Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pečená husa klasicky i netradičně. Čemu dáváte přednost? V olomouckých restauracích si budete moci vybírat z opravdových pochoutek!

Vydejte se s námi na dozlatova vypečenou husičku i mladá vína. Víme, kde je mají

Tipy a názory

7.11.2017

Zuzana Doleželová

Křupavá kůrčička, skvělé zelí, ještě lepší knedlíky a neodolatelná vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými – tak přesně takhle budou vypadat Svatomartinské hody v Olomouci. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která stojí za to. A kam všude se můžete na husí hody vypravit? Kde chystají klasickou husu a kde připraví netradiční menu? Podívejte se s námi! V našem článku se také dozvíte, jak budou vypadat Svatomartinské hody na náměstí...

Kam a kdy zajít na svatomartinskou husu?

6. - 12. listopadu / Hanácká hospoda / rezervace na tel.: 774 033 045
7. - 17. listopadu / Renomé Grill & Bar 
8. - 10. listopadu / Morgan's Restaurant /
8. - 12. listopaduŠnyt Mikulda / rezervace na tel.: 585 242 704 nebo e-mailem: snytmikulda@seznam.cz
9. - 11. listopadu
/ Jazz Tibet Club /
9. - 12. listopadu Café Restaurant Caesar /  
9. - 12. listopadu Moravský grunt / rezervace na tel.: 777 798 987
9. - 12. listopadu Restaurace a penzion U Klásků / rezervace na tel.: 585 751 908, 602 543 443 nebo u personálu restaurace
9. - 12. listopadu / Restaurace a penzion Fojtství / rezervujte si místo již nyní na telefonním čísle 585 385 005
9. - 12. listopadu / Hostinský pivovar MORITZ / objednávky na tel. 585 205 560
od 9. listopadu / Restaurace Brondo /
10. listopadu / Svijanský šenk /
10. a 11. listopadu
/ restaurace na Dlouhé / nutná rezervace. Volejte 585 220 074 nebo pište nadlouhe@email.cz
10. - 12. listopadu / Restaurace Goliáš / rezervace na tel.: 774 974 294, 585 207 001
10. - 19. listopadu / Hostinec a pivovar Chomout / rezervace na tel.: 608 778 348, nebo e-mail: hostinec@pivochomout.cz
11. listopadu / Lobster / nutná rezervace u personálu, na telefonu 730 892 286 na emailu lobster@lobster-restaurant.cz, nebo přes aplikaci Lobsterka
11. listopadu / Lobster Atmosphere / rezervace u personálu, nebo na telefonu 730 892 288
11. - 18. listopadu / Ristorante Pollo / rezervujte si místa po celý týden na tel: 608 684 131 nebo přes rezervační formulář

Pečená husa klasicky i netradičně. Čemu dáváte přednost? V olomouckých restauracích si budete moci vybírat z opravdových pochoutek! Pečená husa klasicky i netradičně. Čemu dáváte přednost? V olomouckých restauracích si budete moci vybírat z opravdových pochoutek! Foto: Depositphotos.com

Husa ke svatému Martinovi patří. To beze sporu. A jestli se vám s ní nechce péct doma, můžete na ni jednoduše zajít do restaurace. Už v těchto dnech mají husí menu v Hanácké hospodě. A nám konfitované husí stehno s kaštanovou nádivkou, červeným zelím s brusinkami, bílým zelím s jablky a s dvěma druhy knedlíků přijde jako dobrá volba. V Renomé nabízejí hned dva hlavní chody - konfitované husí stehno s medem, červeným a bílým zelím, houskový, bramborový a špekový knedlík nebo ¼ pečené husy s nádivkou z vlašských ořechů a bylinkami, červeným zelím, bílým zelím s jablky, opět s dvěma druhy knedlíků. Už ve středu startují svatomartinské hody také ve Šnytu Mikuldě. Tady bude na výběr hned z pěti hlavních chodů. A pečená husa s dýňovým zelím a špekovým knedlíkem zní opravdu slibně! Husu v kombinaci s dýní budete moci ochutnat také u Morgana. A nejen tu, nabídka je pestrá. Navíc si tu můžete dát sklenku svatomartinského z vinařství Vajbar. 

