Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Ukliďme Česko, Jeden svět, divadla, koncerty i Lobster Food Festival

Tipy a názory

1.4.2022

Lenka Šimková

První dubnový víkend je tady a s ním i přehled akcí, které nás v nadcházejících dnech čekají. A málo toho rozhodně nebude. Na své si přijdou milovníci dobrého jídla, filmů, divadelních her i hudby. Pokud tedy stále nevíte, co o víkendu podniknout, podívejte se společně s námi, co vše se v Olomouci a okolí chystá, a načerpejte inspiraci... ;)

Ukliďme Česko!

Do úklidových akcí se zapojují lidé z celé republiky a cílem dobrovolnické akce je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Můžete se připojit do některé z úklidových skupin v okolí, nebo si jen na procházku či výlet přibalte odpadkový pytel a posbírejte, co půjde. Hlavním úklidovým dnem je letos sobota 2. dubna, ale individuálně se můžete zapojit kdykoli. ;)

Pátek

09:00 / Stavotech Olomouc / Výstaviště Flora
13:00 / Karikatury MP a Šantovka Star(t)s / Galerie Šantovka
15:00 / Jeden svět: Opouštět Počátky/ Arcidiecézní muzeum
16:00 / Popelka - balet / kino Metropol
16:00 / Jeden svět: Divadlo utlačovaných / Divadlo na cucky
16:45 / Jeden svět: Čtyři cesty / Divadlo na cucky
17:00 / JAMU 4 / Moravská filharmonie
17:00 / Jeden svět: Každá minuta života / Arcidiecézní muzeum
18:00 / Setkávání v božství / Divadlo na Šantovce
19:00 / Dealeři / Divadlo Tramtarie
19:30 / Jeden svět: Máte zakázku / Umělecké centrum UP
20:00 / Jeden svět: René - vězeň svobody / Muzeum umění
20:00 / PERSEUS & TITANIC & ATAK / Bounty Rock Cafe
22:00 / Jeden svět: Čáry života / Divadlo na cucky

Pátek - Sobota - Neděle

Pokud zrovna stavíte nebo rekonstruujete byt či dům, tak si určitě nesmíte nechat ujít největší jarní stavební veletrh na Moravě - Stavotech. Ten probíhá ještě v pátek a v sobotu od 9 hodin na Výstavišti Flora. Dnes veletrh končí v 18 hodin, v sobotu již v 17 hodin.

V pátek a v sobotu máte také poslední možnost navštívit festival Jeden svět Olomouc. Festival dokumentárních filmů o lidských právech v pátek odpoledne nabídne třeba projekci snímku Každá minuta života. Dokument o kontroverzní výchovné metodě, kdy se manželé Zachovi snaží ze svého syna vychovat vrcholového sportovce, uvidíte v Arcidiecézním muzeu a následuje po něm debata s dětskou psycholožkou Kamilou Holáskovou a Martinem Zikmundem - psychoterapeutem se zaměřením na lidi s problémovým dětstvím. Jeden svět však během pátku nabídne mnohem více snímků i jeden workshop.

V pátek odpoledne můžete zajít také do Reduty na koncert JAMU 4. Moravská filharmonie vytvořila ve spolupráci s Hudební fakultou JAMU v Brně speciální koncertní řadu pro talentované studenty, budoucí dirigenty a jejich absolventské výkony. A dnes v 17 hodin proběhne závěrečný koncert této řady a vy můžete být u toho!

Také Bounty Rock Cafe zve dnes večer na pořádnou dávku muziky. Těšit se od 20 hodin můžete na metalový večírek předních moravských kapel - vystoupí Perseus, Titanic a Atak. Vstupné je 260 korun.

Sobota

08:30 / Horecký bazárek jaro 2022 / Horka nad Moravou
09:00 / Stavotech Olomouc / Výstaviště Flora
10:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
11:00 / Lobster food festival / Envelopa Office Center
13:00 / Jeden svět: Workshop dokumentárního filmu pro děti / Divadlo na cucky
13:00 / Karikatury MP a Šantovka Star(t)s / Galerie Šantovka
13:30 / Jeden svět: Mé dětství, má země - 20 let v Afghánistánu / Divadlo na cucky
14:00 / Jeden svět: Buď můj hlas / Muzeum umění
16:00 / Jeden svět: Soudci pod tlakem / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Dokonalá svatba / Moravské divadlo
19:00 / Scény z manželského života / Divadlo na Šantovce
19:00 / Soukup & Vidasov / Divadlo na cucky
19:00 / Kozub: Bez urážky! Stand-up / kino Metropol
19:00 / Jeden svět: Severní proud / Muzeum umění
20:00 / ZZ Top Litovel-Czech Tribute Band / Bounty Rock Cafe
21:00 / Jeden svět: Afterparty - DJ LUKE / Divadlo na cucky

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu od dopoledních hodin můžete navštívit oblíbené Šantovské trhy, na kterých si před obchodním centrem nakoupíte zeleninu, ovoce, sýry nebo uzeniny od místních farmářů, ale také další zajímavý sortiment. Trhy budou před Šantovkou probíhat každou sobotu od 10 do 18 hodin.

