Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: MiniBeerFest, Michal David, Ekojarmark, food fest, divadla, koncerty i akce pro děti

Tipy a názory

17.9.2021

Lenka Šimková

Týden se nám chýlí ke konci a víkend klepe na dveře. Tentokrát se toho bude dít opravdu hodně! Potěšíme milovníky sportu, dobrého jídla i rodinné zábavy. Takže pokud ještě nemáte plány na nadcházející dny volna, tak pozorně čtěte... ;-)

Pátek

10:00 / Koncert pro 3 klavírní křídla / Muzeum umění
15:00 / FIMFÁRUM / Bezručovy sady
16:00 / MiniBeerFest a Michal David / FunPark Šantovka
17:00 / BK Redstone Olomoucko vs. Jindřichův Hradec / Čajkaréna
18:00 / Maso – Oheň – Chianti / Bistro HELEN
18:00 / RE: Století relativity / Muzeum umění
18:00 / Gaia Mesiah a Cocotte Minute / Palouček před Sklubem
19:00 / SK Sigma Olomouc vs. FC Baník Ostrava / Andrův stadion
19:00 / Cornevillské zvonky / Moravské divadlo
19:30 / Gregor Dan / Initi: Tichý křik / Letní scéna SEFO
20:00 / Cotatcha Orchestra - Bigbandová elektronika / Jazz Tibet Club

Pátek - Sobota - Neděle

Od pátečních 15 hodin bude probíhat 24. ročník festivalu tvořivosti a fantazie lidí s postižením i bez FIMFÁRUM, který pořádá SPOLU Olomouc ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Olomouc. Od 15 do 17 hodin budou v Bezručových sadech otevřeny tvořivé dílny a k poslechu bude u altánu hrát smyčcové kvarteto Desiqual quartet. 

Všichni milovníci dobrého piva, jídla a české muziky by si neměli nechat ujít MiniBeerFest, který bude v pátek a v sobotu probíhat ve FunParku Galerie Šantovka. Můžete se těšit na několik minipivovarů z okolí, stánky s dobrým jídlem a od 16 hodin vystoupí legenda české pop music Michal David. Vstup na akci je zdarma.

Pokud milujete italskou kuchyni a víno, tak se dnes večer můžete přesunout do Toskánska a prožít večer plný místních specialit, vyzrálého hovězího masa, grilování na terase, červeného vína a výjimečné atmosféry. Přesně takový večer totiž chystá Bistro HELEN, nutná je však předchozí rezervace.

Potěšíme také milovníky sportu. Dnes od 17 hodin sehrají basketbalisté BK Redstone Olomoucko premiérový zápas v NBL. Za soupeře mají Jindřichův Hradec a hraje se v domácí Čajkaréně. Fanoušci olomoucké Sigmy by si pak neměli nechat ujít večerní zápas na Andrově stadionu. Domácí fotbalisté zde přivítají Baník Ostrava a výkop je v 19 hodin.

Ve stejný čas uvede Moravské divadlo klasickou francouzskou operetu Cornevillské zvonky. Po sto letech se příběh o šlechtici, který se vrací z exilu na rodný zámek, o svérázných vesničanech a také o strašidlu, znovu objeví na jevišti Moravského divadla. Vstupenky ještě jsou a koupíte je tady.

A nouze nebude ani o hudební zážitky. Na paloučku před Sklubem se dnes večer můžete těšit na koncert dvou skvělých kapel - Gaia Mesiah a Cocotte Minute. Areál se otevře v 18 hodin, od 20 hodin bude následovat koncert.

Hudební zážitek vás po delší době čeká také v Jazz Tibet Clubu, kde od 20 hodin vystoupí Cotatcha Orchestra. Šestnáctičlenný brněnský big band spojuje špičkové jazzmany z nejmladší generace, a to jak české, slovenské, tak i rakouské a pravidelně spolupracuje se zahraničními umělci formátu trombonisty Ilji Reijngouda. Vstupenky na koncert můžete koupit zde →

Sobota

09:00 / Horecký bazárek / Horka nad Moravou
09:00 / Ekojarmark EDO 2021 / Sluňákov
09:30 / FIMFÁRUM / Bezručovy sady
10:00 / Dny evropského dědictví / Hrad Šternberk
10:15 / SUMMER CUP Olomouc 2021 / plavecký stadion
11:00 / MiniBeerFest / FunPark Šantovka
12:00 / Jak chutná Lošov / hřiště SK Lošov
16:00 / Nedotknutelní / Moravské divadlo
17:00 / Tvoříme SEFO / Muzeum umění
19:00 / Divadlo v zámecké oranžérii / zámek Čechy pod Kosířem

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu si můžete udělat třeba výlet do Sluňákova, kde v rámci Ekologických dnů bude probíhat tradiční Ekojarmark. Po celý den bude na hlavním pódiu i vedlejších scénách znít hudba v podání Františka Skály, Hm…, Moniky Načevy, Mirka Kemela, Pavla Fajta, skupin Jablkoň a Progress 2. Kromě toho se děti i dospělí mohou těšit na divadelní představení, science show, swingovou tančírnu, mykologickou poradnu a další.

Výlet si můžete udělat také na hrad Šternberk, kde vás od 10 do 16 hodin čekají komentované prohlídky s restaurátory a historický doprovodný program v hradním parku, jehož součástí bude ukázka historického ležení, tradičních řemesel, zbrojnice, povídání o střelcích a další aktivity. 

