Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 2.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: adventní a vánoční koncerty, akce pro děti, Nabucco, Amélie z Hejráku i Sexem ke štěstí

Tipy a názory

17.12.2021

Lenka Šimková

Před námi je čtvrtý adventní víkend. Čas neúprosně letí a do Vánoc zbývá už jen pár dnů. Nastává tedy čas připravit a zabalit všechny dárky, dokončit vánoční úklid, upéct poslední cukroví... a co si taky trošku odpočinout? Poradíme vám, jak se můžete odreagovat a načerpat energii na nadcházející svátky. ;)

Hurá na lyže!

Na řadě míst o minulém víkendu začala lyžařská sezona. I přes značnou oblevu a vyšší teploty v tomto týdnu se provozovatelé snaží udržet skiareály "při životě" a obzvlášť ve vyšších polohách se jim to daří bez problémů. Takže pokud máte chuť si zalyžovat, tak se podívejte do našeho pravidelně aktualizovaného přehledu sjezdovek a vyberte si, který areál se vám líbí nejvíce ;)

Pátek

10:00 / Zimní jarmark / Horní a Dolní náměstí
17:30 / AFOKINO: Můj soused Totoro / kino Metropol
19:00 / Tři oříšky / Divadlo na cucky
19:00 / Nabucco / Moravské divadlo
19:00 / Adventní koncert: Richard Pachman, Dita Hořínková a hosté / Husův sbor
20:00 / DJ Johanes / Divadlo na cucky

Pátek - Sobota - Neděle

Každý den od 10 do 20 hodin můžete navštívit Zimní jarmark v centru města. Najdete tady produkty lidových řemesel, vánoční ozdoby, svíčky, věnce a nechybí ani trvanlivé potraviny typu uzenin či koření. Potraviny k okamžité spotřebě s ohledem na vládní nařízení nabízeny nebudou. Podrobnosti o Zimním jarmarku zde →

V pátek večer pak třeba s dětmi můžete zajít do Divadla na cucky, které od 19 hodin uvede zábavnou autorskou interpretaci klasické pohádky Tři oříšky

To Moravské divadlo má ve stejný čas na programu premiéru slavné opery Giuseppe Verdiho Nabucco. Ta se na jeviště Moravského divadla vrací po sedmnácti letech a vstupenky zakoupíte ještě i na páteční premiéru. ;)

Večer můžete strávit také na příjemném koncertu. V Husově sboru bude od 19 hodin probíhat Adventní koncert Richarda Pachmana, na kterém se kromě něj představí i Dita Hořínková a mladí filmoví a divadelní herci Filip Antonio, Viktor Antonio a Kateřina Jechová. Vstupenky budou k dostání i na místě před akcí.

Sobota

09:00 / Vánoční tvoření (nejen) pro děti / Art Rubikon
10:00 / Zimní jarmark / Horní a Dolní náměstí
10:00 / Vánoční benefiční koncert / Horní náměstí
10:00 / Amélie z Hejráku - veřejná generálka / Divadlo Tramtarie
10:00 / Vánoční prohlídky / hrad Šternberk
14:00 / Žebrácká opera / kino Metropol
16:00 / Vánoční mini jarmark / Letní kino
19:00 / Dva nahatý chlapi / Divadlo na Šantovce
19:00 / Sexem ke štěstí / kino Metropol
19:00 / Nabucco / Moravské divadlo

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu ráno se můžete vydat do Art Rubikonu, kde od 9 do 12 hodin bude probíhat Vánoční tvoření určené dětem od 6 do 14 let. Vstupné je 100 korun a tentokrát si děti vyrobí vánoční skřítky a sněhuláky z ponožky, vánoční dekorace, krmení pro ptáčky, dekorační svíčky, andílky a další.

