Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 11.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Kam na běžky? Víme, kde si užijete skvělou zábavu i zimu jako v pohádce

Tipy a názory

29.12.2021

Lenka Šimková

V Olomouci jsme si letos sněhu zatím moc neužili a pryč jsou i ty časy, kdy jsme mohli obout běžky a vyrazit na výlet v okolí Radíkova a Svatého Kopečku. Pokud však patříte k milovníkům zimních sportů a rádi střídáte lyžování s výlety na běžkách, tak pro vás máme pár tipů, kam se můžete vypravit...

PRADĚD A OKOLÍ

Praděd, jako nejvyšší hora Moravy, nabízí ideální podmínky pro běžkaře. Obecně se v Jeseníkách díky chladnému klimatu drží sníh dlouho do jara, a tak není divu, že se právě zde nachází velké množství pravidelně upravovaných běžkařských stop. A navíc pokud nedisponujete autem, nebo si zkrátka netroufnete řídit na kluzkých horských cestách, tak se na parkoviště Hvězda pod Ovčárnou dostanete pohodlně i autobusem přímo z Olomouce. Pak už jen nazout běžky a můžete vyrazit. :-)

OVČÁRNA - PRADĚD

Trasa z Ovčárny na Praděd měří asi 4 kilometry a je méně náročná. Počítejte však se závěrečným vrcholovým stoupáním až k rozhledně. Zároveň po stejné trase chodí na vrchol i spousta pěších turistů a může se tak stát, že ne na všech místech budete mít úhlednou stopu.
Délka: 4 km
Parkování: na Hvězdě za 100 Kč/den (dále možnost kyvadlovou dopravou na Ovčárnu)
Možnost občerstvení: ano

Z OVČÁRNY NA ŠVÝCÁRNU A ZPĚT

Trasa z Ovčárny na Švýcárnu a zpět měří kolem 9 kilometrů a patří k těm méně náročným s převýšením maximálně 126 metrů.
Délka: 9 kilometrů
Parkování: na Hvězdě za 100 Kč/den (dále možnost kyvadlovou dopravou na Ovčárnu)
Možnost občerstvení: ano

Z OVČÁRNY NA ČERVENOHORSKÉ SEDLO A ZPĚT

Trasa z Ovčárny na Červenohorské sedlo a zpět patří k náročnějším a měří asi 24 kilometrů. V době, kdy v nižších polohách sníh chybí, bývá tato trasa sázkou na jistotou. K tomu za slunečného počasí nabízí i skvostné výhledy.
Délka: 24 km
Parkování: na Hvězdě (při cestě z Ovčárny) nebo přímo na Červenohorském sedle
Možnost občerstvení: ano

Tras pro běžkaře najdete v této lokalitě pochopitelně více s různou obtížností a převýšením. Ne všechny jsou však aktuálně v provozu, doporučujeme se podívat sem, kde najdete všechny důležité informace.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

KARLOV POD PRADĚDEM

V Karlově pod Pradědem začíná několik běžeckých tras, které jsou pravidelně upravovány. Dostanete se odsud až na hřebeny Jeseníků nebo přímo na vrchol nejvyšší hory Praděd. Mezi oblíbená výletní místa patří bývalá Chata Alfrédka nebo třeba Nová Ves se závodními okruhy.
Podrobnější informace o běžeckých trasách v této lokalitě naleznete zde →
Délka: různé (od 3 km po 28 km)
Parkování: ve Ski Aréně Karlov u nástupních stanic lanovek a vleků zdarma, nebo na dalších místech (dle zvolené běžkařské trasy a jejího výchozího bodu)
Možnost občerstvení: ano

KRALIČÁK

Kraličák je skvělým místem, kde si můžete užít zábavu nejen na lyžích, ale také na běžkách. Vydat se můžete například na okruh kolem rybníka (0,8 km), na okruh mezi Hynčicemi, Štěpánovem a Stříbrnicemi (2,8 km), nebo na chatu Návrší (8 km) či na Dolní Moravu (28,3 km) nebo na samotný Králický Sněžník (18,8 km).
Více informací o trasách i jejich převýšení zjistíte zde →
Délka: od 0,8 km po 28,3 km
Parkování: Stříbrnice, Hynčice pod Sušinou zdarma
Možnost občerstvení: ano, ve skiareálu Kraličák

KOUTY NAD DESNOU

Běžecké trasy najdete v nadmořské výšce 1100 až 1300 metrů, která zajišťuje ideální běžkařské podmínky. U horní stanice lanovky je výchozí bod pro některé z nabízených tras, například pro okruh Mravenečník. Více zde →
Délka: okruh Mravenečník 15 km; okruh Dlouhé stráně 2,5 km; trasa Medvědí hora 9,5 km
Parkování: v Koutech nad Desnou zdarma
Možnost občerstvení: ano, ve skiareálu Kouty

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

BĚŽECKÉ TRASY V OKOLÍ PAPRSKU

Na Paprsku je kolem 70 kilometrů velmi pěkných tras, ze kterých si zajisté vyberou jak začátečníci, tak zkušenější běžkaři. 
Délka: různé od 2 km po 17 km
Parkování: pro běžkaře je nachystané parkoviště ve Velkém Vrbně u lomu, kde přímo navazuje stopa. Přímo k Paprsku jsou mnohdy problémy s vyjetím, bez řetězů se na cestu vůbec nevydávejte. Navíc u chaty mnohdy ani nezaparkujete. Veškeré podrobnosti zde →
Možnost občerstvení: ano, na Paprsku

BĚŽECKÉ TRASY KOLEM BUKOVÉ HORY

Trasy kolem Bukové hory nabízí více než 60 kilometrů mírných hřebenových cest. Dle přírodních podmínek jsou strojově upravovány na klasiku i volný styl.
Mapka a více informací zde →
Délka: různé délky
Parkování: v Červené Vodě parkoviště zdarma, v Čenkovicích patří parkoviště obci a obec vybírá poplatek
Možnost občerstvení: ano

Pokud jste některou z námi nabízených běžkařských tras už otestovali, určitě nám dáte za pravdu, že tady si užijete na běžkách opravdu pěkný výlet. Jestli jste vaši oblíbenou trasu u nás nenašli, doufáme, že se necháte inspirovat k objevování dosud nepoznaného. Doporučujeme sledovat i webové stránky jdemenabezky.cz, kde se dozvíte i informace o tom, kdy naposledy byla daná trasa upravena, případně, zda je vůbec sjízdná.

Tak neváhejte a naplánujte si sportovní výlet! :)