouletého projektu studentů fotografie olomoucké ZUŠ Miloslava Stibora pod vedením Juraje Sosny.

Fotografie z výstavy

Foto: studenti ZUŠ Miloslava Stibora

Výstavu fotografií, jejichž autory jsou studenti fotografie ZUŠ Miloslava Stibora pod vedením Juraje Sosny, si mohou zájemci prohlédnout v nezvyklém, přitom tematickém prostředí. Jelikož výstava představuje ucelený soubor fotografií, zachycující každodenní práci ošetřovatelů, veterinářů, chovatelů a dalších profesí, bez kterých by zoo nemohla fungovat, bude až do 20. června k vidění přímo v areálu zoo, konkrétně u výběhu kozorožců sibiřských.

"V průběhu let 2022 a 2023 se nám dařilo pečlivě dokumentovat práci zaměstnanců, kteří tvoří srdce této zoologické zahrady na Svatém Kopečku. S ochotnými pracovníky jsme měli možnost nahlédnout i do částí jinak veřejnosti nepřístupných," popisuje učitel fotografie Juraj Sosna. 

Pavel Javůrek, vedoucí oddělení marketingu Zoo Olomouc pak dodává: "Tato publikace neukazuje
zoo, jak ji každý zná, kde středobodem jsou chovaná zvířata, ale zaměřuje se na to, co bývá často přehlíženo nebo neviděno - její pracovníky, kterým vzdává hold."

Fotografie nejsou pouhými dokumenty, ale osobitými výpověďmi studentů o jejich setkání s tichými hrdiny zoo. Veronika Morozova, začínající fotografka z Ukrajiny, říká: "Tento projekt byl pro mě životním zlomem na mé fotografické cestě. Umožňuje divákům porovnat složitosti zákulisí s pohledem typického návštěvníka."

Další ze studentů Hanuš Valenta zase zdůrazňuje důležitost vlastní tvůrčí identity: "Společně můžeme přinést do projektu o naší zoo jedinečný pohled a ukázat její krásu."

Více informací o výstavě naleznete zde →

Reklama

Himis Art

Katalog firem » Obchod » Papírnictví, kancelářské potřeby

Nabízíme: * výtvarné potřeby * školní potřeby * ručně malované hedvábí * kancelářské potřeby * hospodářské tiskopisy OPTYS * dárkové zboží * zboží pro domácnost ...