Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 1.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

V Galerii 1499 vystavuje Pavel Alexander Taťoun

Kultura

31.3.2008

Autor: Bohumír Kolář

Pavel Alexander Taťoun patří mezi tzv. svébytné umělce. S nadsázkou bývá každý z nich nazýván „samorost“, a to i tehdy, když je školený. I Pavel Alexander Taťoun, rodák rýmařovský usazený v Lošticích, svým abstraktně surrealistickým vnímáním a tvorbou k nim patří. Tvoří živelně, do obrazů vkládá hodně energie a náměty těží ze života.

Vybírá z něho, co ho fascinuje, vzrušuje a uspokojuje. V sedmdesátých letech navštěvoval ateliér pražského scénografa Mikuláše Matrona v Praze a ani dnes pro něho nejsou výtvarné impulzy z umělecké scény ovocem zapovězeným. Přesto nepatří k tvůrcům, kteří by chtěli malovat à la... Je svůj a je to zřejmé z blízka i z daleka. To je i důvod, proč je o Taťounovu tvorbu trvalý zájem. Od konce let sedmdesátých do listopadové společenské proměny uspořádal pět výstav. Po účasti na výstavě BBC v Londýně roku 1982 se o Taťouna začala zajímat státní bezpečnost; její péče o umělce se projevila uzavřením jeho výstavy v Lošticích roku 1985. Od listopadu 1989 má na svém kontě bezmála čtyři desítky výstav, současný kladný společenský punc lze odvodit z faktu, že vyučuje kresbě a malbě ve věznici Mírov.

Výstava v Galerii 1499 je příležitostí spatřit v dostatečném výběru dílo umělce, jenž svébytně reaguje na lidské slabosti a radosti.Dokladem toho může být i vernisážová charakteristika jednoho z vystavených děl: Pomůže ti tento obraz a viagra. Tím nechceme tvrdit, že by se v erotických námětech umělec nadmíru zhlížel. Jedno je však jisté. Návštěvník výstavy se určitě v dubnu v galerii 1499 pobaví.

Bohumír Kolář

Reklama

Jídelny Risto

Katalog firem » Restaurace, stravování » Jídelny, závodní stravování

PROVOZUJEME - kantýny - samoobslužné jídelny ​ ZAJIŠŤUJEME - korporátní, firemní a závodní stravování - rozvoz jídel - občerstvení - catering