Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

TyfloCentrum Olomouc pomáhá zrakově postiženým už 20 let a zve na oslavy výročí

Tipy a názory

13.2.2020

red

Sociální služby, volnočasové aktivity, vzdělávání a v neposlední řadě i zaměstnávání pro osoby se zrakovým postižením nabízí TyfloCentrum Olomouc, o.p.s. již od roku 2000. Letos tudíž slaví 20 let svého vzniku a chystá pro své klienty, podporovatele, ale i veřejnost několik akcí a pozvánek!

Své služby a podporu lidem se ztrátou či poruchou zraku poskytuje v celém regionu Olomouckého kraje. Kromě hlavního sídla v Olomouci má i své regionální pracoviště v Prostějově, Šumperku a Přerově. Ročně pomáhá přibližně třístovce klientů se vzděláváním, hledáním práce nebo výběrem a sestavením speciální kompenzační pomůcky s hlasovým výstupem v podobě počítače a mobilního telefonu.

Protože nezaměstnanost je jedním z největších problémů osob se zrakovým postižením, atakuje totiž hranici 80 %, součástí organizace je i sociální podnik Ergones, který zaměstnává právě tuto cílovou skupinu. Kromě keramiky zde handicapovaní pracovníci nabízí i výuku jazyků po Skypu, reklamní potisky nebo prodejnu kompenzačních pomůcek.

Za svou dobu existence TyfloCentrum Olomouc zrealizovalo několik projektů, akcí pro zrakově postižené, ale i pro veřejnost – edukační osvětové besedy, známou výstavu Neviditelná Olomouc a mnoho dalšího. Současně je partnerem Dobrého místa pro život a společně spolupořádá akci s názvem Den lidí bez domova, na kterou každý rok zrakově postižení zaměstnanci sociálního podniku Ergones vyrobí a dodají několik stovek keramických misek na polévku, která poté pomáhá.

Od roku 2020 na základě dlouhodobé poptávky rovněž rozšířili nabídku služeb. Jedná se o poskytování odborného sociálního poradenství pro děti a dorost ve věku od 7 do 15 let. Tito uživatelé a jejich zástupci se nyní mohou obracet ve věci doporučení náročné mimoškolní kompenzační pomůcky.

"Rádi bychom naše kulaté jubileum tento rok oslavili s našimi klienty, podporovateli, ale i veřejností formou besed, prezentační akcí, charitativním koncertem a dalšími akcemi, které máme rozplánované během celého roku 2020. Tyto akce budou pro všechny, kteří budou mít zrovna chuť a čas se dozvědět o nás více, podpořit nás nebo se za námi jen zastavit. Stačí sledovat náš Facebook či webové stránky," dodává a srdečně zve ředitelka organizace Mgr. Věra Bartošová.