Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 13.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Tipy na víkend: Svatomartinské hody, Slavnost vína i Ferda Mravenec v Divadle na Šantovce

Tipy a názory

9.11.2017

Autor: Barbora Mrkvová

Týden se nám chýlí ke konci a víkend klepe na dveře. Jaké budou volné dny tentokrát? Čeká nás spousta kultury, zábavy a ani sportovní fanoušci nepřijdou zkrátka. V sobotu navíc slaví svátek všichni Martinové, což znamená, že chybět nebude ani svatomartinská husa. Pokud tedy stále nevíte, co o víkendu podniknout, podívejte se společně s námi, co vše se v Olomouci a okolí chystá, a načerpejte inspiraci..

Foto: Jan Procházka

Pátek

18:00 / Horské povídky / Sauna Arena
18:30 / Lea Vítková zve na… / Arcidiecézní muzeum
19:00 / Slavnost vína 2017 / NH Hotel
19:00 / PONORKA BAND / Bounty Rock Cafe
19:00 / Seznamme se/Show Jana Budaře / Galerie Šantovka
19:00 / Benefiční koncert 2017 / Reduta
20:00 / Tichá dohoda / Český rozhlas

Sobota

14:00 / Tučňáci na arše / Divadlo na cucky
15:30 / Ferda Mravenec / Divadlo na Šantovce
17:00 / SnowFilm fest 2017 na hradě Šternberk / Hrad Šternberk
18:00 / FBS Olomouc vs. FBŠ Bohemians / Čajkaréna
19:00 / Patrik 50 / Bounty Rock Cafe

Neděle

10:00 / Čechova Olomouc / Slovanský dům
11:00 / Svatomartinské trhy na Horním náměstí / Horní náměstí
13:00 / Olomouc Hudební / Chrám sv. Gorazda
14:30 / Bohuslav Martinů: Řecké pašije / Moravské divadlo
16:00 / Klaunská show/Klaun Family / Divadlo na Šantovce
16:00 / DlouŠiBy / Divadlo hudby

Křupavá kůrčička, skvělé zelí, ještě lepší knedlíky a neodolatelná vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými – tak přesně takhle vypadají Svatomartinské hody v Olomouci. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která stojí za to. A kam všude se můžete na husí hody vypravit? To zjistíte v článku, který pro vás připravila Zuzana Doleželová.

Páteční den můžete strávit třeba relaxováním v Sauna Areně, kde se chystá další z řady oblíbených saunových ceremoniálů. Horské povídky obohatí saunéři  o speciální peeling a větvičkování s důrazem na individuální přístup k člověku a harmonii mezi člověkem a přírodou. Rezervace míst zde, nebo na telefonu 585 100 404. V sedm hodin začíná v NH Hotelu Slavnost vína 2017. Jedná se o jedinečnou šanci ochutnat více než 200 vzorků vín od 23 prestižních moravských vinařů, chybět nebudou ani speciality regionální gastronomie. Celým večerem bude provázet moderátor a také velký milovník vína Marek Vašut, jako hlavní hudební host se představí přední český zpěvák Janek Ledecký a nebude chybět ani kapela Kolorez, cimbálovka Hellband či DJs Radia Haná. Akce je vyprodaná. Pokud máte chuť na dávku kvalitní muziky, vydejte se do Bounty Rock Cafe. V sedm hodin se tady představí stálice olomoucké hudební scény devadesátých let PONORKA BAND. Lístek vás vyjde na 70 korun. Divadlo na Šantovce láká na představení SEZNAMME SE. Jedná se o koncertní zábavnou show spojenou s autorskými písněmi a hereckými výstupy Jana Budaře. Můžete se těšit na známé i utajené projekce, můžete Janu Budařovi položit jakoukoliv otázku, můžete si zatančit přímo na podiu. Během večera se Jan Budař vtělí do rolí charismatických mužů, kteří se budou seznamovat s náhodnými divačkami z publika... Začíná se v sedm večer a vstupenka stojí 450/350 korun. Nadace Malý Noe slaví v letošním roce desáté výročí své činnosti, na jehož počest pořádá jubilejní Benefiční koncert. Zahrají Hradišťan a Jiří Pavlica, Moravská filharmonie Olomouc a Akademický sbor Žerotín. Vše bude řídit dirigent Stanislav Vavřínek. Informace o vstupenkách naleznete zde. A zpívat se bude i ve Velkém studiu Českého rozhlasu. Tady se představí kapela, kterou založil Dan Šustr, Tichá dohoda. Koncert začíná v osm hodin a lístek vyjde na 50 korun.

Sobotní program je jako na míru stvořený pro děti. V Divadle na cucky si užijete velké tučňáčí dobrodružství pro celou rodinu. Pohádka Tučňáci na arše startuje ve dvě hodiny a vstupné je 80 korun. Veselá pohádka plná dobrodružství slavného malého hrdiny s puntíkovaným šátkem a jeho přátel z knížek Ondřeje Sekory, s písničkami Jana Turka, v režii Jurije Galina a choreografii Lenky Masárové hraje, zpívá a tančí Docela velké divadlo Litvínov. Děti uvidí Ferdu Mravence, Berušku, Brouka Pytlíka, Koníka a spoustu dalších broučků i zlých brouků, ale tak jako v každé správné pohádce vše dobře skončí. Ferda Mravenec startuje v Divadle na Šantovce ve čtyři odpoledne a lístky pořídíte od 110 korun. Milujete dobrodružství a adrenalin? Potom nesmíte vynechat SnowFilm Fest 2017. Celovečerní pásmo špičkových filmů o zimních sportech a dobrodružstvích se uskuteční v tradičním prostoru Hodovního sálu hradu Šternberk. Vstupné je 150 korun. Fanoušci sportu se mohou těšit na extraligový florbalový zápas, ve kterém se proti sobě postaví FBS Olomouc a FBŠ Bohemians. Zápas začíná v šest večer v Čajkaréně. A den zakončete třeba v Bounty Rock Cafe. Tady se chystá velkolepá koncertní oslava Patrik 50. Akce startuje v sedm hodin a vstup je 100 korun.

Na Horním i Dolním náměstí 11. 11. v 11 hodin oficiálně odstartují Svatomartinské trhy, které potrvají do neděle 18. listopadu. 23. listopadu je poté vystřídají tradičně Vánoční trhy. Celý program začne v sobotu žehnáním svatomartinskému vínu a slavnostním přípitkem. Součástí zahájení bude cimbálová muzika z Ratíškovic a od 16:00 pak hudební skupina 5P Luboše Pospíšila. Během celého týdne nebudou na náměstí chybět stánky s vínem, s ryze řemeslnými výrobky, regionálními pochutinami i oblíbeným punčem, kulturní akce a koncerty. Kompletní program Svatomartinských trhů naleznete v našem Kalendáři.

I neděle toho přinese spoustu. V deset hodin začíná ve Slovanském domě 23. ročník tradičního loutkařského festivalu Čechova Olomouc. Kompletní program naleznete v našem Kalendáři, jednotné vstupné na všechny tituly je 50 korun. Operu o čtyřech jednáních v českém znění si vychutnáte v Moravském divadle. Řecké pašije Bohuslava Martinů startují v sedm večer a slibují jedinečnou podívanou. V Divadle na Šantovce si nejen malí užijí KLAUN FAMILY. Skupina zkušených klaunů, která dokáže rozparádit děti i dospělé, se představí ve čtyři hodiny. Těšte se na zábavný program plný hudby, tance, kouzel, balonků a bublin všech rozměrů. Lístek stojí 90 korun. A v Divadle hudby si užijete DlouŠiBy. Pohádka je příběhem prince a jeho tří podivných pomocníků. Princ uhání na čaroději proměněném v koně, vstříc jisté záhubě… Jak to všechno dopadne? Vstupné je 80 korun a lístky si můžete rezervovat na telefonu 85 514 241 nebo, na pokladna@muo.cz.

Krásný a pohodový víkend všem!

Autor článkuBarbora Mrkvovámrkvova@olomouc.cz

Barbora Mrkvová