Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na prodloužený víkend: Koloběžkiáda, historická kafírna, gurmánské zážitky, divadelní nadílka i oblíbené trhy

Tipy na víkend

5.5.2023

Lenka Šťastná

Zkrácený pracovní týden je u konce a před námi jsou opět tři dny volna. Pokud nevyrážíte někam na chalupu, tak pro vás máme několik zajímavých tipů na akce, které proběhnou v Olomouci a okolí. Podívejte se, kde všude si můžete prodloužený víkend užít... ;)

Pátek

12:45 / Otevřená zkouška opery Titus / Moravské divadlo
19:00 / Noc v Benátkách / Moravské divadlo
19:00 / Kabaret Nahatý Shakespeare / Divadlo Tramtarie
19:00 / Krize Identity a Luxfery / Olodvorek
19:00 / Hazydecay & Dark Gamballe & Satisfucktion / Bounty Rock Cafe
19:30 / Základní instinkt / kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Už v pátek po poledni zve Moravské divadlo na otevřenou zkoušku opery Titus. Po zkoušce proběhne beseda s jedním z nejuznávanějších divadelních tvůrců své generace režisérem Jiřím Havelkou a šéfkou opery a operety Moravského divadla Olomouc Veronikou Loulovou. Velkolepá opera s názvem Titus bude mít premiéru 19. května 2023, a tak máte jedinečnou příležitost dozvědět se o ní něco s předstihem. ;)

Také večer můžete zajít do Moravského divadla, které v 19 hodin uvede Straussovu operetu Noc v Benátkách. Čeká vás příběh vévody-sukničkáře, který v průběhu jednoho večera a noci dostane pořádně za vyučenou. Ani v této operetě nebudou chybět nezapomenutelné melodie, krásné kostýmy, milostné tahanice s překvapivým rozuzlením a nádechem nostalgie časů minulých.

Ve stejný čas uvede Divadlo Tramtarie svůj megahit Kabaret nahatý Shakespeare. ten je ovšem beznadějně vyprodaný, ale můžete si už nyní zakoupit lístky na srpnové představení na parkánu. ;)

Ani o hudební zážitky nebude v pátek večer nouze. Minulý týden zahájily Plavby Olomouc svou již devátou sezonu a kromě lodí a Ološlapů se tak opět můžete těšit i na kulturní program na Olodvorku na Dolním náměstí. Od 19 hodin vás tak čeká koncert kapely Luxfery a Krize Identity.

A poněkud netradičně, už v 19 hodin, odstartuje koncert v Bounty Rock Cafe. Tentokrát vystoupí kapely Hazydecay, Dark Gamballe a Satisfucktion.

Sobota

07:00 / Selské trhy / Tržnice
08:00 / Šantovské trhy / u Galerie Šantovka
10:00 / Vítání ptačího zpěvu / zoo Olomouc
10:00 / Geby slaví 10! / olomoucké Poděbrady
10:30 / Gurmánský víkend s Vojtěchem Tatíkem Petříkem / Bounty Rock Cafe
17:45 / R. Strauss: Růžový kavalír / kino Metropol
19:00 / Obraz Doriana Graye / Moravské divadlo
20:00 / Votchi / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

V sobotu si můžete nakoupit sezónní ovoce, zeleninu, ale i maso, sýry, uzeniny, koření a spoustu dalších výrobků na venkovních trzích. Už od ranních 7 hodin budou prodejci připraveni na Selských trzích, které probíhají v prostoru Tržnice, o hodinu později se pak otevřou i tradiční Šantovské trhy u Galerie Šantovka. 

Pokud se chystáte, že v sobotu vyrazíte do zoo, tak vás zde bude čekat i speciální akce nazvaná vítání ptačího zpěvu. V rámci celodenního tématického programu se můžete těšit na ukázky odchytu a kroužkování ptáků, kontroly budek a další aktivity. Chybět nebudou ani dvě komentované vycházky s ornitologem, a to v 10:00 a ve 14:00.

Pořádně živo bude v sobotu na olomouckých Poděbradech. Už deset let se o restauraci Terasu a přilehlé okolí stará skvělá parta lidí, která u této příležitosti chystá speciální oslavu. Otevřeno bude od dopoledních 10 hodin, těšit se můžete na dobroty z grilu, soutěže, koktejly a večer proběhnou koncerty kapel Status Quo Tribute a AC/DC Bon Scott Memorial Band.

Opravdovou gurmánskou lahůdku si na tuto sobotu a neděli připravilo Bounty Rock Cafe, kde po oba dny budete mít možnost ochutnat speciální menu sestavené Vojtěchem Tatíkem Petříkem. Ten sbíral cenné zkušenosti doma i v zahraničí a ochutnat můžete třeba tvarůžkový parfait s lososem, pečenou kachní klobásu s medvědím česnekem, dlouze tažené hovězí lýtko na pivu, pomerančový tarte tatin s karamalem a další delikatesy. 

