Reklama

Čtvrtek 9. května 2024, svátek má Ctibor, venku je 8.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: OctoberFest, vinné slavnosti, Food festival, Den architektury i festival inovátorů a vynálezců

Tipy a názory

1.10.2021

Lenka Šimková

První říjnový víkend je tady! Na své si tentokrát přijdou všichni milovníci piva, vína i dobrého jídla. Chybět nebudou ani divadelní představení, čeká nás jedna pořádná narozeninová oslava a také si můžete udělat zajímavé výlety do okolí. Podívejte se, co všechno se o víkendu chystá a nechte se inspirovat. ;)

Pátek

10:00 / OctoberFest / FunPark Šantovka
10:00 / Yummy Yummy Food Festival / u Galerie Šantovka
14:00 / Olomoucké vinné slavnosti / Dolní náměstí
16:00 / Moravská vernisáž piva / Olodvorek
17:00 / Hledáme dobrovolníky / Divadlo na cucky
18:00 / Narozeninový mejdan a zahájení podzimní sezony / And the Story Begins
19:00 / Donaha! / Moravské divadlo
19:00 / Síla německého romantismu v průběhu času / Reduta
19:00 / A Honegger: Liturgická symfonie č.3, G. Fauré: Requiem / Mozarteum
19:00 / Labyrint / Výstaviště Flora
20:00 / 1993 - derniéra / Divadlo na cucky
20:00 / Absolventský den s oslavou 75. narozenin J. Štreita / kino Metropol

Pátek - Sobota - Neděle

Dnešním dnem startuje festival Den architektury, který od 1. do 7. října nabídne bohatý a zdarma přístupný program. Pestrý program vás čeká nejen v Olomouci, ale i v okolí. Na která místa se tak můžete vypravit zjistíte v našem článku →

O tomto víkendu máte poslední možnost navštívit Olomouckou pouť ve FunParku u Šantovky. Ta po celý měsíc nabízela kolotoče, atrakce a pořádnou porci zábavy pro děti i dospělé. Ještě dnes a zítra tak ve FUNparku kromě pouti můžete navštívit i Octoberfest, který nabídne tekutý chléb z místních menších pivovarů i velkých pivovarů, nebude chybět hudební program a těšit se můžete i na bavorské překvapení. Zároveň bude od pátku až do neděle u Šantovky probíhat Yummy Yummy Food Festival, za kterým stojí organizátoři oblíbeného Burger  Street Festivalu. Těšit se můžete na nejlepší streetfood všeho druhu široko daleko, seznam všech zapojených podniků naleznete ve facebookové události →

Pokud patříte k milovníkům vína, tak Olomoucká vinná společnost chystá na pátek a sobotu další ročník Olomouckých vinných slavností a tak můžete těšit na bohatý doprovodný program, představení jednotlivých vinařství, vinnou tombolu, cimbál i sýry z Nizozemska. Dnes se začíná ve 14 hodin na Dolním náměstí.

Na Dolním náměstí si ale přijdou na své i milovníci piva. Na Olodvorku totiž proběhne Moravská vernisáž piva. "Představíme vám na několika výčepech jedny z nejlepších podzimních pivních stylů u nás, zasoutěžíme si v pití piva i pivním kvízu a užijeme si radostnou atmosféru pivního festivalu," lákají pořadatelé.

Jednu velkou narozeninovou oslavu dnes chystá kavárna And the Story Begins na náměstí Republiky, která slaví rok od svého otevření. Těšit se můžete na zahájení podzimní sezony i skvělý hudební doprovod. 

Večer můžete zajít třeba do divadla. To Moravské má od 19 hodin na programu inscenaci Donaha!, v Divadle na cucky se naopak o hodinu později chystá první derniéra inscenace 1993.

