Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 12.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Valentýn, Čokoládový festival, masopustní veselí, plesy i oslava narozenin Tramtarie

Tipy a názory

14.2.2020

Lenka Šimková

Konec týdne je tady a víkend klepe na dveře. Na své si tentokrát přijdou všichni milovníci čokolády, ale také příznivci jelítek, jitrniček a dalších zabijačkových specialit. Nebude chybět pořádná dávka plesů, dětské akce a také nás čeká jedna narozeninová oslava...

Valentýn - svátek zamilovaných

Na pátek 14. února připadá Valentýn. Pro někoho milovaný svátek, pro jiného čirá komerce. Ale věděli jste, že vlastně vůbec nejde o americký svátek? Jeho historie sahá až do antického Říma! Jestli chcete svou drahou polovičku dnes něčím potěšit, tak můžete zajít třeba na dobrou večeři. Koneckonců, tou nic nezkazíte ani v případě, že Valentýna neslavíte. ;-)

KAM NA PLES?

Pátek
18:00 / Maturitní ples Slovanského gymnázia / Výstaviště Flora
19:00 / Omega Olomoucký ples / NH Collection Olomouc Congress
19:30 / 22. reprezentační ples DPMO / Regionální centrum Olomouc

Sobota
18:00 / Rockový ples / Výstaviště Flora
19:00 / Ples zubních lékařů / NH Collection Olomouc Congress
19:00 / Sportovní ples Nedvězí / Hospůdka Na hřišti (Jilemnického)

Plesová sezona je v plném proudu a tak není divu, že o tomto víkendu se koná v Olomouci hned několik zajímavých plesů. Kromě klasických, reprezentačních, plesů vás však čeká tentokrát i jeden netradiční. Řeč je o Rockovém plesu, který proběhne v sobotu v Pavilonu A Výstaviště Flora a pokud neholdujete klasickým společenským oblekům a šatům, pak vězte, že na tento ples můžete přijít i v džínách. ;-)

Pátek

09:00 / Láska je věda / Pevnost poznání
14:00 / Čokoládový festival / Galerie Šantovka
17:30 / Common Sense & Krehkosť bytia / Divadlo na cucky
18:00 / Olomouc - Kladno / zimní stadion
19:00 / Salut d’amour / Reduta
19:00 / Petr a Lucie / Moravské divadlo
19:00 / Jak je důležité míti Filipa / Divadlo na Šantovce
19:00 / Petr Soukup / Divadlo na cucky
19:00 / Olivy – Improbuchty / Arcidiecézní muzeum

Láskyplný třídenní program zasáhne o tomto víkendu Pevnost poznání. Organizátoři připravili interaktivní a zábavné aktivity, které pobaví nejen zamilované. O tom, že Láska je věda se může přesvědčit celá rodina a kompletní program si přečtete tady. Už dnes ve 14:00 startuje v Šantovce Čokoládový festival, který potrvá až do neděle. Akce je jedinečnou událostí pro všechny milovníky čokolády a cukrovinek, kteří mají chuť se pobavit, skvěle si pochutnat a případně se i přiučit vaření s čokoládou. Vstup je zdarma a více o akci se dočtete zde. Fanoušky hokeje zajisté potěší, že Mora dnes nastoupí k domácímu utkání proti kladenským Rytířům, za které hraje i Jaromír Jágr. Utkání začíná v 18:00. Pokud ale páteční večer raději strávíte v divadle, tak můžete zajít třeba do Divadla na Šantovce, které uvede klasiku Oscara Wilda Jak je důležité míti Filipa v podání herců divadelního souboru Nabalkoně. Propletené vztahy, zamotané rodokmeny a spousta vtipných situací způsobených kumulací drobných lží. To vše a ještě mnohem více v 19:00 a vstupenky koupíte tady. To Moravské divadlo má ve stejný čas na programu jímavý a dojemný příběh Romaina Rollanda zasazený do válečných hrůz. Derniéra Petra a Lucie však hlásí vyprodáno. A pokud máte rádi divadelní improvizaci, tak si nenechte ujít speciální valentýnskou improshow olomouckých Oliv. Na tu se můžete těšit od 19:00 v Arcidiecézním muzeu. 

