Už je to tady. Tvargle jdou do prodeje! - OLOMOUC.CZ
Reklama

Pondělí 5. května 2025, svátek má Klaudie (výročí: Květnové povstání českého lidu), venku je 10 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Už je to tady. Tvargle jdou do prodeje!

Zprávy z regionu

19.3.2021

Jan Procházka

Když pejsek s kočičkou našli ve vánici svůj dům, bylo to díky vůni tvarůžků. A právě jako syrečky ze známé pohádky, tak voní Tvargle, bez nadsázky nejočekávanější gastronomická novinka na Olomoucku. První šarže jde do prodeje už dnes. Měli jsme příležitost je ochutnat v předpremiéře a nedivte se, že následující řádky budou provoněné a plné nadšení.

Nápad na výrobu vlastních tvarůžků nosil David Kapsia v hlavě dlouho. Mimochodem, tento dvaatřicetiletý podnikavec stojí za populárním minipivovarem Kosíř, nedávno ve Velké Bystřici rozjel nový pivovar Tvarg a právě v jeho prostorách několik měsíců připravoval a ladil recepturu tvarůžků, které se konečně dostávají na trh. Pokud si chcete přečíst, kdo a co všechno za tím stojí, doporučujeme náš starší článek. Mimochodem, po jeho vydání se strhla vlna radostného očekávání na nový produkt. Termín zahájení prodeje se několikrát posunul. “Potřebovali jsme prostě víc času, aby byly tvarůžky dobře prozrálé a všechno bylo perfektní,” říká Kapsia. Před námi už finální produkt, tedy Tvargle, leží na stole. A to hned v trojím provedení. “Máme tu samozřejmě klasické tvarůžky ve stogramovém balení. Pak tu máme tvarůžky nakládané v tymiánu a naši specialitu, která ale vychází z dobových receptů, kdy se tvarůžky dělaly v takzvané homoli a sušily. My tomu pracovně říkáme tvarůžkový parmazán,” usmívá se Kapsia.

Tvargle půjdou do prodeje v několika vlnách, sice jich je na světě už několik set kilogramů, poptávka je ale obrovská a než stihnou dozrát další šarže, nechce výrobce vyprodat vše během pár dnů. “Prodej zahajujeme v pátek 19. března od 14 hodin ve stánku před naším pivovarem, kde pravidelně prodáváme i naše pivo. Prodej pak bude probíhat i v sobotu. To samé zopakujeme ještě následující víkend. Od 29. března pak dáme Tvargle do prodeje do pěti až šesti vybraných obchodů. A chvíli na to už budou dozrálé nové šarže a v tu chvíli jdeme do volné distribuce,” popisuje David Kapsia.

Stogramové balení se bude prodávat za 45 korun, nakládané za 70 a sušené za 55. Do výsledné částky se podle Davida Kapsii promítla hlavně cena vstupní suroviny, tedy tvarohu. “Používáme jen český tvaroh. Je bohužel až třikrát dražší než dovozový třeba z Německa. Ale věříme, že kvalitu naši zákazníci ocení,” míní Kapsia.

Seznamte se. Nakládané, klasické a sušené. Tvargle. Další produkty prý brzy přibudou.

Foto: Jan Procházka

A jaké tedy tvarůžky z Velké Bystřice jsou? V zájmu zachování objektivity je nutno říct, že každý člověk má jiné chutě a co někomu lahodí, může jinému nevonět. Pokud jste ale “tvarůžkoví”, určitě si tuhle dobrotu zamilujete. Chutnají báječně, zvlášť, když si vyberete vyzrálejší a před konzumací je na dvě hodinky vytáhnete z lednice, aby se chutě pěkně rozvinuly. To ostatně David Kapsia důrazně doporučuje. Pak stačí na chleba (nebo domácí houstičku od maminky) namazat trochu másla a zralý tvarůžek a bezkonkurenční dobrota může kontaktovat vaše chuťové buňky. Říká se, že když se moc těšíte, můžete být zklamaní. Možná. V tomhle případě ale výsledek předčil očekávání. P.S. Nejsme zaplacení, jen nadšení. I to se stává. Dobrou chuť!

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka