Reklama

Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav, venku je 17.6 °C

Tipy na víkend: Beerfest, Sousedská slavnost, závody v truck trialu, Živé pasti i sportovní den

Tipy na víkend

24.5.2024

Lenka Šťastná

Další víkend je před námi! Co nás čeká tentokrát? Na Korunní pevnůstce probíhá další ročník oblíbeného Beerfestu Olomouc, Červený kostel ožije sousedskou slavností, u Galerie Šantovka vás čeká sportovní den a pokud milujete čokoládu, tak se těšte na čokoládový jarmark. A samozřejmě nebudou chybět ani koncerty, divadla a akce pro děti. Stačí si jen vybrat... ;)

Pátek

12:00 / Beerfest 2024 / Korunní pevnůstka
15:00 / Šumperský Majáles / Pavlínin dvůr, Šumperk
17:00 / Sousedská slavnost / Červený kostel
18:15 / LATINO DANCE WORKSHOP / Omega centrum sportu a zdraví
18:30 / Lea Vítková zve na... Slavné operní melodie / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Dokud nás lež nerozdělí / Moravské divadlo
19:00 / Open stage: Ending + Martyans / Jazz Tibet Club
20:00 / Purple Rainbow / Bounty Rock Cafe
21:00 / Letní kino: Noc na Zemi / Telegraph

Pátek - Sobota - Neděle

Už dnes se na Korunní pevnůstku vrací olomoucký svátek piva - Beerfest. Své brány areál otevře ve 12 hodin a čeká vás zde třicítka pivovarů z celé republiky, ale i pořádná dávka muziky. Od 15 hodin zde postupně vystoupí Zvláštní zóny, Šrouby a matice, Sto zvířat, Gaia Mesiah, Portless a Falco Tribute Band. V našem Beerfest speciálu najdete veškeré informace o festivalu.

V Šumperku pak zahájí letošní festivalovou sezonu Šumperský Majáles. V pátek vystoupí Sergei Barracuda, Pokáč, Johnny 94, Ben Cristovao & The Band a další. A bude se pokračovat i v sobotu.

Červený kostel ožije během tohoto víkendu sousedskou slavností, která nabídne pestrý program v podobě prohlídek kostela, výstavy, worshopů, divadel pro dospělé i děti či koncertů. V pátek se tak od 17 hodin můžete těšit na vernisáž výstavy textilní tvorby Renáty Jančo.

Večer pak můžete zajít třeba do divadla. To Moravské uvede v 19 hodin komedii Dokud nás lež nerozdělí. V příběhu vystupují všehovšudy čtyři postavy - manželský pár a ženichovi rodiče. Během komedie se diváci zajisté pobaví a kromě jiného se přesvědčí i o tom, že maminka má vždycky pravdu. ;)

Sobota

07:00 / Velká cena Mohelnice / Mohelnické lomy
09:00 / Den s lesníky / Kroměříž - Zámeček
09:00 / Živé pasti 2024 / Sbírkové skleníky
10:00 / Řemesla pod hradem Hluboký / Hlubočky
10:00 / Beerfest 2024 / Korunní pevnůstka
10:00 / Sportovní den / u Galerie Šantovka
10:00 / Poznejte zblízka divadelní profesi: garderoba / Moravské divadlo
10:00 / Cirkuzkus WARM UP: Workshop současného tance / Divadlo na cucky
10:00 / Mezinárodní den biodiverzity / zoo Olomouc
10:00 / Jarmark v Čokoládovně / Čokoládovna Troubelice
10:00 / Sousedská slavnost / Červený kostel
14:30 / Šumperský Majáles / Pavlínin dvůr, Šumperk
16:00 / Ivan Hrozný / Moravské divadlo
20:00 / Sarkonia & My Project / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

Pokud dáváte přednost silným truckům, tak by vám neměla uniknout Velká cena Mohelnice, která se bude konat v sobotu a v neděli a přinese s sebou další závod seriálu mezinárodního mistrovství České republiky v truck trialu. Více informací o akci se dočtete tady →

Chcete vidět smrtonosné pohyby a pasti masožravek na vlastní oči? Pak si nesmíte nechat ujít výstavu Živé pasti, která se koná ve Sbírkových sklenících na Floře. Výstava je prodejní a kromě masožravých rostlin zde získáte i cenné rady pro jejich pěstování. Otevřeno je od soboty denně v čase 9 až 18 hodin.