Sobota

10:00 / Maker Faire Olomouc 2021 Pevnost poznání
10:00 / OctoberFest / FunPark Šantovka
10:00 / Yummy Yummy Food Festival / u Galerie Šantovka
10:00 / Olomoucké vinné slavnosti / Dolní náměstí
16:00 / Smejko a Tanculienka- Tancuj, tancuj! / kino Metropol
18:30 / Bludičky z Pomoraví / Sluňákov
19:00 / J. C. F. Fischer a G. F. Händel / Bazilika na Sv. Kopečku
19:00 / PFO v Olomouci / Reduta
19:00 / Donaha! / Moravské divadlo
20:00 / 1993 - derniéra / Divadlo na cucky

Pátek - Sobota - Neděle

V sobotu se můžete zastavit do Pevnosti poznání, kam se sjedou všichni kutilové, inovátoři a vynálezci. Konat se zde totiž bude populární festival Maker Faire - přehlídka plná workshopů, otevřených dílen, interaktivních instalací a aktivit. Téměř vše si na něm lze vyzkoušet na vlastní kůži a mnohé i vyrobit. Veškeré podrobnosti se dočtete tady →

Také v tento den si můžete užít Food festival a OktoberFest u Šantovky, na Dolním náměstí pak od dopoledních 10 hodin budou pokračovat Olomoucké vinné slavnosti.

Pokud máte doma malé děti, tak se v 16 hodin určitě zastavte v kině Metropol, kde proběhne představení oblíbené dětské dvojice Smejko a Tanculienka. Představení je vhodné pro děti od dvou let a vstupenky koupíte tady →

Večer se můžete vypravit třeba za hudebními zážitky. Od 19 hodin vás v Redutě čeká koncert Pražského filmového orchestru. A pokud budete mít zájem, tak od 17:30 můžete přijít do Mozartova salonku na vystoupení dvorního skladatele, aranžéra a zejména klavíristy Radima Linharta.

Pokračuje také Podzimní festival duchovní hudby, který ve stejný čas nabídne v Bazilice Navštívení Panny Marie na Sv. Kopečku koncertní vystoupení J. C. F. Fischer a G. F. Händel. Veškeré podrobnosti zde →

A zajít můžete i do divadla, které má víceméně stejný program jako v pátek. Moravské divadlo uvede od 19 hodin inscenaci Donaha!, v Divadle na cucky se pak o hodinu později chystá derniéra inscenace 1993.

Neděle

10:00 / Povídání o historii zbraní / hrad Šternberk
10:00 / Michal je kvítko / Divadlo na Šantovce
10:00 / Yummy Yummy Food Festival / u Galerie Šantovka
13:30 / Olomouc přemyslovská / Gorazdovo nám.
14:00 / German Painting Now: Komentovaná prohlídka / Telegraph
16:00 / Buchty a loutky (Praha): Benjamín a vlk / Mozarteum
19:00 / Fidelio / Moravské divadlo

Pátek - Sobota - Neděle

V neděli si můžete udělat třeba výlet na hrad Šternberk, kde vás od 10 hodin bude čekat oblíbený doprovodný program - Povídání o historii zbraní. Představení je interaktivní, diváci jsou zapojeni do děje a chybět nebudou ani ukázky střelby. Akce bude součástí všech prohlídek, návštěvníci zaplatí běžné vstupné na prohlídky, doprovodný program je přístupný zdarma.

Pokud se rozhodnete zůstat v Olomouci, tak se s dětmi můžete dopoledne vypravit do Divadla na Šantovce, které má od 10 hodin na programu představení oblíbeného dětského baviče Michala Nesvadby. Během představení Michal je kvítko dokonce rozkvete celé jeviště! Přijďte se bavit a hlavně smát s Michalem z Kouzelné školky. ;)

Zároveň v tento den máte také poslední možnost navštívit Yummy Yummy Food Festival i Olomouckou pouť u Galerie Šantovka. 

A večer můžete zajít třeba do Moravského divadla, které má v 19 hodin na programu Beethovenova Fidelia. Vstupenky na operu o síle lásky a boje za osvobození ještě jsou a koupíte je online nebo v pokladně divadla.

Přejeme hezký víkend!