Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 7.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: vánoční prohlídky hradu, Zánik samoty Berhof, 7 pádů Honzy Dědka, workshopy i první adventní neděle

Tipy a názory

26.11.2021

Lenka Šimková

Pracovní týden je u konce a před námi je poslední listopadový víkend. Vláda od dnešních 18. hodin zavede nová opatření, mezi která patří i zákaz pořádání vánočních trhů. I přes to, však pro vás máme hned několik tipů, kde si první adventní víkend můžete užít. ;)

Pátek

10:00 / Vánoční trhy / Horní a Dolní náměstí, Tržnice
15:00 / Seminář ruských filmů / Umělecké centrum UP
16:00 / Jak voní obraz / Muzeum moderního umění
16:30 / Křest dětské knihy Jany Švaňhalové / Knihovna města Olomouce
19:00 / Zánik samoty Berhof / Moravské divadlo
19:00 / 7 pádů Honzy Dědka / Divadlo na Šantovce
19:00 / Olivy - zápas v divadelní improvizaci / Arcidiecézní muzeum
20:00 / Parní Lucie / Bounty Rock Cafe

Pátek - Sobota - Neděle

V pátek máte poslední možnost navštívit vánoční trhy v Olomouci. Podle aktuálního nařízení vlády totiž od dnešních 18 hodin musí vánoční trhy ukončit svůj provoz a následně už je nebude možné provozovat. Pokud si tedy chcete nakoupit vánoční ozdoby, dekorace, perníčky, vlněné či kožené výrobky, šperky a spoustu dalších, tak dnes od 10 do 18 hodin máte poslední možnost. Úderem 18. hodiny začne také platit zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, takže i poslední punč musíte stihnout do té doby. ;)

Páteční večer si pak můžete zpříjemnit třeba v divadle. To Moravské má od 19 hodin na programu premiéru inscenace Zánik samoty Bernhof v režii Miroslava Krobota. Příběh mladičké Ulriky, která se po skončení druhé světové války stane, společně se svým opileckým otcem a jeho německou milenkou, zajatkyní werwolfů, uvede soubor činohry poprvé už dnes v 19 hodin, druhá repríza je na programu v pondělí 29. listopadu. 

Ve stejný čas můžete zajít také do Divadla na Šantovce, které uvede populární talkshow 7 pádů Honzy Dědka. Prvním hostem, který na jevišti v Divadle na Šantovce usedne do křesla bude Tomáš Klus. Dalším hostem, na kterého se můžete v rámci večerního programu těšit, je herec Jan Čenský. O dobrou společnost a zábavu nebude v žádném případě nouze. ;)

Také Arcidiecézní muzeum nabídne zajímavý divadelní zážitek. Těšit se můžete na zápas v divadelní improvizaci, ve kterém proti sobě nastoupí olomoucké Olivy a ostravský tým Odvaz, který jako první v naší republice etabloval kamenné improvizační divadlo. Půjde tedy o souboj dvou týmů, které v srdci Evropy působí již velkou řádku let.

Fanoušci skvělé muziky by si pak neměli nechat ujít koncert kapely Parní Lucie, která vystoupí od 20 hodin v nově zrekonstruovaném Bounty Rock Clubu. 

Sobota

08:00 / Den pro dětskou knihu 2021 / Knihovna města Olomouce
09:00 / Tvořivé dopoledne pro všechny od 14 - 99 let / Art Rubikon
10:00 / Workshop – Adventní věnce s Pavlínou / Bistro HELEN
10:00 / Vánoční prohlídky / hrad Šternberk
10:30 / Prohlídka s knihou / hrad Šternberk
11:00 / RAMEN jak řemen... / And The Story Begins
15:00 / Vázání adventních věnců s Divokyy / Divadlo na cucky
16:00 / Jak voní obraz / Muzeum moderního umění
18:00 / Saturday Lounge Jam - COCONUT DJ´S / And The Story Begins
20:00 / GoGo Penguin / Jazz Tibet Club 

