Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Oktoberfest, Ekologické dny, Edojarmark, Mineral-expo, volby i degustace rumů

Tipy a názory

23.9.2022

Lenka Šťastná

Poslední ryze zářijový víkend je před námi. Jaké budou volné dny tentokrát? Čeká nás spousta kultury, zábavy a ani milovníci dobrého jídla a pití nepřijdou zkrátka. Pokud tedy stále nevíte, co o víkendu podniknout, podívejte se společně s námi, co vše se v Olomouci a okolí chystá, a načerpejte inspiraci...

Volby do zastupitelstva a do Senátu

V pátek a v sobotu se konají volby. Tentokrát si zvolíme, kdo bude další čtyři roky stát v čele města a zároveň v tomto termínu proběhne i první kolo senátních voleb. Kdo všechno v Olomouci kandiduje, jací jsou lídři a kde se dočtete více? Připravili jsme pro vás tradiční předvolební přehled. Volební místnosti se otevřou dnes úderem 14. hodiny a zavřou až ve 22 hodin. Volit můžete i zítra, a to od 8:00 do 14:00. V sobotu odpoledne vám budeme pravidelně přinášet průběžné informace o průběhu sčítání hlasů a veškeré další informace o výsledcích voleb.

Pátek

12:30 / Zdravý život / Art Rubikon
17:00 / Parádnica a Máma na víně / Cafe Delux
17:00 / Zasukované tkaničky / Olodvorek
18:30 / Lea Vítková zve na… Operetkou do sezóny / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Nabucco / Moravské divadlo
19:00 / Bratři Ebenové / Divadlo na Šantovce
19:30 / My Own Star / Jump / Jazz Tibet Club
20:00 / Letní kino: Banger. / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

Páteční podvečer si můžete užít třeba ve společnosti dobré muziky. Od 17 hodin bude na Olodvorku pokračovat sbírka Zasukované tkaničky, která Spolku Trend vozíčkářů Olomouc slouží k dofinancování služeb pro spoluobčany s těžkým zdravotním postižením. Na Olodvorku postupně vystoupí Ondřej Crhák, Kláva a Slam Poetry.

Ve stejný čas si v Cafe Delux můžete vychutnat cimbálovou muziku Parádnica a Máma na víně, chybět nebude ani degustace vín. A v 18:30 vás Lea Vítková pozve na koncert do Arcidiecézního muzea.

Ani o divadelní zážitky nebude nouze. Moravské divadlo uvede od 19 hodin slavnou operu Giuseppe Verdiho Nabucco. Příběh o osvobození Židů z babylonského zajetí odvypráví soubor opery a operety pod vedením režisérky Jany Andělové-Pletichové a autora hudebního nastudování Petra Šumníka.

Ve stejný čas v Divadle na Šantovce vystoupí Bratři Ebenové. Kapela tří bratří Ebenových (Marek, Kryštof, David) a dalších předních českých hudebníků (Pavel Skála, Jaromír Honzák a Jiří Zelenka). Koncertně hrají průřez tvorbou od prvního alba Malé písně do tmy (1984) až po poslední Čas holin (2014), které je svým obsahem čím dál tím aktuálnější.

Sobota

07:00 / Selské trhy / Tržnice
08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / MINERAL-EXPO Olomouc / SŠ polytechnická
09:00 / Lesní mysl s Johanou Pytlíčkovou / Sluňákov
09:00 / Edojarmark / Sluňákov
09:30 / Koncerty EDO 2022 / Sluňákov
09:30 / Speciální dětské prohlídky / Hrad Šternberk
10:00 / II. Poděbradský Oktoberfest / olomoucké Poděbrady
10:00 / Kávový Popup / Letní kino
11:00 / Vulcanus Gril Fest - Cesta kolem světa / Long Story Short
13:00 / Výroba deníku / Art Rubikon
13:00 / Rumy Září / Kateřinská 10
16:00 / Dokonalá svatba / Moravské divadlo
18:00 / Noční kolní / Cafe Delux
19:00 / Dealeři / Divadlo Tramtarie
19:00 / Ivo Blahunek / Olodvorek
19:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
20:00 / Godless Truth & Hazydecay / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

První ročník festivalu Rumy Září doveze do Olomouce rumy z celého světa. Zástupci všech důležitých dovozců vám dají ochutnat v pivnici Kateřinská 10 z více než 90 druhů. Na místě si můžete dát i výborný burger. Více informací najdete na facebooku nebo na webu. Začíná se už ve 13:00.

V sobotu si po letní pauze můžete opět zajít zabruslit na zimní stadion! Bruslení veřejnosti začíná už ráno v 8:30 nebo můžete zajít večer v 19:30. Vstupné zůstává stále stejné, za hodinu na stadionu zaplatíte 40 korun. A nezapomeňte si vzít brusle, ty se nepůjčují. ;)

Po oba víkendové dny proběhne také MINERAL-EXPO Olomouc. Všichni příznivci přírodních kamenů, fosílií, šperků a kamenných dekorací by tak měli zavítat do budovy SŠ polytechnické na prodejní výstavu minerálů a chybět nebude ani pestrý doprovodný program.

