Tipy na víkend: Olomouc (o)žije, festivaly Holešovská Regata, Fingers Up nebo Rock in Olomouc - OLOMOUC.CZ
Reklama

Středa 23. října 2024, svátek má Teodor, venku je 9.5 °C

Tipy na víkend: Olomouc (o)žije, festivaly Holešovská Regata, Fingers Up nebo Rock in Olomouc

Tipy na víkend

21.6.2024

Marie Sotonová

Další letní víkend přináší novou nálož festivalů Fingers Up, Holešovská Regata nebo Rock in Olomouc. Nesmíme zapomenout na Olomouc (o)žije – kdy olomoucké ulice uvítají více jak 100 umělců. Pokud preferujete trochu klidu, tak tu jsou různo-žánrová divadelní představení, některá jsou i open-air, takže o letní zážitek nepřijdete.

Pátek

11:00 / Festival FIMFÁRUM / DDM Olomouc
16:00 / Holešovská Regata / Zahrada zámku Holešov
16:30 / Fingers Up / Morava Camp
17:00 / Koncert Laco Deczi & Celula New York & Sambal / OpenWine Garden
18:00 / Maso – Oheň – Chianti / Bistro HELEN
18:30 / Tanec dervišů / Divadlo na cucky
19:00 / Hřeben Bruce Willise / Divadlo Tramtarie
19:00 / Lukáš Mareček na olomouckých Poděbradech / Poděbrady
19:30 / Natěrač / Smetanovy sady
20:00 / Krylování / Bounty Rock Cafe
21:00 / Letní kino: Klub rváčů / Telegraph


Pátek - Sobota - Neděle

Festival Fingers Up vyniká nejen svým hudebním line-upem, ale hlavně pohodlím, které svým návštěvníkům zajišťuje. Potěší vás stánky s veganským i masovým jídlem z kvalitních surovin, plusem jsou sprchy a klasické toalety namísto mobilních buněk, paletové posezení na trávě nebo dokonce osvěžující bazén s lehátky a houpacími sítěmi. Z rozmanitého hudebního programu vypíchneme třeba Tata Bojs, Vypsanou fixu, rapery Smacka nebo Gleba, pro milovníky alternativní hudby zahraje Ventolin nebo Vesna a ze zahraničí přijedou LEAP a Velvet Wasted. Více k programu naleznete zde 

Dílo režisérky Barbary Hertz Tanec dervišů je intimním pohledem do životů Dušana a Evy. Nikdy se nepotkali, ale vyměňují si společně dopisy. Mají totiž něco společného – oba jsou uvězněni. Zatímco Dušan je ve vězení jako instituci, Eva se cítí být ve vězení svého osudu ženy ze sociálně slabší rodiny. Příběh vychází z reálných dopisů autorky hry a Dušana Dvořáka, uznávaného leč lehce kontroverzního adiktologa, který je už téměř pět let uvězněn za pěstování léčebného konopí. Očekávat můžete silný sociální příběh zabalený do hořce komediálních momentů.

Večer můžete vyrazit za písněmi Karla Kryla. Ten tento rok si připomínáme dvě kulatá výročí spojené s autorem – dubnové (80 let od narození) a březnové (30 let od doby, kdy nás nečekaně opustil). Na Kryla zavzpomíná hudebník Jan Kynčl, a to jak průřezem jeho hudební tvorbou, tak i vlastními příhodami ze setkání s písničkářem. Druhou polovinu koncertu doplní Libor Kotas svými houslemi. Krylování v Bounty Rock Cafe začíná ve 20 hodin.

Pokud jste třeba nestihli začátek žádného z předchozích programů, máte ještě šanci vyrazit v 21 hodin do Telegraphu. V rámci letního kina probíhá promítání devadesátkové klasiky Klub rváčů. Předlohou režisérovi Davidovi Fincherovi byla stejnojmenná kniha z pera amerického spisovatele Chucka Palahniuka. 

Sobota

08:00 / Festival FIMFÁRUM / DDM Olomouc
11:00 / Holešovská Regata / Zahrady zámku Holešov
13:00 / Fingers Up / Morava Camp
13:00 / Olomouc (o)žije / Olomouc
14:00 / Rock in Olomouc / Korunní pevnůstka
14:00 / SUPER RIDE CAR FEST / Galerie Šantovka
19:30 / Natěrač / Smetanovy sady
20:00 / Ghost: Rite Here Rite Now / Kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle

Galerie Moritz se stala partnerem akce festivalu Olomouc (o)žije a rozhodla se tak podpořit mladé talenty. V její blízkosti si můžete vychutnat řadu šikovných umělců.

 

Od 15 h. vystoupí u hlavního vstupu Galerie Moritz mladý, talentovaný 16letý zpěvák a kytarista Ondřej Crhák. Svým spontánním vystoupením si v jednom z prvních ročníku festivalu, kdy si sedl s kytarou na zídku kostela v Kateřinské ulici, řekl o profesionální produkční zastoupení.

 

U Matějova pekařství v Galerii Moritz, ze strany kostela SV. Mořice uslyšíte od 17 hodin kytarové soubory, cimbálovou muziku a další vyspělé sólisty ZUŠ Iši Krejčího, jejíž studenti pravidelně sbírají ocenění v kategorii talent Olomouckého kraje.

 

Kromě hudebního programu na vás čekají dárky od Galerie Moritz a ochutnávky novinek z obchodů Moje zdravá výživa, Oxalis a Matějovo pekařství. Nebo si můžete za milý úsměv vyzvednout u hostesky poukázku na zmrzlinu zdarma z Cofeeshopu.

 

Dětem herna KULÍŠKOV udělá radost třpytivým tetováním a volným vstupem na další návštěvu.

Přijďte podpořit mladé hudebníky a užít si den.

 

 

 

 

Pokračuje 2. den Holešovské Regaty. Již dopoledne rozproudí festival skupina Cirkus Problem, která vyniká fúzí gipsy tradice, balkánských beatů, šansonových zpěvu a osobitých textů. Sedmičlenný ansámbl v čele s Jiřím Čevelou vás rozpohybuje svými smyčci a dechy. Pokračovat bude písničkář Pokáč, který vám jistě zazpívá o své lehce agresivní kočce, kterou má i přesto rád. Uskupení Wild Sticks zabubnují přímo na louce na bubny a perkusy, ale třeba i na popelnice nebo sudy. Rozmanité bude i vystoupení Terezy Balonové, která získala v roce 2023 titul Objev roku na Cenách Anděl. Objevem roku se stala i v anketě Český slavík. Něčím vás jistě překvapí i Kapitán Demo a večer se můžete těšit třeba na Janka Ledeckého, kapelu Monkey Business nebo DJ set Leoše Mareše. Kromě hudebního programu uvidíte přehlídku netradičních plavidel, ohňostroj nebo talkshow 7 pádů Honzy Dědka.

Další ročník festivalu Olomouc (o)žije je konečně tu! Těšit se můžete tradičně na více jak 100 umělců. Některé pointy se navíc pojí s jinými současně probíhajícími festivaly. Navštívit můžete také zónu olomouckých značek, kde podpoříte tvůrce oblečení a doplňků nebo se nechte ostříhat, něco si vytetovat nebo vypucovat tenisky. Diskuzní zóna nabídne pohled pod pokličku zpívajících hlasů. Je to místo, kde vám umělci sdělí své příběhy, můžete si s nimi popovídat, vyfotit se a všemi diskuzemi bude provázet moderátor Lukáš Krbeček. Food zónu všech světových kuchyní snad ani nemusíme zmiňovat a festival samozřejmě nezapomíná ani na děti. Celý přehled všech vystupujících i s mapkou najdete zde 

Pro rockery nemůžeme nabídnout nic jiného než festival Rock in Olomouc. Na Korunní pevnůstce dnes jistě zazní Jarošovský pivovar od moravské Argemy a celou akci vystihnou písní Tohle je ráj. Ze stejného města pochází i druhá kapela Panoptiko. Trochu punku přinese mezi posluchače slovenské Horkýže Slíže. Skupina Harlej vám v tom letním počasí ještě trochu přitopí hitem Svařák. A celý večer zakončí milovaná Tublatanka. Slabikáře nechte doma a přijďte trochu zapařit!

Milovníci rychlých aut nemůžou vynechat Super Ride car Fest. Největší sraz supersportů a luxusních vozů na Moravě. Přijďte se posadit so supervozu nebo se jím nechte dokonce svézt. Rychlost, luxus a zábava...ty vás zaručeně oslní v Šantovce. Ale není to jen o prohlídce aut. Připraven je i doprovodný program pro děti a hudební doprovod DJ Mallena, který své sety doprovazí živou hrou na saxofon, a má tu svůj spot i v rámci festivalu Olomouc (o)žije. 

Neděle

08:30 / Festival FIMFÁRUM / DDM Olomouc
10:00 / Miniopery / Smetanovy sady
17:00 / Priscilla / Kino Metropol
17:00 / Promenádní koncerty / Smetanovy sady
19:00 / Tančírna pod širým divadelním nebem! / Smetanovy sady

Pátek - Sobota - Neděle

Dopolední představení Moravského léta patří dětem. V 10 a ve 14 hodin budou uvedeny Miniopery od autorů Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka – děti tak uvidí a uslyší své oblíbené pohádky jimiž jsou Šípková Růženka, Budulínek, O dvanácti měsíčkách a Karkulka v operním podání. Na akci spoluúčinkuje orchestr Moravského divadla Olomouc spolu se členy Dětského pěveckého sboru BoDo centrum, o. s. pod vedením Mgr. Hany Vyroubalové.

Priscilla je Dramatem s velkým „D“ – drama tu je pořádné, skoro by se zdálo, že je ho tu více jak lásky. V roce 1959 potkává čtrnáctiletá Priscilla Beaulieu (Cailee Spaeny) na vojenské základně o deset let staršího Elvise Presleyho (Jacob Elordi). Jejich setkání je osudové. Po boku krále rock'n'rollu na ni čeká život plný pozlátka a večírků, ale i hádek a citové manipulace. v 17 hodin uvidíte v Metropolu druhou tvář tohoto krále, bude to totiž o jeho královně.

Pro všechny latinsko-americké nadšence má Moravské divadelní léto novinku. Tanečník Petr Baláž přináší rytmy jako jsou salsa, bachata, zouk nebo samba de gafieira. Jak to v těchto tancích chodí, tak volenka je oboustranná, takže se nebojte přijít i bez tanečníka...navíc není nad to se odvázat a zatančit si i sami/y. Potřeba není znát ani základní kroky, vše se můžete naučit na místě. Pro osvěžení a odpočinek využijte gastro a chill zónu, které budou po celý čas otevřené. Užijte si tančírnu pod širým nebem!

Přejeme hezký víkend!

 

Autor článkuMarie Sotonovásotonova@olomouc.cz

Marie Sotonová