Reklama

Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav, venku je 10.8 °C

Tipy na víkend: Flerjarmark, divadla, koncerty, bruslení, dětské akce i Talk show Davida Hrbka

Tipy na víkend

3.11.2023

Lenka Šťastná

První listopadový víkend je před námi! Jaké budou volné dny tentokrát? Čeká nás spousta kultury, zábavy a ani sportovní fanoušci nepřijdou zkrátka. Pokud tedy stále nevíte, co o víkendu podniknout, podívejte se společně s námi, co vše se v Olomouci a okolí chystá, a načerpejte inspiraci...

Pátek

09:00 / Klenoty pralesa / Sbírkové skleníky
09:00 / Olomoucký Flerjarmark / Galerie Šantovka
17:00 / Čaj o páté aneb setkání umění / Art Rubikon
17:00 / ADA / Červený kostel
18:30 / Studio SEN: Vichřice v domě č. 11 / Divadlo na cucky
19:00 / Ad Matrem / Moravské divadlo
19:00 / Metropol 90: The Backwards - Beatles revival / kino Metropol
20:00 / René Lacko & Big Bang - Led Zeppelin night / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Až do neděle máte poslední šanci navštívit výstavu orchidejí a tropických rostlin nazvanou Klenoty pralesa. Ve sbírkových sklenících vás čekají tisíce kvetoucích orchidejí, miniaturní orchideje i velikáni s výškou přes jeden metr a také raritní "Opičí orchideje", jejichž květy připomínají malé opičky.

Od pátku až do neděle zaplní Šantovku výrobky tvůrců Flerjarmarku z vašeho okolí. Těšit se můžete na oblečení, šperky, bytové doplňky, keramiku, kabelky, háčkované i pletené doplňky, dřevěné výrobky, přírodní kosmetiku, sirupy, marmelády a mnoho dalšího. Návštěva pro vás může být inspirací na vánoční dárky pro vaše blízké. Jarmark navíc doplní dílničky a workshopy pro děti i dospělé.

V 17 hodin můžete zajít do Červeného kostela na autorské čtení a diskusi Veroniky Jonášové s historikem Martinem Hájkem o poválečných událostech v Olomouci. Román Ada je inspirovaný osudem Hedy Müllerové (románové Ada), autorčiny německé praprababičky, jejíž rodina v květnu 1945 prošla děsivou zkušeností s nechvalně proslulým internačním táborem pro Němce v Nových Hodolanech. Akce je součástí festivalu Olmützer Kulturtage.

Moravské divadlo má na programu v 19 hodin premiéru operní inscenace Ad Matrem. "Nejznámější hudební dílo Henryka Góreckého Symfonie žalostných písní, vypráví o strachu matky ze ztráty dítěte. Sugestivní hudební kompozice v sobě snoubí niterný žal s nadějí a vírou ve šťastné shledání. V inscenaci zazní také skladba Ad Matrem a výběr z cyklu sborových písní Široká voda od stejného autora," láká anotace.

Olomoucké kino Metropol slaví 90 let a v 19 hodin můžete slavit s ním. Nejprve vás čeká projekce krátkého dokumentu o kinu Metropol a následovat bude koncert kapely The Backwards, která je jednou z nejlepších Beatles revivalů na světě. Během soboty vás pak čekají komentované prohlídky kina.

Sobota

07:00 / Selské trhy / Tržnice
08:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Klenoty pralesa / Sbírkové skleníky
09:00 / Olomoucký Flerjarmark / Galerie Šantovka
10:00 / O princezně fotbalistce první / Divadlo Tramtarie
14:00 / Halloween s lego kostkami / Art Rubikon
16:00 / Vstupte, prosím! / Muzeum umění
19:00 / Ad Matrem / Moravské divadlo
19:00 / Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen / Divadlo Tramtarie
19:00 / Dušičkový koncert REQUIEM / Kostel sv. Mořice
19:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
20:00 / The Chickens Revival: Rozlučková derniéra / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu si opět můžete zajít zabruslit na zimní stadion. Pokud patříte k milovníkům tohoto zimního sportu, tak si v sobotu ráno přivstaňte a v 8:15 už se můžete klouzat po ledové ploše. Ovšem pokud ranní vstávání není nic pro vás, tak si s klidem můžete přispat a na stadion vyrazit s bruslemi až večer v 19 hodin.

S dětmi můžete zajít dopoledne třeba do divadla. Tramtarie uvede v 10 hodin pohádku O princezně fotbalistce první, která je určena pro všechny kluky a holky, co mají rádi sport a pohyb. Dostat se do formy ještě nikdy nikomu neublížilo. Ba naopak!

Po obědě pak můžete vyrazit do Art Rubikonu, kde bude od 14 hodin připravený Halloween s lego kostkami. Čeká vás originální lego tvorba na téma Harry Potter a Halloween, stavba Bradavického hradu a kouzelná atmosféra bude doplněna i o tematické dobroty v kavárně.

Sobotní večer můžete strávit třeba v divadle. Tramtarie vás v 19 hodin vezme na dobrodružnou a krutě vtipnou plavbu na vlnách nekonečných diet, nesplněných novoročních předsevzetí, módních trendů i mindráků z hodin tělocviku. To je představení Fat cabaret: lásky, strach a zen nekonfekčních žen. A pokud neseženete vstupenky, tak si je včas zajistěte na některou z dalších repríz, představení bývá totiž často vyprodané. A Moravské divadlo uvede v 19 hodin první reprízu operní inscenace Ad Matrem.

V kostele svatého Mořice proběhne od 19 hodin tradiční dušičkový koncert Requiem Wolfganga Amadea Mozarta. Vstupenky za 250 korun koupíte i na místě.

O hudbu nebude nouze ani v Bounty Rock Cafe, kde se ve 20 hodin chystá rolučková derniéra kapely The Chickens Revival.

Neděle

08:00 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Klenoty pralesa / Sbírkové skleníky
09:00 / Olomoucký Flerjarmark / Galerie Šantovka
10:00 a 14:00 / Tarzan: král džungle / Moravské divadlo
11:00 / Otevřená studia Olomouc #4 / Olomouc
14:00 / Po stopách Jana Sarkandera / Arcidiecézní muzeum
14:45 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
19:00 / Talk show Davida Hrbka s Václavem Koptou / Moravské divadlo

Pátek - Sobota - Neděle

Také v neděli ráno můžete vzít brusle a vyrazit na zimní stadion, kde bude opět od 8:00 bruslení veřejnosti. A zajít na stadion můžete i po obědě ve 14:45. Vstupné je jednotné 50 korun a brusle se nepůjčují.

V tento den můžete naposledy navštívit výstavu Klenoty pralesa ve sbírkových sklenících i Olomoucký Flerjarmark v Galerii Šantovka.

S dětmi můžete zajít do Moravského divadla na pohádkový příběh Tarzan: král džungle. Baletní pohádkový příběh Baletního studia při Moravském divadle uvidíte dopoledne v 10 hodin nebo odpoledne ve 14 hodin.

Závěr víkendu pak můžete strávit v dobré společnosti. V Moravském divadle se totiž chystá další díl pravidelné Talk show Davida Hrbka. Listopadovým hostem bude herec Václav Kopta, syn textaře Pavla Kopty a vnuk básníka a překladatele Josefa Kopty. Řeč bude o textařském řemesle, o práci pro rozhlas i o tom, jaké to je být na volné noze.

Přejeme hezký víkend!