Věděli jste, že v Hlubočkách stál od roku 1340 hrad Hluboký? A že se tam dokonce našla kostra v brnění a stále tam leží pozůstatky hradního zdiva? Zajímá vás, jak v těchto místech naši předci razili mince, psali husím perem, malovali štíty nebo co se odehrávalo v tajuplné laboratoři alchymistů? Přijďte v sobotu od 10 hodin na akci nazvanou Řemesla pod hradem Hluboký a dozvíte se zajímavosti, které vám ve škole určitě neřekli. ;)

A jestli patříte k milovníkům čokolády, tak si udělejte výlet do Troubelic, kde proběhne Jarmark v čokoládovně. Těšit se můžete na regionální výrobky z okolí, čokoládové mlsání a program pro děti.

Ale ani v Olomouci nebude o zábavu nouze. Od 10 hodin můžete u Galerie Šantovka navštívit sportovní den, kterého se zúčastní třicet olomouckých sportovních klubů a spolků. Cílem akce je přitáhnout veřejnost k pohybovým aktivitám a zájemcům přiblížit sportovní dění v Olomouci. Sportem nabitý den nabízí unikátní možnost si sporty vyzkoušet na vlastní kůži. A to od tradičního fotbalu, házené, volejbalu přes umělecké a bojové sporty až po balet či aerobik. Podrobnosti se dočtete tady →

Rovněž v 10 hodin otevře své brány i Korunní pevnůstka, která láká na druhý den festivalu Beerfest Olomouc. Tentokrát zde vystoupí Ready Kirken, Cocotte Minute, Polemic, Olympic Tribute, Buty, Rock and Roll Band Marcela Woodmana a další.

Během soboty se naplno rozjede sousedská slavnost v Červeném kostele a od 10 hodin se tak můžete těšit na prohlídky kostela, workshop s Renatou Jančo, improvizační show skupiny O.Li.V.Y. a koncert Davida Tučka.

V Moravském divadle na vás bude už v 16 hodin čekat Ivan Hrozný. Dramatický děj baletu o caru Ivanu Hrozném je plný náhlých zvratů a intrik a příběh nepostrádá motivy lásky, přátelství, věrnosti, ale i zrady a nenávisti. Navíc se věrohodně opírá a čerpá především z historických pramenů, které jsou svou bohatostí a epičností předurčeny na přetlumočení do barvitě plnokrevného divadelního tvaru.

A nechybí ani pravidelný sobotní koncert v Bounty Rock Cafe, kde tentokrát od 20 hodin vystoupí Sarkonia & My Project.

Neděle

08:30 / Velká cena Mohelnice / Mohelnické lomy
09:00 / Živé pasti 2024 / Sbírkové skleníky
10:00 a 14:00 / Honza málem králem / Moravské divadlo
10:00 / Lukostřelba pro veřejnost / Hrad Šternberk
13:00 / Sousedská slavnost / Červený kostel
15:00 / Pianothéka / Galerie Šantovka

Pátek - Sobota - Neděle

S dětmi můžete v neděli zajít na pohádku do Moravského divadla, které v 10 hodin dopoledne a ve 14 hodin odpoledne uvede muzikálovou pohádku Honza málem králem. Pohádka je na motivy filmové předlohy režiséra Bořivoje Zemana a scénáře Oldřicha Kautského.

Rodinný výlet si v neděli můžete udělat na hrad Šternebrk, kde od 10 do 15 hodin bude probíhat lukostřelba pro veřejnost. Na dolním nádvoří hradu vznikne sportovní střelnice a připravené budou luky pro všechny generace návštěvníků od dětí po seniory. Tak neváhejte a vyzkoušejte si tuto zábavu tehdejší hradní šlechty. ;)

V Červeném kostele vás v rámci sousedské slavnosti od 13 hodin čeká divadlení představení pro děti, soutěž o nejlepší moučník, workshop rukodělné výroby, koncert smyčcového kvarteta a samozřejmě volné prohlídky kostela.

Od 15 hodin se pak můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Přejeme hezký víkend!