Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: první festivaly, Běh za zdraví, Muzejní noc, velká cena Mohelnice, pivovarská čtvrtka i Empírový den

Tipy a názory

17.5.2019

Lenka Šimková

Pracovní týden je u konce a pátek je konečně tady. Jaký bude nadcházející víkend? V pátek se můžete těšit třeba na Muzejní noc a pokračuje i Divadelní Flora, v sobotu vás čeká charitativní běh, zahájení festivalové sezony, ale také se můžete vrátit o dvě stě let zpět v čase. A bude toho mnohem víc, podívejte se...

Pátek

Divadelní Flora 

10:00 / Kybersvět očima Policie ČR / Pevnost poznání
10:00 / Lidi to tak nenechaj - seminář pro učitele / Pevnost poznání
14:00 / Běh za zdraví / areál Fakultní nemocnice
16:00 / Show s MUSERY v Olomouc CITY / Olomouc CITY
17:00 / Hvězdná obloha / Knihovna města Olomouce
17:30 / Hospodský kvíz - Hokejový speciál / Cabaret Café Bar
18:00 / Olomoucká muzejní noc / Olomouc
18:00 / GALAKONCERT ZUŠ Iši Krejčího / Reduta
19:00 / Prostři mě! / Divadlo Tramtarie
19:00 / Nová hudba pro Golema / kino Metropol
19:00 / Charity fashion night – pro Elenku Vojtkovou / Divadlo na Šantovce
20:00 / Planeta psů / Divadlo na cucky
20:00 / NIRVANA CZ / Bounty Rock Cafe

V Olomouci probíhá již třiadvacátý ročník Divadelní Flory. Ta letos nabídne na desítce scén okolo devadesáti akcí – vedle oceňovaných divadelních inscenací také spoustu hudebních produkcí, filmů, besed, workshopů či seminářů, a to vše tentokrát zaštítěné mottem Šepoty a výkřiky. Podrobné informace o festivalu a programu na víkendové dny se dozvíte zde.

Dnes už od 14:00 bude v areálu Fakultní nemocnice probíhat první ročník Běhu za zdraví. Ten zavede své účastníky do známých i odlehlých zákoutí nemocničního areálu a vedle hlavního závodu na šest kilometrů nabídne nesoutěžní rodinný běh, nordic walking i atrakce pro děti a dospělé. Pokud sledujete aktuální Mistrovství světa v ledním hokeji a hokej vám vůbec není cizí, tak by vám neměl uniknout Hospodský kvíz, který se tentokrát bude věnovat pouze hokeji! Čekají vás otázky na nejlepší hráče, památné české tituly a nakouknete i do NHL. Týmy můžete přihlásit tady a samotný kvíz startuje v 17:30 v Cabaret Café Baru. Dnešní den bude patřit především Muzejní noci, která nabízí zajímavý program. Olomoucká muzejní noc zpřístupní zájemcům sbírky významných muzeí, galerií a dalších kulturních institucí. Je to jedinečná příležitost projít si výstavy v neopakovatelné atmosféře páteční noci. Za zmínku určitě stojí návštěva Muzea ČD, které bude mimořádně otevřeno od 19:00 do 23:00 a zájemci se při této příležitosti mohou svézt také historickým motorovým vozem Lorinka.

To ZUŠ Iši Krejčího si v letošním roce připomíná 50. výročí od svého založení a při té příležitosti pořádá hned několik zajímavých akcí. Třeba už dnes v 18:00 se v Redutě můžete těšit na Galakoncert. V kině Metropol vás pak o hodinu později čeká další koncert v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc s názvem Nová hudba pro Golema.

Sobota

Divadelní Flora 

07:00 / Velká cena Mohelnice truck trial 2019 / Mohelnické lomy
08:00 / Pivovarská čtvrtka 2019 / Hanušovice
10:00 / Electronic Sports Show / Galerie Šantovka
10:00 / Kostkování Olomouc 2019 / SŠ polytechnická
10:00 / Empírový den / Zámek Čechy pod Kosířem
10:00 / Kybersvět očima Policie ČR / Pevnost poznání
10:00 / Zero Waste Olomouc 2019 / Letní kino - Klid v ruchu
14:00 / Jeden běh nestačí 5. ročník / Smetanovy sady
14:00 / Koncept místa | workshop s Michalem Motyčkou / Muzeum umění
14:00 / Putování za duhou / Sluňákov
16:00 / 5.ročník Rock na Statku / Hospoda Na Statku
16:00 / Štěpfest 2019 / Štěpánov
16:00 / Královny / Moravské divadlo