Moravské divadlo v 19 hodin uvede baletní představení Obraz Doriana Graye. Inscenaci, inspirovanou slavným románem Oscara Wildea připravil kanadský choreograf a režisér Paul Chalmer.

A ani o pravidelný koncert v Bounty Rock Cafe nepřijdete. Od 20 hodin zde vystoupí kapela Votchi, která předskakovala takovým rockovým velikánům, jako Deep Purple, Whitesnake, Nazareth, Uriah Heep, Colosseum a mnoha dalším. 

Neděle

10:00 / Černoušek v Asii / Divadlo na Šantovce
10:30 / Gurmánský víkend s Vojtěchem Tatíkem Petříkem / Bounty Rock Cafe
14:30 / Zánik samoty Berhof / Moravské divadlo
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka
15:00 / SK Sigma Olomouc vs. AC Sparta Praha / Andrův stadion
20:00 / Špinavé spodní prádlo & Umělá hmota / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

V neděli dopoledne můžete i s dětmi zajít na pravidelnou pohádku do Divadla na Šantovce. Tentokrát vás čeká příběh O Černouškovi v Asii. Pohádka vypráví o daleké cestě do Asie, kdy Černoušek poprvé poletí letadlem, potká Pandu, Dikobraza, ale i Zmiji řetízkovou.

Moravské divadlo má v neděli odpoledne na programu Zánik samoty Berhof v režii Miroslava Krobota. Příběh mladičké Ulriky, která se po skončení druhé světové války stane, společně se svým opileckým otcem a jeho německou milenkou, zajatkyní werwolfů, uvede soubor činohry už ve 14:30.

O půl hodiny později se můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

O víkendu odstartují boje v nadstavbové skupině o titul fotbalové FORTUNA:LIGY. Mužstvo SK Sigma Olomouc do ní vstoupí v neděli v 15 hodin, kdy na domácím Andrově stadionu vyzve pražskou Spartu. Tak nezapomeňte přijít povzbudit hráče na stadion! ;)

Pondělí

09:00 / Koloběžkiáda / Letiště Neředín
10:00 / Historická kafírna / hrad Šternberk
19:00 / Když se zhasne / Divadlo na Šantovce
19:00 / Obraz Doriana Graye / Moravské divadlo
19:00 / Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen / Divadlo Tramtarie
19:00 / Mufloni v akci / zámek Čechy pod Kosířem

Pátek - Sobota - Neděle - Pondělí

Na neředínském letišti se o pondělním státním svátku bude konat Olomoucká koloběžkiáda. Akce je určena pro všechny věkové kategorie od batolat po seniory. Cílem je užít si krásný den plný her a zábavy. Koloběžku nemusíte mít ani vlastní, organizátoři vám ji rádi zapůjčí. Registrace končí v 10 hodin, startovné je 100 korun a vybraná částka ze startovného putuje celá pro školku v Blanické ulici.

Hezký výlet si během svátku můžete udělat třeba na hrad Šternberk, kde prohlídky hradu rozšíří doprovodný program nazvaný Historická kafírna. Principál studia Bez Kliky Roman Prokeš přiveze na hrad historickou pražičku z dob rakouské monarchie, ve které si návštěvníci budou moci sami vyzkoušet práci mistra pražiče. Dále bude připraveno povídání o historii kávy a ochutnávky kávy vařené v džezvě či kávy filtrované.

A i pondělní večer láká na divadelní nadílku. Divadlo na Šantovce uvede v 19 hodin divadelní komedii Když se zhasne z repertoáru Moravského divadla. Hra pojednává o manželském páru, který se nemůže nechat rozvést, i když by chtěl. Může za to předmanželská smlouva. Ovšem když jeden z nich dokáže partnerovu nevěru, může se nejen v klidu rozvést, ale získá i veškerý majetek. A tak se jeden vánoční večírek může proměnit i v rozvodové bitevní pole...

V Moravském divadle bude ve stejný čas k vidění baletní představení Obraz Doriana Graye a Divadlo Tramtarie má na programu dobrodružnou a krutě vtipnou plavbu na vlnách nekonečných diet, nesplněných novoročních předsevzetí, módních trendů i mindráků z hodin tělocviku. Přesně takové je představení Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen.

Na divadelní představení láká i zámek v Čechách pod Kosířem, který v 19 hodin v Oranžerii uvede inscenaci Mufloni v akci aneb ze života na památkách

Přejeme hezký prodloužený víkend!