Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 5.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Umělecký soubor Nabalkoně se zúčastnil soutěže 48 Hour Film Project

Kultura

23.10.2018

Autor: asu

"Filmová osmačtyřicítka" neboli 48 Hour Film Project je mezinárodní soutěž, ve které se přihlášené týmy umělců snaží o jediné – natočit film za 48 hodin. Do časového limitu se počítá napsání scénáře, natočení obrazového materiálu, vytvoření autorské audiosložky, sestříhání, zkompletování a dodání na místo určení do určité hodiny. Po celém světě se koná na 900 místních "osmačtyřicítek" a je natočeno na 30 000 krátkometrážních snímků. Ty jsou poté oceňovány v různých kategoriích a nejlepší z nich dostanou možnost promítání na filmovém festivalu v Cannes.

Filmový štáb při práci (vlevo). Správný film noir se neobejde bez femme fatale manipulující s muži (vpravo)

Česká "osmačtyřicítka" se uskutečnila minulý víkend. Organizátoři se základnou v Praze odtajnili v pátek v 19:00 požadavky, které musí každý přihlášený tým splňovat, a to hlavně z důvodu, že použití jakéhokoli dříve natočeného materiálu je v soutěži zakázáno. Umělecký soubor Nabalkoně si vylosoval žánr film noir. Tento styl, který je založený na práci s tajemnem, stíny a kontrasty a kde se vyskytuje postava nádherné femme fatale, jako by přímo nahrával olomouckým filmařům do karet. Bylo jasné, že hlavním natáčecím místem bude prostor nově otevřené Nabalkoně Kabaretní scény. Žánry se losovaly náhodně, avšak další požadavky byly pro týmy jednotné. Patřilo sem určení jména a profese hlavního hrdiny, použité rekvizity a věty, která musí být ve filmu pronesena.

Hodinu před ukončením časového limitu v neděli v 18:00 odevzdal soubor Nabalkoně svůj krátkometrážní snímek v pražském hudebním clubu Chapeau Rouge.

Snímek je točen černobíle, aby vynikla hra stínů a tajemna

"Snímek se nazývá Štěstí je tvé druhé jméno a více se o něm dozvíte po oficiálním ukončení soutěže na jednom z našich filmových večerů v Kabaretní scéně. Chtěl bych moc poděkovat všem zúčastněným včetně filmového štábu i umělecké části souboru, a hlavně audiovizuální produkci zdejší univerzity v zastoupení Martinem Müllerem a Danielem Kunzem, kteří nám poskytli techniku a možnost postprodukce. Při této soutěži je velmi důležitá týmová práce a správné rozdělení úkolů. Bez toho by to nikdy nemohlo vzniknout," říká režisér a spoluautor scénáře Lukáš B. Citnar.

Filmový štáb při práci

Požadavky v soutěži na umělecký soubor Nabalkoně:

Žánr: Film noir
Hlavní postava: Jan Torčík / Jana Torčíková
Profese: Asistent na venčení psů
Rekvizita: Fén
Věta: Schoval jsi to dobře.