Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 4.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Trumpešová pomáhá v nemocnici, co dělají ostatní házenkářky?

Sport

22.3.2020

Autor: Petr Pelíšek

Házenkářky DHK Zora Olomouc mají, stejně jako většina ostatních soutěží, interligu přerušenou. O tom, co členky týmu dělají v době neplánovaného volna, informoval klubový web Zory. Například střední spojka Jarmila Trumpešová coby studentka medicíny pomáhá jako dobrovolnice ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Velká část týmu Zory jsou také Slovenky a některé zůstaly v Olomouci, některé se rozhodly vrátit do vlasti za rodinou. Většina hráček jsou studenty, ale také pracující. Někteří si mohou vzít práci domů, ale například Lucie Rašková nebo Annamaria Patrnčiaková stále do práce chodí. Snaží se však předejít problémům a chrání sebe i své okolí dostupnými prostředky, po práci se také snaží udržet v kondici.

Velice náročnou situaci má Adéla Protivánková, která bydlí v nedaleké Litovli, která v těchto dnech zažívá krušné chvíle a patří mezi rizikovou oblast, která byla celá uzavřená.

Mezi dobrovolnice v lékařském odvětví se přihlásila Jarmila Trumpešová, která je studentkou medicíny již vyššího ročníku a proto je vhodnou adeptkou na toto dobrovolnictví. „Na naší fakultě se iniciativy chopili zástupci 5. a 6. ročníku během minulého týdne a společně vytvořili databázi, do které se každý student může dobrovolně zapsat. Během pár dní po spuštění se nás nashromáždilo na 200, to číslo neustále roste. Naše jména jsou pak předávána Fakultní nemocnici Olomouc, která nás podle její aktuální potřeby zařadí do provozu. Skvělé je, že pomoc není soustředěna jen do FN Olomouc, ale spousta mých kamarádů funguje v jiných městech, např. v nemocnici v Uherském Hradišti nebo doma na Slovensku,“ řekl Jarmila Trumpešová pro klubový web. „Ve Fakultní nemocnici v Olomouci momentálně obsluhuji infolinku urgentního příjmu. Fungujeme jako taková primární triáž. To znamená, že pokud se k nám dovolá pacient a bude chtít nějakou informaci o nákaze koronavirem, tak mu ji poskytneme, popř. ho odkážeme na linku Krajské hygienické stanice nebo linku Ministerstva zdravotnictví ČR 1212, dále podáváme informace o změnách a omezeních provozu právě FN Olomouc a v neposlední řadě přepojujeme pacienty na další kliniky (pracoviště) nemocnice. Denně máme desítky hovorů, v tomto týdnu se sice situace zklidnila, ale vypadá to spíše na klid před bouří. Naše pracovní skupina má 5 členů a točíme se po 12 hodinách na noční a denní směny,“ podotkla.

Poctivě doma trénují také například Martina Salčáková, Diana Řezníčková, Michaela Polášková, Magda Kašpárková a Alžběta Krůpová, která spojila dobré s užitečným a pojala trénink pracovně. Dále pak Klára Sovová a Denisa Krajčovičová, které v době karantény spojily své bydliště a vyhnuly se tak netradiční samotce. Nikola Jansová má pak speciálního pomocníka při cvičení, který obtížnost jednoduchých cviků posouvá za trošku jiné hranice, přítelem této hráčky je také záchranář zdravotnické záchranné služby a oba vzkazují, že krytí úst je základ!

Na Slovensko se vrátila například Zuzana Haládiková, která je právě jedna z těch, které mají tak zvaný home office, po práci se snaží udržovat díky individuálním cvikům, a nebo se chodí provětrat na kolo. Martina Salčáková, která si podobně jako další ušila roušku doma, každý den má zorganizovaný aby stihla jak práci, kdy pracuje jako školní psycholožka na jedné ze zavřených středních škol na Valašsku, jelikož poskytuje konzultace pro studenty prostřednictvím internetové nebo telefonické formy, tak nějakou z forem cvičení v domácím prostředí.

Autor článkuPetr Pelíšeksport@olomouc.cz

Petr Pelíšek
Reklama

Art Kafé

Katalog firem » Kultura a umění

V naší designové kavárně se snoubí krása umění s vychutnáváním výběrových káv a čajů pražírny La Bohème. V příjemném prostředí mezi uměleckými díly můžete posnídat, posedět...