Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Test na koronavirus, vyvinutý olomouckými vědci, získal certifikaci a může se začít používat

Zprávy z regionu

25.11.2020

Autor: roc

V září představili vědci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého (LF UP) nový typ PCR testu, který zhruba za hodinu po odběru umí prokázat přítomnost koronaviru SARS-CoV-2 a odhalit infekci i u bezpříznakových jedinců v akutní fázi nemoci. Test, který byl vyvinut společně s českou soukromou firmou, nyní získal certifikát pro profesionální použití v diagnosticea může se tedy začít využívat.

Test je jednoduchý a jeho aplikaci zvládne pacient sám. Vyhodnocení potom provede laboratoř.

Foto: Jan Procházka

„V současné době bude velmi důležité monitorovat vliv rozvolňování restrikcí zavedených k zamezení šíření infekce COVID-19, abychom se co nejdříve mohli vrátit do běžného života. I přes naděje vložené do nových vakcín bude nutné v nadcházejících měsících monitorovat šíření infekce, detekovat epicentra a identifikovat rychle jedince, kteří jsou v infekční fázi nemoci a kteří mohou šířit virus na další osoby. Jen tak se nám podaří rychle se vrátit do normálu,“ uvedl přednosta Ústavu imunologie při Lékařské fakultě Univerzity Palackého a Fakultní nemocnici Olomouc Milan Raška.

Do vývoje PCR testu se zapojili výzkumníci Ústavu imunologie LF UP už v březnu 2020. Práci publikovali v srpnovém vydání prestižního odborného časopisu Diagnostics. „Jedná se citlivý PCR test, který umožní získat výsledky bez náročné izolace RNA. Tento test je vhodný pro akutní fázi nemoci, která je pro přenos mezi jedinci nejdůležitější. Naopak neprokazuje jedince, kteří již infekci prodělali v minulosti,“ řekla vedoucí univerzitního výzkumného týmu Eva Kriegová.

Test, který byl vyvinut společně s českou komerční firmou, nyní získal certifikát pro profesionální použití v diagnostice (označení CE IVD), který vydává Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Test byl vyvinut na české univerzitě ve spolupráci s českou soukromou společností a má parametry, které splňují mezinárodní standardy a doporučení. Jsme rádi, že byl nyní certifikován pro profesionální použití v diagnostice,“ dodala Kriegová.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip