Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 8.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ukradené výtisky vzácné bible se po 24 letech vrátí do vědecké knihovny, objevily se v aukci

Zprávy z regionu

29.6.2020

Autor: Jan Procházka

Když v roce 1996 probíhala rekonstrukce Vědecké knihovny, zmizelo sedm svazků vzácné bible ze sedmnáctého století. Přestože viník byl dopaden, ukradené knihy se už dohledat nepodařilo a na dlouhá léta zmizely neznámo kam. Až před nedávnou dobou se objevily v aukci v Německu. Pracovníkům knihovny se tak naskytla možnost, získat vzácné knihy zpět...

Foto: Olomoucký kraj

"Před nedávnem se svazky bible objevily v aukční nabídce německého antikvariátu," potvrdila ředitelka olomoucké Vědecké knihovny Iveta Tichá. Vyvolávací cena byla 4 000 euro. V antikvariátu nikdo netušil, že tisky pocházejí z trestné činnosti. A nevěděl to ani jejich majitel, který je před časem koupil v dobré víře v jiné aukci za 1 300 euro, tedy necelých 35 tisíc korun. "Byla možnost se o ukradené knihy začít soudit. Právníci tomu ale nedávali moc šancí," podotkl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Petr Vrána, v jehož gesci je i rezort kultury. Kraj se proto podle něj rozhodl přistoupit na velkorysou nabídku majitele knih. "Nabídl nám, že je od něj můžeme odkoupit za cenu, za kterou je koupil on. Domnívám se, že peníze, které do knih investujeme, jsou zcela marginální, oproti hodnotě, kterou mají," ubezpečil Vrána. Podle ředitelky Tiché je nezpochybnitelné, že knihy jsou opravdu tytéž, které byly před téměř čtvrtstoletím ukradeny v Olomouci. "Znaky těchto tisků jsou totožné se zbývajícími třemi svazky, které zůstaly v knihovně," potvrdila Tichá.
Dohoda s majitelem knih by měla být podepsána co nejdříve, pak už nic nebrání tomu, aby se vzácné publikace vrátily zpět do depozitářů olomoucké knihovny.

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka
Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941