UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
V Šantovce probíhá prezentace vín Ústavu vinohradnictví a vinařství z Mendelovy univerzity
Všichni milovníci vína by měli zbystřit. Ústav vinohradnictví a vinařství z Mendelovy univerzity bude až do středy 27. dubna prezentovat svá vína v Galerii Šantovka. Pro zájemce jsou připravené vinařské přednášky, senzorické testy a degustace.
"Návštěvníkům Šantovky představíme nejen náš obor, ale také novinky, jakým směrem se ubírá výzkum ve vinařské tématice," říká vinařka a doktorandka Michaela Kulhánková.
Na řadu přijde také prezentace vína z produkce fakulty, která sídlí v jihomoravské Lednici. "Na výrobě vín se studenti podílejí od pěstování hroznů až po samotné plnění do lahví pod živou etiketou (pozn. jedna se o mobilní aplikaci sloužící jako nový komunikační nástroj, kdy každá láhev vypráví svůj příběh skrze videosekvenci). V nabídce najdete většinu využívaných vinařských stylů od lehkých bílých vín až ke gruzinské technologii výroby vín v hliněné nádobě zvané kvevri," říká dále vinařka.
V rámci programu si mohou návštěvníci poslechnout zajímavé povídání například o vlivu kyslíku na zrání vína či jeho sycení CO2. Zájemci si mohou vyzkoušet také senzorické testy pro degustátorské zkoušky.
Šantovka hostí lednickou fakultu v rámci projektu Šantovka Star(t)s, a to do středy 27. 4. Otevřeno budou mít vždy od 13 do 19 hodin v 1.patře obchodního centra. Projekt Šantovka Star(t)s, který nabízí v obchodním centru začínajícím start-upům zdarma prostory pro prezentaci, podporuje v dubnu talentované vědce a vědecká pracoviště. Cílem je zviditelnit jejich výzkumnou činnost a pomoci jim prezentaci směrem k veřejnosti.
Ústav vinohradnictví a vinařství

Ústav zabezpečuje výuku předmětů spojených s pěstováním révy vinné, zpracováním hroznů a výrobou vína – vinohradnictví, agrotechnika, ampelografie a biologie révy vinné, vinařství a vinařské technologie. Při výuce je kladen důraz na aplikaci teoretických poznatků do výrobního provozu. Ve vědeckovýzkumné činnosti se ústav zaměřuje na šlechtění nových odrůd révy vinné, sledování obsahových látek v moštech a jejich možného ovlivnění a na minimalizaci alergenů v technologii vína.
Restaurant a pizzerie OLIS
Katalog firem » Restaurace, stravování » Pizzerie
Vynikající pizza v Olomouci, rozvoz zdarma, polední menu. Kvalitní suroviny jen v pizzerii Olis. Taneční večery každý pátek a sobotu.

DNES
Dnešek: Pokračování Kabaretu Nahatý Shakespeare i den proti obezitě
Sport
17.9.2025
Mora má další vítězství, poradila si s Kladnem
Kultura
17.9.2025
Festival ve Vlastivědném muzeu představí vzácné nástroje, hudbu norských fjordů i lidová řemesla
Kultura
17.9.2025