Také o tomto víkendu pokračují Ekologické dny Olomouc, které ve Sluňákově slibují spoustu zábavy i poučení ve formě přednášek, workshopů, koncertů a v sobotu nebude chybět ani oblíbený Edojarmark, který nabídne tradiční řemesla, hravá zastavení pro děti, divadlo pro děti, odpadová stanoviště a spoustu dalšího.

Všichni milovníci dobrého piva by si pak neměli nechat ujít II. Poděbradský Oktoberfest, který bude probíhat v sobotu a v neděli od dopoledních 10 hodin na olomouckých Poděbradech. Těšit se můžete na 6 druhů pivních speciálů z Bavorska a chybět nebudou ani bavorské klobásky, louhované preclíky, jablečný štrůdl či pečené kolínko.

A ti, kteří před pivem dají přednost kávě, by určitě neměli vynechat Kávový Popup v areálu Letního kina. Na akci se představí pražírna Pikola, Jizba, Kyjov, Traffic Coffee a Kikafe. Probíhat bude prodej výběrových káv, workshopy a těšit se můžete i na speciality z grilu.

Také v sobotu můžete zajít do divadla. To Moravské uvede Dokonalou svatbu: "Hlavní hrdina Bill se po rozlučce se svobodou probouzí v jiném apartmá a vedle jiné dívky, než je jeho nastávající. Není čas ztrácet čas, protože na dveře už klepe Billův svědek a za chvíli i sama nevěsta..." Jak tohle všechno dopadne? To zjistíte už odpoledne v 16 hodin.

Večer pak můžete zajít do Tramtarie na absurdní komedii Dealeři. Co všechno můžeme vůbec prodávat, kupovat a po čem toužit? Tak na tohle by měla odpovědět směsice příběhů plná nečekaných zvratů a nekorektního humoru. I když se může na první pohled zdát, že mafián, vyhořelý komik, profesorka filozofie, učitelka na lyžařském výcviku, mladá dealerka a parta indiánů nemůžou jít tak úplně dohromady, tak komedie Divadla Tramtarie je všechny svede na jedno jeviště. 

Neděle

08:30 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Nedělní brunch / Bistro HELEN
09:00 / MINERAL-EXPO Olomouc / SŠ polytechnická
09:30 / Divadlo, čti: Jak si vychovat sourozence / Moravské divadlo
10:00 / Žonglérská show / Divadlo na Šantovce
10:00 / II. Poděbradský Oktoberfest / olomoucké Poděbrady
14:00 / Zažít Olomouc jinak: Oživme Masaryčku / Masarykova třída
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
15:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
16:00 / Rok na vsi / Moravské divadlo
19:00 / Dva nahatý chlapi / Reduta
19:00 / Antonín Dvořák / Katedrála sv. Václava

Pátek - Sobota - Neděle

Také v neděli si můžete zabruslit na zimním stadionu. Tentokrát je první bruslení ráno v 8:30, nebo můžete zajít odpoledne v 15 hodin.

Neděli můžete zahájit kromě sportu i stylovým brunchem v bistru Helen. Tým šéfkuchaře Toma Juříka nezapomene na oblíbená vejce na několik způsobů, domácí pomazánky, náš křupavý chléb obložený spoustou dobrot a sladkou tečku nakonec. A na své si přijdou i vagetariáni a vegani.

Během dopoledne můžete i s dětmi zajít třeba do Moravského divadla. Tentokrát vás zde nečeká hraná pohádka, ale další předčítání z knihy v rámci cyklu Divadlo, čti. Tentokrát se bude předčítat z knihy Terezy Pařízkové Jak si vychovat sourozence. Následovat bude dramatická a výtvarná dílnička pro děti. To Divadlo na Šantovce láká v 10 hodin na žonglérskou show pod vedením oblíbených olomouckých umělců ze spolku Cascabel.

V neděli odpoledne to bude žít na Masaryčce: "Přineste si stolky, židle, gauče, deky, občerstvení, hry, sportovní vybavení, stojany s plátny a barvami, fotoalba, zboží, koláče, produkty k prodeji, přátele, děti, rodinu, své mazlíčky... a pojďte si užít naši společnou sousedskou slavnost," zvou k akci pořadatelé.

Víkend pak můžete zakončit třeba na zahajovacím koncertu Podzimního festivalu duchovní hudby. Slavnostní koncert proběhne v dómu sv. Václava, kde zazní velkolepá kantáta pro sóla, sbor a orchestr Antonína Dvořáka Svatební košile podle balady K. J. Erbena. 

Přejeme hezký víkend!