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu si můžete udělat výlet třeba na hrad Šternberk, který si na tento den připravil pestrý doprovodný program. Od 10 do 14 hodin vás na hradě čekají speciální vánoční prohlídky, v rámci kterých návštěvníci uslyší zajímavé informace o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích, jak slavila Vánoce šlechta i prostý lid. Interiéry hradu doplní slavnostní vánoční výzdoba, betlémy, historické hračky a mnoho dalších artefaktů. Na dolním nádvoří hradu pak nebude chybět dřevěný betlém v životní velikosti. A pouze v 10:30 pak proběhne speciální prohlídka s knihou - výklad bude speciálně doplněn o informace vztahující se ke knize "Hrad Šternberk", kterou všichni účastníci prohlídky obdrží v rámci vstupného ZDARMA.

Pokud ještě nemáte doma adventní věnec, tak je nejvyšší čas to napravit, protože už v neděli je třeba zapálit první adventní svíčku. Věnec si můžete koupit už hotový, ale nic se nevyrovná tomu, když si jej s láskou připravíte. V sobotu tak od 10 hodin můžete navštívit workshop v Bistru HELEN, kde si vyrobíte luxusní adventní věnec či svícen, který bude krásnou ozdobou celé 4 týdny až do Vánoc. O vedení workshopu se postará Pavlína Šišková z Šiška decor. Doporučujeme přihlásit se předem na soul@helen.cz nebo 730 892 288.

Také v Divadle na cucky se v tento den budou tvořit adventní věnce. K dispozici bude kromě jehličnanů i voňavý eucalypt a plno druhů sušených květin, takže si každý bude moci vytvořit věnec dle svých představ. Nutná je předchozí rezervace přes email divokyy@email.cz

Sobotní podvečer si pak můžete užít třeba v kavárně And The Story Begins na náměstí Republiky, kde od 18 hodin bude probíhat další díl hudebních večerů ve stylu Lounge Jam setů. Tentokrát se můžete těšit na elitu s Coconut DJs, chybět nebudou ani skvělé drinky a lahodné večerní menu.

Neděle

11:00 / RAMEN jak řemen... / And The Story Begins
15:00 / Rarášci / Divadlo na Šantovce
15:00 / Pianothéka v Šantovce / Galerie Šantovka
17:00 / V Kyjevě se nestřílí / Divadlo na cucky
18:00 / Hrdinové kapitalistické práce / Moravské divadlo
19:30 / Ludwig B. / Telegraph
20:00 / GoGo Penguin / Jazz Tibet Club 

Pátek - Sobota - Neděle

Neděle je první adventní, takže nezapomeňte doma rozsvítit svíčku na adventním věnci ;) A co vás v tento den čeká?

V neděli odpoledne můžete i s dětmi vyrazit třeba do Divadla na Šantovce, které od 15 hodin uvede pohádku Rarášci. A co se spolu s Rarášky děti všechno naučí? Jak to chodí ve včelím úlu i kolik je měsíců v roce. Že ranní vstávání má svá pravidla a spočítáme berušce všechny její tečky.
Taky s dětmi navštívíte Afriku i zvířátka z českého dvorku a hlavně si budete celou dobu zpívat!

Ve stejný čas se pak můžete v prvním patře Galerie Šantovka těšit na populární Pianothéku - vystoupení Richarda Pogody (klavír) a Miroslava Švihálka (saxofon). Během dvou hodin se tak můžete zaposlouchat do tří písničkových sad a vstup je samozřejmě zdarma.

Divadlo na cucky chystá od 17 hodin promítání dokumentárního filmu V Kyjevě se nestřílí a následnou diskusi s tvůrci.

Pokračuje také Divadelní Flora, která má od 18 hodin v Moravském divadle na programu inscenaci Hrdinové kapitalistické práce, po které bude následovat beseda s tvůrci.

A Telegraph uvede od 19:30 česko-německý současný taneční projekt věnovaný životu a hudbě Ludwiga van Beethovena.

Přejeme hezký víkend!