Jestli patříte k milovníkům dobrého jídla, tak můžete od 12:00 navštívit food festival Jak chutná Lošov, kde vás čekají dobroty od výrobců a restaurací z okolí, zábava pro děti i dospělé, muzika. Ochutnat tak můžete třeba místní guláš, kávu z lošovské pražírny, trubičky a zmrzlinu ze Svatého Kopečka, pivo z Velké Bystřice, víno přímo od vinaře, limonády, grilované ryby, steaky, glazovaný bůček, burgery s trhaným masem, domácí zákusky a další dobroty.

Odpoledne už v 16 hodin můžete zajít třeba do Moravského divadla, které chystá adaptaci francouzského filmového hitu Nedotknutelní. Film z roku 2011 vypráví příběh ochrnutého aristokrata Philippa a jeho nového opatrovníka Drisse, živelného mladíka z chudého předměstí. Vstupenky koupíte online nebo v pokladně divadla.

A divadelní představení vás čeká také na zámku v Čechách pod Kosířem, kde od 19 hodin uvidíte autorskou divadelní hru Obrázky ze života Josefa Mánesa. Hra vychází ze skutečných událostí, je však doplněna komediálními prvky. Na své si tak přijdou ti, co se chtějí o životě umělce něco dozvědět, ale i ti, co se rádi baví.

Neděle

10:00 a 14:00 / Zimní příběhy včelích medvídků / Moravské divadlo
10:00 / Lenka Falušiová: Příroda perokresbou / Sluňákov
11:00 a 16:00 / Spielraum Kollektiv (Praha): Papírrrr / Mozarteum
13:00 / Dožínky s kapelou Čechomor / amfiteátr Náměšť na Hané
13:00 / Malování na hedvábí s Hanou Jakubíčkovou / Bistro Helen
13:00 / Bezpečná cesta do školy / Smetanovy sady
15:00 / Princezna čokoláda / Divadlo na Šantovce
16:30 / Kuchařská dílnička / Lobster Family Restaurant
17:00 / Olomouc - Karlovy Vary / zimní stadion
19:00 / Madisonské cesty / Divadlo Tramtarie
19:00 / Na poslední chvíli / Reduta
19:00 / Zahajovací koncert 76. sezony MFO a 28. ročníku Podzimního festivalu duchovní hudby Olomouc / katedrála sv. Václava

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli můžete zajít s dětmi třeba na pohádku do Moravského divadla. To v 10 a ve 14 hodin uvede Zimní příběhy včelích medvídků. Také Muzeum umění chystá interaktivní představení pro rodiče s dětmi s názvem Papírrrr. Uvidíte jej v 11 a v 16 hodin v Mozarteu.

Pokud máte tvořivou povahu, tak v neděli můžete dát prostor své kreativitě a od 13 do 15 hodin se zúčastnit workshopu Malování mandaly na hedvábí, který proběhne v Bistru HELEN. Nutná je však předchozí rezervace na soul@helen.cz nebo 730 892 288. Cena je 1 200 korun.

Výlet si v neděli můžete udělat třeba do Náměště na Hané, kde se v amfiteátru budou slavit Dožínky. Čeká vás výstava zemědělské techniky, prezentace a prodej regionálních produktů, bohaté občerstvení a hlavně nabitý kulturní program. Na své si přijdou i děti, pro které budou připraveny oblíbené atrakce. A chybět nebude ani hudební program, za zmínku jistě stojí vystoupení skupiny Čechomor (od 16:30).

Ve Smetanových sadech vás pak od 13 hodin čeká další ročník oblíbené rodinné akce Bezpečná cesta do školy. Děti i rodiče se můžou těšit na hry, soutěže o hodnotné ceny, různá vystoupení a nespočet poučných zážitků. Součástí programu bude i oblíbený veletrh volnočasových aktivit pro děti a mládež.

Odpolední pohádku pro děti pak chystá Divadlo na Šantovce, které od 15 hodin uvede lehce poučnou pohádku Princezna Čokoláda. "Princezna má ráda jen sladkosti, bonbony a hlavně čokoládu. Bolí ji z toho bříško, zoubky a je bledá. Naštěstí je tu moudrý čaroděj, který si se vším ví rady. Naučí princeznu jíst zdravě a ta díky tomu bude krásnější než kdy jindy." Takže pokud vaše děti pořád jen mlsají, určitě jim návštěva představení přijde vhod. ;) Navíc po pohádce můžete s dětmi zajít na oblíbenou kuchařskou dílničku, kterou pořádá Lobster Family Restaurant. Děti si zde samy připraví vlastní pizzu, kterou si následně také sní. 

Divadlo Tramtarie má v 19 hodin na programu romantickou inscenaci Madisonské cesty. Představení zatím diváci prakticky neměli šanci vidět, neboť premiéra proběhla těsně před prvním lockdownem. Nenechte si to tedy ujít! Vstupenky koupíte online nebo v pokladně divadla.

V katedrále sv. Václava pak ve stejný čas můžete navštívit společný zahajovací koncert 76. sezony Moravské filharmonie a 28. ročníku Podzimního festivalu duchovní hudby Olomouc, na kterém zazní velkolepé oratorium pro sóla, sbor a orchestr Antonína Dvořáka Svatá Ludmila. Na provedení tohoto dramatického a rozsáhlého díla se bude podílet i Český filharmonický sbor Brno a pětice vynikajících českých sólistů.

Přejeme hezký víkend!