Pokud budete mít během soboty cestu přes Horní náměstí, tak zde na velkoplošné obrazovce bude celý den ve smyčce probíhat Vánoční benefiční koncert na podporu Spolku Trend vozíčkářů Olomouc. Po zrušení celého kulturního programu na Vánočních trzích se rozhodli pořadatelé koncert na podporu vozíčkářů uspořádat dle plánu, avšak za dodržení všech bezpečnostních pravidel. Podrobnosti o netradiční podobě koncertu zde →

Od 10 hodin se můžete zastavit také v Divadle Tramtarie na veřejné generálce zbrusu nové komedie Amélie z Hejráku. Nejnovější hra Vladislava Kracíka je volně inspirovaná slavným filmem Jeana Pierra Jeunetta. A vzhledem k tomu, že nedělní premiéra už je vyprodaná, máte šanci vidět hru mezi prvními! ;)

Pokračují také vánoční prohlídky na hradě Šternberk. V rámci nich návštěvníci uslyší zajímavé informace o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích, jak slavila Vánoce šlechta i prostý lid. Interiéry hradu doplní slavnostní vánoční výzdoba, betlémy, historické hračky a mnoho dalších artefaktů. 

V areálu Letního kina se pak od 16 hodin můžete těšit na vánoční mini jarmark. Pro ty, kteří ještě nestihli nakoupit dárky, bude připraven výběr originálních výrobků od lokálních tvůrců. A k tomu všemu vám bude hrát příjemná hudba, nebude chybět rozpálený krb, domácí punč i něco dobrého na zub.

Sobotní večer pak můžete strávit třeba v divadle. Divadlo na Šantovce má v 19 hodin an programu divadelní komedii Dva nahatý chlapi s Martinem Zounarem a Martinem Krausem v hlavních rolích. Zápletka je následující: "seriózní advokát, věrný manžel a otec dvou dětí, se jednoho dne probudí nahý v posteli se svým kolegou z práce. Ani jeden netuší, jak se do této situace dostali.."

A na divadelní představení zve i kino Metropol, které v 19 hodin uvede pikantní a poněkud ztřeštěnou komedii z pera Jakuba Zindulky Sexem ke štěstí. "Stárnoucí Norbert, kterému neklape intimní život s manželkou Hedvikou se rozhodne pro sexcoaching. Koučka Stella se mu snaží pomoci, sama si ovšem neví rady se svým partnerem Robertem. A tak se terapeutická sezení stále více vymykají kontrole..."

Neděle

10:00 / Zimní jarmark / Horní a Dolní náměstí
12:00 / Boutique Market vol.2 / Long Story Short
13:00 / Vánoční dílna s Grafickými papíry / Divadlo na cucky
15:00 / Vánoční blbinky u Huberta a Olinky / Divadlo na Šantovce
15:00 / Téčko: O Čertovi a jiné vánoční pohádky / Telegraph
15:00 / Pianothéka v Šantovce / Galerie Šantovka
16:00 / Revizor / Moravské divadlo
16:00 / České Vánoce | Pastýřská hra o narození Páně / Arcidiecézní muzeum
17:00 / Baletní škola Olomouc - Irina Popova "Popelka" / kino Metropol
19:00 / Amélie z Hejráku / Divadlo Tramtarie

Pátek - Sobota - Neděle

Nedělní odpoledne bude patřit hlavně dětem! V 15 hodin s nimi můžete zajít třeba do Telegraphu, kde bude připraveno animované pásmo vánočních pohádek, které přináší to nejlepší z české animace, tradičních příběhů a tradic. Hlavní součástí pásma je pak nejnovější pohádka O čertovi natočená na námět stejnojmenné knihy výtvarníka Pavla Čecha. 

Ve stejný čas si v Divadle na Šantovce můžete užít Vánoční blbinky u Huberta a Olinky, kde na děti budou čekat vánočně laděné hry, soutěžení a dovádění. A když už budete v Šantovce, tak si od 15 hodin můžete v prvním patře vychutnat populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

A do třetice ještě jedna pohádka. Od 16 hodin bude v Arcidiecézním muzeu k vidění představení České Vánoce, ve kterém se snoubí barokní hudba s tradičním loutkovým divadlem a duchovní podstata Vánoc s lidovým humorem. Hra je vhodná pro děti od šesti let.

A nezapomeňte v neděli zapálit poslední svíčku na adventním věnci. ;)

Přejeme hezký adventní víkend!