Během soboty také nemusíte vařit. Místo toho můžete zajít na Lobster Food Festival. V atriu nové budovy na Envelopě vás čeká bohatá nabídka jídla a pití a dobrá zábava k tomu. Ve stylovém Bistru Paulus a okolních prostorách můžete od 11 do 19 hodin ochutnat více než dvě desítky specialit teplé i studené kuchyně, degustovat francouzská a moravská vína, pálenky z Hané nebo si koupit charitativní ukrajinský boršč. Připraven je také program pro děti a vystoupení několika kapel. Více zde →

V sobotu končí festival Jeden svět Olomouc. Během posledního dne vás čeká workshop dokumentárního filmu pro děti, projekce snímku Mé dětství, má země - 20 let v Afghánistánu; po filmu Buď můj hlas bude následovat i beseda s Kamilou Svobodovou z Amnesty International Olomouc a Lenkou Hrabalovou, cestovatelkou specializující se na východní kultury. K vidění bude i snímek Soudci pod tlakem a na závěr festivalu vás čeká film Severní proud. Ten vypráví o tom, jak se láhev od piva vyrobeného v Německu ocitla v panenské přírodě za polárním kruhem..

Moravské divadlo má večer na programu Dokonalou svatbu. "Hlavní hrdina Bill se po rozlučce se svobodou probouzí v jiném apartmá a vedle jiné dívky, než je jeho nastávající. Není čas ztrácet čas, protože na dveře už klepe Billův svědek a za chvíli i sama nevěsta..." Jak tohle všechno dopadne? To zjistíte už v 19 hodin v divadle. 

To Divadlo na Šantovce nabídne ve stejný čas Scény z manželského života v hlavní roli s Michalem Dlouhým a Michaelou Badinkovou. Divadelní adaptace slavného Bergmanova filmu sleduje jednotlivé fáze partnerského vztahu. Šarmantní herecká dvojice je rozhodně skvělým tipem na sobotní večer ve dvou! 

A Bounty Rock Cafe zve na koncert i v sobotu večer. Tentokrát se od 20 hodin můžete těšit na koncert ZZ Top Litovel-Czech Tribute Band, která představí písně texaské legendy ZZ Top.

Neděle

10:00 / Pohádky z pařezové chaloupky / Divadlo na Šantovce
13:00 / Karikatury MP a Šantovka Star(t)s / Galerie Šantovka
14:00 / Příšerákovi 2 / kino Metropol
16:00 / Nedotknutelní / Moravské divadlo
19:00 / Poslední ze žhavých milenců / kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli můžete zajít do divadla i s dětmi. Už v 10 hodin dopoledne chystá pro nejmenší návštěvníky Divadlo na Šantovce Pohádky z pařezové chaloupky. Na děti budou čekat dva roztomilí skřítkové, jeden spíše hubeňour, druhý spíše tlouštík. A nebude to nikdo jiný než Křemílek a Vochomůrka!

Po obědě můžete i s dětmi vyrazit třeba do kina Metropol, které tentokrát už ve 14 hodin uvede odpolední filmovou pohádku Příšerákovi 2. "Zachránili jste nedávno svět a myslíte si, že vám to zaručuje celoživotní zásobu štěstí? Chyba! Každodenní život má protivný zvyk znovu vám házet klacky pod nohy…," láká anotace na pokračování pohádkového příběhu.

Moravské divadlo uvede už v 16 hodin adaptaci francouzského filmového hitu Nedotknutelní. Film z roku 2011 vypráví příběh ochrnutého aristokrata Philippa a jeho nového opatrovníka Drisse, živelného mladíka z chudého předměstí.

V 19 hodin vás pak v kině Metropol čeká Poslední ze žhavých milenců. Komedie, při které se smějí diváci bez rozdílu věku a tu a tam i zaslzí. Poslední ze žhavých milenců patří mezi nejúspěšnější hry známého amerického autora Niela Simona. Řadu sezón se těší velké divácké přízni. V hlavních rolích uvidíte Petra Nárožného a Simonu Stašovou.

Přejeme hezký víkend!