Ve čtvrtek začínají husí a kachní hody v Jazz Tibet Clubu. A tady vsází na jazzovou notu a pestrý výběr. :) Jestli máte chuť na něco netradičního, zkuste třeba burger z kachního konfitu, cibulovou marmeládu, červené zelí, dijonskou mayo, batátové hranolky, nebo konfitované husí stehno s malinovou omáčkou, pošírovanou hruškou ve víně a batátovou kaší. U Caesara nabízejí tradiční klasiku, ale třeba také pečenou husí roládu s nádivkou z anglické slaniny a husích jater s medvědím česnekem, červeným zelí s jablky a bramborovými lokšemi. Taky dobrá volba. Moravský grunt zve nejen na husí speciality z domácího chovu, ale také na živou cimbálovou muziku. U Klásků mají hned tři hlavní chody, které si můžete zkombinovat s přílohami dle libosti. Fojtství na Svatém Kopečku láká na pomalu pečené husí stehno s žemlovou nádivkou a dýňovým zelím nebo husí prso pečené s kůží, švestkovou omáčkou a zapečenými smetanovými bramborami. A k tomu se výborně hodí sklenka svatomartinského z valtických sklepů. V Hostinském pivovaru Moritz připravují husy podle osvědčeného receptu. Těšit se můžete na ¼ pečené husy, červené zelí s jablky, kysané otnické zelí, domácí karlovarské a špekové knedlíky a originální slovenské lokše. Od 9. listopadu budou mít husy také v nové restauraci Brondo. Chybět nebude samozřejmě ani vynikající víno z Vinařství Marian Vrba v Mutěnicích.  

V pátek chystají husí hody ve Svijanském šenku. Ve stejný den začínají hody i v restauraci Na Dlouhé a v restauraci Goliáš. A tady budete moci zapít pečínku nejen svatomartinským mladým vínem, ale také podzimním polotmavým ležákem. V pátek také startují hody v pivovaru Chomout. A menu vypadá velmi lákavě. Co třeba 1/4 svatomartinské husy pečené na Bocku a jeřabinách, drůbkovo-kaštanová nádivka, dvoubarevné zelí, variace houskového a bramborového knedlíku s cibulkou, nebo sous-vide husí prsíčko s medovou kůrčičkou, dýňové zelí, bramborové knedlíky s opečenou cibulkou? V Lobsteru to budou péct s husami 11. listopadu. Tradiční svatomartinské hodování s husími specialitami pro vás připravil tým šéfkuchaře Jaroslava Klára a jako již tradičně to bude stát za to! Husy a dobroty z nich se budou od 11. listopadu podávat i v sousední Lobster Atmosphere. Těšte se na opravdu vymazlené lahůdky, třeba na konfitované husí stehno a uzené prso s kaštanovou kroketou a k tomu pyré z medového zelí. Ve stejný den začínají hody také v Ristorante Pollo. Nabídka je velmi pestrá. Grilovaná husí prsa podávaná se skořicovým červeným zelím a kaštanovými knedlíky jsou podle nás top.

TRADICE SVATOMARTINSKÝCH PEČÍNEK

Na pekáč se prý husa dostala za trest. Jedna legenda praví, že husám se stalo na podzim osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Údajně rušily slovo boží natolik, že zkrátka musely na pekáč. Druhá legenda souvisí přímo s postavou svatého Martina, který se před volbou na biskupa rozhodl skrývat a jako svůj úkryt zvolil husník. Jenže zrádné husy jej svým hlasitým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči.

Svatomartinské trhy na Horním náměstí

Program Svatomartinských trhů naleznete v našem Kalendáři.

Na Horním i Dolním náměstí v těchto dnech vyrůstá tradiční trhové městečko, které oživí centrum Olomouce. 11. 11. v 11 hodin oficiálně odstartují Svatomartinské trhy, které potrvají do neděle 18. listopadu. 23. listopadu je pak vystřídají již tradičně Vánoční trhy. Celý program odstartuje v sobotu žehnáním svatomartinskému vínu a slavnostním přípitkem. Součástí zahájení bude cimbálová muzika z Ratíškovic a od 16:00 pak hudební skupina 5P Luboše Pospíšila. Během celého týdne nebudou na náměstí chybět stánky s vínem, s ryze řemeslnými výrobky, regionálními pochutinami i oblíbeným punčem, kulturní akce a koncerty. Pořadatelem trhů je společnost Kulturní Olomouc.

Svatomartinské trhy startují 11. listopadu v 11:00. Přijďte ochutnat mladá vína od patnácti vinařů. Svatomartinské trhy startují 11. listopadu v 11:00. Přijďte ochutnat mladá vína od patnácti vinařů. Foto: Jan Procházka

TRADICE SVATOMARTINSKÝCH VÍN

Je stará několik století. Prokazatelně sahá do 18. století, do doby vlády císaře Josefa II. Hospodář měl na statku ukončenou sezonu, úroda byla posbíraná, upekla se husa a ochutnávalo se mladé víno. I dnes je ochutnávání v řadě restaurací spojeno právě s pečením svatomartinské husy. :) Každý, kdo si koupí lahev Svatomartinského vína, ochutná mladé víno a také podpoří vinařství na Moravě a v Čechách.

Dobrou chuť a na zdraví! :)