Reklama

Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav, venku je 12 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: silvestrovský stand-up, běh i kino naslepo, novoroční koncert, výlety i betlémy

Zprávy z regionu

30.12.2021

Lenka Šimková

Stejně jako vánoční svátky, tak i ty novoroční letos připadají na víkend. Pokud jste si během týdne nevzali volno a neodjeli někam na chalupu a zůstáváte o nadcházejícím víkendu v Olomouci, tak pro vás máme několik tipů, čím si první víkend v novém roce můžete zpříjemnit. ;)

Kam na lyže a běžky?

Lyžařská sezona je v plném proudu a volno tak můžete trávit i na svahu. Kde všude se jezdí, zjistíte v našem pravidelně aktualizovaném Přehledu sjezdovek. A pokud před lyžováním dáváte přednost chůzi na běžkách, můžete se podívat sem, kde najdete hned několik tipů na zajímavé výlety jak pro začátečníky, tak pro zkušené běžkaře.

Pátek - Silvestr

09:00 / Silvestr s Romanem Dragounem v Bounty + zabíjačka / Bounty Rock Cafe
09:00 / Pohádková zoo / zoo Olomouc
13:00 / Silvestrovský běh / Smetanovy sady
15:00 / Zpívej 2 / kino Metropol
16:00 / Silvestrovský stand-up / Moravské divadlo
17:30 / Silvestrovské kino naslepo / kino Metropol
celý den / Sluha dvou pánů / online
celý den / Mamzelle Nitouche / online
celý den / Když se zhasne / online

V nově zrekonstruovaném Bounty Rock Cafe se poslední den roku bude slavit ve velkém stylu! Už od dopoledních 9 hodin vás čeká zabijačka, na které budou k prodeji domácí pochoutky - prdelačka, jitrnice, jelita, tlačenka a spousta dalších. Následovat bude od 17 hodin Silvestrovský koncert, na kterém vystoupí Roman Dragoun a další. Koncert potrvá až do půlnoci.

S dětmi si můžete udělat výlet třeba do zoologické zahrady, které zve na pohádkovou zoo. Přijďte zjistit, jak zoo sluší vánočně pohádkový kabát! Navíc se v areálu můžete těšit na scény hned ze čtyř známých českých pohádek! :)

Nebude chybět ani tradiční Silvestrovský běh ve Smetanových sadech. Od 13 hodin začne u hudebního altánku prezentace účastníků a od 14 hodin odstartuje samotný závod. Ten nemusíte celý uběhnout, ale lze jej absolvovat i chůzí, na kolečkových bruslích, s kočárkem, na běžkách nebo třeba na trakaři. Vítané jsou i malé děti s doprovodem a pejskaři. Pro všechny jsou na výběr tratě o délkách 1300, 2600 a 5200 metrů. Startovné je dobrovolné.

Moravské divadlo zve v 16 hodin na Silvestrovský stand-up, ve kterém zjistíte, jak to doopravdy bylo s poslední večeří Ježíše Krista, co si říkají vánoční kapři v kádi před obchodním centrem, proč Adolf Hitler miluje Vánoce a jak je možné, že jsou koledy plné nesmyslů. Účinkují: Jana Posníková, Roman Vencl, Jan Ťoupalík, Marek Pešl, Lukáš Červenka, Tomáš Krejčí a Karel Pomahač. A s nákupem vstupenek neotálejte, zbývá jich pár posledních...

Příchod nového roku můžete oslavit také netradičně... naslepo. Kino Metropol si pro tento den na 17:30 připravilo tradiční kino naslepo. Chvilku napětí před neznámým filmem vystřídá příjemný zážitek a zcela nová zkušenost. Cca 15 až 20 minut po začátku filmu budete mít možnost odejít ze sálu a vrátit vstupenku v případě, že jste již snímek viděli a nechcete jej vidět znovu či se vám nelíbí a nechcete jej vidět celý.

Sobota - Nový rok

09:00 / Pohádková zoo / zoo Olomouc
15:30 / Novoroční operní gala / Reduta

Proč nezačít nový rok tím, že po vánočním cukroví, bramborovém salátu a silvestrovských chlebíčcích uděláme něco pro své tělo? Taková novoroční procházka či celodenní výlet má přeci jen své kouzlo a těšit vás může fakt, že při ní spálíte i nějaké ty kalorie. ;) Vydat se můžete třeba na Praděd, Kralický sněžník, nebo naopak na druhou stranu, směrem na Hostýnské vrchy. Krásnou rozhlednu najdete také na Kosíři a pokud dlouhé cestování a větší kopce nejsou nic pro vás, tak se zkuste třeba jen projít přes všechny olomoucké parky nebo třeba ze Svatého Kopečka do Radíkova. Přibalte si na cestu termosku s teplým čajem a uvidíte, že výletu nebudete litovat. 

Procházku si můžete udělat také po olomouckých kostelích, kde jsou tradičně v povánočním období nainstalovány nejrůznější betlémy, které jsou k vidění většinou do svátku Tří králů, na některých místech dokonce až do Hromnic. Obzvláště děti budou nadšené z mechanického betlému v katedrále sv. Václava, kde se jednotlivé figurky pohybují. Naopak největší figurky uvidíte v jesličkách v kostele Zvěstování Páně na Dolním náměstí. 

Už druhým rokem se pak s ohledem na epidemiologickou situaci musíme v Olomouci obejít bez tradičního novoročního ohňostroje. Ovšem o slavnostní atmosféru Nového roku se v sobotu odpoledne postará Moravská filharmonie, která chystá od 15:30 v Redutě Novoroční operní gala. Oblíbené árie ze Smetanovy Prodané nevěsty, Dvořákovy Rusalky, Verdiho Traviaty či třeba operety Netopýr Johanna Strausse mladšího přednesou sopranistka a sólistka Národního divadla v Praze Jana Sibera a tenorista s širokou mezinárodní působností Aleš Briscein.

Neděle

09:00 / Pohádková zoo / zoo Olomouc
17:30 / Tři přání pro Popelku / kino Metropol
19:00 / Louskáček - Kouzelný příběh / Moravské divadlo

V neděli 2. ledna si s dětmi naposledy můžete užít procházku pohádkovou zoologickou zahradou. Tak neváhejte a přijďte zjistit, jak zoo sluší vánočně pohádkový kabát, a které čtyři známé pohádky vás zde čekají.

Pokud chcete zajít do kina, tak můžete vyzkoušet aktuální novinku - Tři přání pro Popelku. Jedná se o norský remake naší oblíbené Popelky s Libuškou Šafránkovou a Pavlem Trávníčkem. Tu si většina z nás jistě nenechala ujít během vánočních svátků, tak nyní máte jedinečnou možnost porovnat, jak se Norům nová verze povedla. Kromě kina Metropol uvádí pohádku třeba i Premiere Cinemas v Šantovce, kam na ni můžete zajít už v 11:30 či ve 13:30.

Moravské divadlo pak v 19 hodin uvede inscenaci Louskáček - Kouzelný příběh. Tato verze je odlišná od předchozích nastudování. Známý příběh Kláry a Louskáčka je totiž rozšířený o motivy z Dickensovy Vánoční koledy. Tvůrci zasadili děj do anglického městečka, kde právě probíhá příprava vánočních trhů. Během magické noci se chudý sirotek Klára setká nejen s oživlou hračkou Louskáčka, ale také s Vílou Vánoc, skřítky a rovněž se splněným přáním v podobě svého tatínka.

Přejeme krásného a bezpečného Silvestra a hezký první víkend roku 2022!