Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 4.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Ptačí hodinka, Tři králové a startuje plesová sezona

Tipy na víkend

6.1.2023

Lenka Šťastná

Týden se nám chýlí ke konci a víkend klepe na dveře. Ať už plánujete vyjet na hory nebo zůstáváte v Olomouci a přemýšlíte, kam se vydat za kulturou a zábavou, užijte si volné dny dle vašich představ. A pro inspiraci vám přinášíme naše víkendové tipy. ;)

Ptačí hodinka

Zajímavý program na tento víkend chystají ornitologové napříč celou Českou republikou, jelikož se bude konat již pátý ročník zimního sčítání ptáků. Během Ptačí hodinky každý sčítá na svém vlastním krmítku nebo může vyrazit do terénu. Stačí jen hodinu pozorovat vlastní krmítko a výsledky odeslat ornitologům. Ti díky sčítání získají velké množství důležitých dat o ptácích, kteří v Česku zimují. Takže pokud máte na zahradě krmítko nebo víte, kde v přírodě ho najdete, můžete se s dětmi vrhnout na pozorování drobných opeřenců. Veškeré podrobnosti o akci se dočtete tady →

Pátek

08:45 / Tříkrálová koleda / Olomouc
17:00 / JAMU 1 / Reduta
18:00 / Olomouc - Kladno / zimní stadion
19:00 / Hraběnka / Moravské divadlo

Pátek - Sobota - Neděle

Šestý leden je dnem Tří králů. Tradiční sbírka s koledníky probíhá už od začátku ledna, na pátek je ale připraven i doprovodný program, a to hned na několika místech. Začne společnou modlitbou v katedrále svatého Václava, poté se průvod na koních vydá k rektorátu, zastaví se na Horním náměstí před olomouckou radnicí a svou cestu zakončí před sídlem Olomouckého kraje. Více zde →

V pátek v 17 hodin zahajuje Moravská filharmonie koncertní řadu JAMU, kterou chystá ve spolupráci s Hudební fakultou JAMU. Přijďte se seznámit s klasickou hudbou, na programu těchto koncertů totiž uslyšíte převážně nejznámější skladatele a jejich hlavní díla. Tentokrát to budou Egmont op. 84, předehra Ludwiga van Beethovena, Mozartův Koncert pro fagot a orchestr B dur KV 191 a Slovácka suita Vítězslava Nováka. Symbolické vstupné 100 korun dělá z koncertní řady JAMU nejdostupnější klasikou hudbu v Olomouci. ;)

Olomoučtí hokejisté nastoupí v pátek večer poprvé v novém roce doma a budou se snažit odčinit třízápasovou porážku. Tentokrát je čeká zápas proti Jágrovu Kladnu, který má úvodní buly naplánováno na 18 hodin. Přijďte hráče podpořit na stadion! 

Pokud ale před sportem dáváte přednost kultuře, tak můžete zajít třeba do Moravského divadla, které zve v 19 hodin na tragikomedii Hraběnka, ve které v hlavní roli exceluje Vlasta Hartlová. "Elizabeth Anna Marie z Lansdorfu a Scheibergu - pro vládnoucí režim pouze dělnice Lansdorfová - se vrací do rodného městečka proto, aby oslavila své 70. narozeniny. Její domovské sídlo bylo zestátněno komunisty. Mysleli si, že se tak definitivně zbaví obtížné aristokracie, ale modrá krev povahu nezmění ani pod nátlakem rudých soudruhů," píše se v anotaci. Hra je inspirovaná filmem Zámek v Čechách.

Sobota

10:00 / Ptačí hodinka a zimní pozorování ptáků na krmítku / Pevnost poznání
15:00 / Téčko - Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo / Telegraph
16:00 / Dokud nás lež nerozdělí / Moravské divadlo
19:00 / 31. Tříkrálový ples dobré vůle / RCO
20:00 / XXII. Městský bál / Výstaviště Flora
20:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu se do Ptačí hodinky můžete zapojit i v Pevnosti poznání, kde můžete ptáky pozorovat společně s ornitologem Evženem Tošenovským, který vám rád zodpoví všechny podrobnosti ze života opeřenců. Podrobnosti zde →

V 15 hodin pak můžete zajít do Telegraphu, kde bude pro děti od šesti let připravený snímek Mikulášovy patálie: Jak to celé začalo. Film sleduje paralelně skopičiny malého rošťáka a životní osudy jeho tvůrců.

Moravské divadlo už v 16 hodin uvede komedii Dokud nás lež nerozdělí. V příběhu vystupují všehovšudy čtyři postavy - manželský pár a ženichovi rodiče. Během komedie se diváci zajisté pobaví a kromě jiného se přesvědčí i o tom, že maminka má vždycky pravdu. ;)

A v sobotu po dlouhé době půstu konečně v Olomouci startuje plesová sezona. Od 19 hodin bude v RCO probíhat 31. Tříkrálový ples dobré vůle. Čeká vás atmosféra inspirovaná Velkým Gatsbym a celkově 20. léty. K tanci vás doprovodí New Street Band a Jamr's a můžete se těšit nejen na návštěvu Tří králů, ale i na zajímavá předtančení. Nebude chybět ani tombola plná zajímavých cen.

Od 20 hodin pak v Pavilonu A na Výstavišti Flora můžete navštívit XXII. Městský bál. Těšit se můžete na hudební vystoupení Michala Hrůzy, Leony Machálkové, Natálie Tichánkové a mnoha dalších. Večerem provází Soňa Šuláková a vstupenky jsou stále v prodeji.

Neděle

10:00 / Mrož Ambrož / Divadlo na Šantovce
10:00 a 14:00 / Maková panenka a motýl Emanuel / Moravské divadlo
19:00 / Novoroční koncert Hradišťanu s Jiřím Pavlicou / Reduta

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli dopoledne můžete vyrazit i s dětmi na divadelní pohádku. Divadlo na Šantovce zve od 10 hodin na představení Mrož Ambrož. Vypravíte se na severní pól, setkáte se s mrožem, jeho maminkou i s ledním medvědem..

Zajít i s dětmi můžete také do Moravského divadla, které dopoledne v 10 hodin uvede pohádku Maková panenka a motýl Emanuel. A pokud by vám dopolední termín nevyhovoval, tak na pohádku můžete zajít i po obědě, konkrétně ve 14hodin.

Víkend můžete zakončit třeba ve společnosti dobré muziky a od 19 hodin si tak můžete v Redutě vychutnat Novoroční koncert Hradišťanu s Jiřím Pavlicou. Ovšem jen pokud máte koupené vstupenky, Ticketportal již hlásí vyprodáno...

Přejeme hezký víkend!