Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 4.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: trhy, kina, divadla i víno

Tipy a názory

25.9.2020

Jan Procházka

Je tu poslední zářijový víkend, prodloužený o pondělní státní svátek. Co se všechno v Olomouci bude dít? Bohužel, spousta akcí byla kvůli koronaviru zrušena. I tak je ale nabídka docela pestrá.

Pátek

13:00 / Selské trhy / Výstaviště Flora

18:00 / Olomouc - Pardubice / Zimní stadion

19:00 / Awali / Telegraph

19:00 / Tradiční i současná hudba v harmonii / Reduta

19:00 / Poslední noc s Claudií / Divadlo Tramtarie

19:00 / Boží mlýny / Moravské divadlo

 

V pátek se na Výstavišti Flora konají tradiční Selské trhy. Nakoupíte na nich čerstvé ovoce a zeleninu, mléčné výrobky, uzeniny a maso, džemy a marmelády nebo kuchyňské bylinky a koření. Vše se koná za pavilonem A.

Do své již 75. koncertní sezony vstupuje v pátek Moravská filharmonie  hudbou českých skladatelů Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Iši Krejčího a Marka Keprta. Skladba posledního z nich vznikla speciálně pro Moravskou filharmonii a orchestr provedl její premiéru včera, na dnešní den je od 19 hodin v Redutě naplánována repríza.

Působivý román Jana Vrby z roku 1919 vypráví o tragickém osudu jedné sedlácké rodiny, jíž zničila křivá přísaha jednoho z jejích členů. Silný a dojemný příběh je opřen o základní myšlenky humanity, spravedlnosti a víry v mravní a duchovní sílu jedince i společnosti jako takové. Boží mlýny. Dramatizaci tohoto románu, podepřenou písněmi Jaromíra Nohavici, uvede dnes Moravské divadlo.

 

Sobota

9:00 / Šantovské trhy / Šantovka

10:00 / Vinaři na Šantovce / Fun Park u Šantovky

13:00 / NĚCO v Divadle na cucky / Divadlo na cucky

19:00 / Prostři mě! / Divadlo Tramtarie

19:00 / Giselle / Moravské divadlo

19:00 /  Hana Zagorová s BOOM! Band / Kino Metropol

19:00 / Královny / Divadlo na Šantovce

20:00 / Projekt F / Bounty Rock Café

 

Trhy vás dnes čekají i v okolí Šantovky. Nakoupit tam můžete lokální výrobky a to nejen potraviny! Akce trvá až do 18. hodiny.

Divadlo na cucky si na start sezony připravilo večírek pro malé i velké s názvem NĚCO víc než NIC. Začne se už v průběhu brzkého odpoledne a skončí později v noci. Na programu je workshop divadelní techniky pro děti, komentovaná prohlídka divadla, karaoke party i DJs session.

Šantovka ještě jednou. Ve FunParku se v pátek a sobotu uskuteční první ročník vinařského festivalu s názvem Vinaři na Šantovce. A bude to, podle pořadatelů, skutečně jedinečná akce. Představí se vám mimořádně špičková moravská vinařství mezi nimiž je několik vítězů a finalistů soutěže Vinař roku (Sonberk, Stávek, Mikrosvín, Václav, Baláž, Lípa, Orisek, Mádl, Jedlička, Reisten a Kolby). 

Neděle

8:00 /  Oblastní výstava psů všech plemen / Zámek v Náměsti na Hané

10:00 / Marie Urbánková: Prostorová ilustrace z papíru / Divadlo na cucky

15:00 / Princezna zakletá v čase / Kino Metropol

17:30 / Disco / Kino Metropol

15:00 / Klaunská show / Divadlo na Šantovce

19:00 / Postřižiny / Moravské divadlo

19:00 / Hřeben Bruce Willise / Divadlo Tramtarie

19:00 / Tulipány Daniela Hůlky a jeho hostů / Divadlo na Šantovce

19:00 / Zatrolleno / Divadlo na cucky

Pokud máte malé děti, zkuste s nimi vyrazit třeba na Klaunskou show, pořadatel slibují program plný soutěží, her a legrace.

I dospělí pak ocení mimořádně úspěšnou pohádku Princezna zakletá v čase. Můžete na ní zajít do Premiere Cinemas i Metropolu.

Na dávný incident Daniela Hůlky, který byl policií zadržen při trhání tulipánů ve Smetanových sadech, upomíná název jeho koncertu. Na akci Tulipány Daniela Hůlky vystoupí v Divadle na Šantovce řada hostů a těšit se můžete na známé hity. 

Zajít můžete i do Tramtarie. Tam hrají horkou komediální novinku Hřeben Bruce Willise. Tentokrát si tvůrci berou do hledáčku plešaté muže. 

Pondělí

10:00 / Povídání o historii zbraní / hrad Šternberk

15:00 / Cena Václava Buriana Olomouc / Muzeum umění

19:00 / Na zlatém jezeře / Divadlo na Šantovce

19:00 / Splašené nůžky / Moravské divadlo

19:00 / J. Suk, R. Vanghan Williams, D. Šostakovič / Arcidiecézní muzeum

Podzimní festival duchovní hudby dnes pokračuje dalším koncertem, tentokrát vystoupí talentovaný hobojista Martin Daněk. Těšit se můžete na díla Dmitrije Šostakoviče či Josefa Suka.

A zajít můžete i do Moravského divadla, kde dávají detektivku Splašené nůžky. Pozor, o tom, kdo je vrahem, rozhodují sami diváci, konec je proto pokaždé jiný!

Kam v pondělí určitě zajít nemůžete, jsou supermarkety a všechny velké obchody. Na svátek svatého Václava jsou totiž zavřené. Vyrazte raději do přírody, udělá vám to určitě lépe!

UPOZORNĚNÍ

Vzhledem k nepřehledné situaci ohledně epidemie koronaviru mohou být některé akce těsně před konáním zrušeny. Snažíme se náš kalendář poctivě aktualizovat, přesto doporučujeme daný den ověřit konání akce na stránkách pořadatelů. Odkazy na ně najdete v proklicích na náš kalendář.