V sobotu se v Hanušovicích bude konat tradiční pochod za ryzím pivem z hor s názvem Pivovarská čtvrtka. Startovací místa jsou čtyři a každý účastník obdrží mapu s trasou, poukázky na občerstvení po trase a dárek v cíli. Podrobné informace se dočtete tady. V tento den se také můžete doslova přenést v čase o dvě stě let zpátky. Do doby, v níž vznikala díla Pýcha a předsudek či Rozum a cit, vás přenese Empírový den, který se koná na Zámku Čechy pod Kosířem. Piknik, zajímavý program a ples. A to vše v dobových kostýmech, budete-li chtít. Pokud však dáváte přednost silným truckům, tak by vám neměla uniknout Velká cena Mohelnice, která se bude konat v sobotu a v neděli a přinese s sebou čtvrtý závod seriálu mezinárodního mistrovství České republiky v truck trialu. Jestli máte rádi sport a nevadí vám přispět na dobrou věc, tak byste neměli chybět ve 14:00 ve Smetanových sadech u jezírka, kde proběhne pátý ročník charitativního běhu Jeden běh nestačí. Základní startovné je 350 korun a výtěžek z akce bude věnován na podporu rodin, které vychovávají těžce nemocné nebo postižené děti. 

A skvělou zprávu máme také pro milovníky letních hudebních festivalů! Na první dávku skvělé muziky na Olomoucku se můžete těšit už tuto sobotu, kdy ve Štěpánově proběhne Štěpfest 2019. A aby toho nebylo málo, tak se ve Skrbni na vás bude čekat Ro(c)k na statku! A počasí se má na víkend zlepšit ;-)

Neděle

Divadelní Flora 

09:00 / Velká cena Mohelnice truck trial 2019 / Mohelnické lomy
10:00 / Electronic Sports Show / Galerie Šantovka
10:00 / Kostkování Olomouc 2019 / SŠ polytechnická
14:00 / Šantíkovy neděle / Galerie Šantovka
15:00 / Pianothéka Richarda Pogody / Galerie Šantovka
15:00 / Speciální komentovaná prohlídka dvou výstav / Muzeum umění
16:00 / Bajaja / Divadlo na Šantovce
16:00 / Mauglí / Mozarteum
17:00 / ACELGA QUINTETT: Bohemia / Kostel svatého Cyrila a Metoděje
17:30 / Kuchařská dílnička / Lobster Family Restaurant
19:00 / Na Větrné hůrce / Divadlo Tramtarie

Po oba víkendové dny bude v Galerii Šantovka probíhat Electronic Sports Show, která zahrnuje bohatý program pro všechny fanoušky esportu a videoher. Kromě vystoupení celebrit a známých influencerů si můžete zdarma zahrát hry jako Fortnite, CS:GO a FIFA. Více informací zde. Pokud před elektronikou dáváte přednost rodinné zábavě, tak by vám nemělo uniknout Kostkování, které bude probíhat rovněž po oba dny, a to ve SŠ Polytechnické na Rooseveltově ulici. Čeká vás hraní, stavění a dovádění se stavebnicí LEGO pro malé i velké. Ve 14:00 začínají v Galerii Šantovka pravidelné Šantíkovy neděle. Děti můžete nechat na tvořivých dílničkách u Šantíka a sami se od 15:00 zaposloucháte do tónů Pianothéky Richarda Pogody. Divadlo na Šantovce pak od 16:00 uvede pohádku Bajaja a vstupenky za 125 korun můžete koupit tady. Po pohádce pak můžete vzít děti na Kuchařskou dílničku do Lobsteru. Vstupenky na dílničku koupíte za 149 korun a cena zahrnuje pizzu, kterou si dítě samo vyrobí a zkonzumuje, dětský nápoj a kávu pro jeho doprovod. Večer pak můžete zajít třeba na strhující příběh o lásce a nenávisti, inscenaci plnou nečekaných dějových zvratů a vynikajících hereckých výkonů. Hra Na Větrné hůrce začíná v 19:00 a v ústřední dvojroli Kateřiny Earnshawové a její dcery Katky se představí Barbora Šebestíková. Vstupenky ještě jsou a koupíte je tady.

Přejeme krásný víkend!