Sobota

08:15 a 20:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
09:00 / Láska je věda / Pevnost poznání
09:00 / Olomoucké masopustní veselí / Horní náměstí
10:00 / Hanácké masopust / Hanácké muzeum v přírodě
10:00 / Čokoládový festival / Galerie Šantovka
13:00 / Kurz na Djembé a perkuse / Bubenická škola Ivo Batouška
15:00 / Maškarní bál / Divadlo na cucky
15:00 / Oslavy 15. narozenin Divadla Tramtarie / Divadlo Tramtarie
15:30 / Ferda Mravenec / kino Metropol
19:00 / Mamzelle Nitouche / Moravské divadlo

Sobotu můžete začít třeba sportem. Už v 8:15 si můžete vzít brusle a zajít na zimní stadion, kde bude probíhat bruslení veřejnosti. Za hodinu zaplatíte 40 korun a pozor! Brusle se na stadionu nepůjčují. A pokud je to na vás moc brzy, tak se bude bruslit ještě večer, a to ve 20:15. Na Horním náměstí to bude celý den pořádně žít. Už v 9:00 začne masopustní veselí, doprovázené zabijačkou i maškarním průvodem. Dobrou atmosféru podpoří cimbálová muzika, dětská dílna či tvorba ledových soch. Zároveň bude po celou dobu na náměstí probíhat prodej zabijačkových specialit, sýrů, delikates i regionálních piv a slivovice. Ostatně na masopustní menu bude už od pátku do neděle lákat i Moravská restaurace, a pokud chcete zažít tradiční masopust "mimo město", tak si udělejte výlet třeba do Hanáckého muzea v přírodě, kde od 10:00 do 16:00 zažijete Hanácké masopust. Divadlo na cucky myslí v souvislosti s maskami i na děti, a proto už v 15:00 můžete s dětmi přijít na Maškarní bál. Čeká vás skvělá muzika, soutěže a vstup je zdarma.

Pokud jste to ještě nezaznamenali, tak Divadlo Tramtarie slaví patnáct let! A při té příležitosti si na sobotu připravilo pro veřejnost tři komentované prohlídky divadla, výstavu a krátký videosestřih uvedených inscenací. Prohlídky proběhnou v 15:00, 16:00 a v 17:00 a není potřeba si na ně rezervovat místa, stačí přijít chvíli před začátkem. A kam se divadlo za patnáct let existence posunulo, si můžete přečíst v našem rozhovoru.

Neděle

09:00 / Láska je věda / Pevnost poznání
10:00 / Čokoládový festival / Galerie Šantovka
10:00 a 14:00 / Dášenka čili život štěněte / Moravské divadlo
14:15 / Bruslení veřejnosti / zimní stadion
15:00 / Ledové království / Divadlo na Šantovce
16:30 / Kuchařská dílnička / Lobster Family Restaurant
19:00 / Po stopách něžného muže / Divadlo Tramtarie
19:00 / Opíjejte se! / Divadlo na cucky

V neděli máte poslední možnost navštívit akci Láska je věda, kterou po celý víkend hostí Pevnost poznání. V tento ten bude naposledy k vidění také Čokoládový festival v Galerii Šantovka, takže pokud patříte k milovníkům sladkého, určitě se zajděte podívat. Moravské divadlo chystá pro děti nedělní pohádku z produkce zlínského divadla Scéna Dášenka čili život štěněte. Vidět ji můžete v 10:00 a ve 14:00 a vstupenky koupíte tady. To Divadlo na Šantovce zve děti na odpolední program plný písniček, tancování a soutěží s oblíbenými postavami animovaného filmu Ledové království. Začátek je v 15:00 a lístky seženete tady. Od 17:30 navíc můžete zajít na Kuchařskou dílničku do Lobster Family Restaurant. Cena je 149 korun a zahrnuje pizzu, kterou si dítě samo vyrobí a zkonzumuje, dětský nápoj a kávu pro jeho doprovod. Do divadla můžete zajít ale i bez dětí. Třeba v 19:00 vás v Divadle na cucky čeká představení souboru Gymnázia Olomouc-Hejčín s názvem Opíjejte se!, na které si můžete rezervovat místa tady. Tramtarie má pak ve stejný čas na programu oblíbenou komedii Po stopách něžného muže. Ovšem na tu zbývá jen minimum vstupenek, takže pokud si nestihnete zajistit lístky na neděli, můžete si s předstihem koupit vstupenky na některou z dalších repríz. ;-)

Užijte si víkend!