Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 8.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vědci z univerzity vyvinuli nový test na covid-19. Je levný a rychlý

Zprávy z regionu

8.9.2020

Autor: roc jap

Výrazně zjednodušit screeningové testování by mohl nový test na covid-19, který vyvinuli vědci z lékařské fakulty. Zhruba za hodinu po odběru umí prokázat přítomnost koronaviru SARS-CoV-2 a odhalit infekci i u bezpříznakových jedinců. Jeho výhodou je, kromě nízké ceny, i snadnost odběru. Ten si totiž každý může provést sám. Vyhodnocení potom zvládne běžná laboratoř vybavená přístrojem PCR.

„V současné době se ukazuje, že klíčovým krokem v boji proti nemoci covid-19 bude rychlá identifikace jedinců, kteří jsou v infekční fázi nemoci a kteří mohou šířit virus na další osoby. Jsou to často mladí lidé, kteří nemají příznaky. Jsem rád, že se pracovníci naší fakulty významně podíleli na vývoji nového typu screeningového testu, který může významně pomoci kontrolovat šíření infekce a přispět k trasování, a to především mezi bezpříznakovými jedinci,“ uvedl děkan lékařské fakulty Josef Zadražil. Olomoučtí vědci z Ústavu imunologie začali na vývoji testu pracovat prakticky ihned po vypuknutí krize. Práci popisující klíčové vlastnosti testu publikovali v srpnovém vydání prestižního odborného časopisu Diagnostics. „Test umožní získat výsledky bez náročné izolace RNA, a to během zhruba hodiny od odběru. Tento test nemá ambice plně nahradit diagnostické prokázání viru, ale může pomoci najít bezpříznakové osoby s akutní infekcí, které se nejvíce podílí na šíření viru,“ objasnil přednosta ústavu Milan Raška. Test má dostatečnou citlivost a je vhodný pro akutní fázi nemoci, která je pro přenos mezi jedinci nejdůležitější. Naopak neprokazuje jedince, kteří již infekci prodělali v minulosti.

Odběr si může člověk provést sám. I v tom je test unikátní, sníží se totiž riziko pro zdravotníky.

Foto: Jan Procházka

K provedení testu je potřeba provést výtěr z nosu odběrovou štětičkou. Ta se následně uzavře do mikrozkumavky se speciálním médiem. „Poté se virus inaktivuje zahřátím, takže ztrácí svou infekční schopnost, a ihned se provede vyhodnocení pomocí PCR techniky. Test je velmi snadno proveditelný pro laboratorní personál i zaškolené studenty se zkušeností s PCR,“ přiblížila postup Regina Fillerová, která se na vývoji testu podílela. Právě snadnost vyhodnocení testu je jednou z jeho hlavních výhod. Díky nízké ceně a rychlosti je navíc možno testování pravidelně opakovat. „Další velkou výhodou je to, že si odběr může provést každý sám, což eliminuje riziko nákazy odebírajícího personálu. V případě využití testu na větších společenských či sportovních akcích by byl přítomen odběrový personál vybavený ochrannými pomůckami. Test může významně přispět ke zmírnění strachu z této nemoci a omezit restrikce v kultuře, cestování a sportu v nadcházejících měsících. Myslíme si, že by mohl doplnit současné diagnostické schéma a zpomalit šíření viru,“ řekla vedoucí univerzitního řešitelského týmu Eva Kriegová. Podle ní výzkumníci test vyzkoušeli u desítek dobrovolníků a odhalili případy bezpříznakové infekce, u kterých doporučili diagnostické vyšetření. To jejich výsledky potvrdilo. 

Vyhodnocení testu zvládne běžná laboratoř vybavená přístrojem PCR.

Foto: Jan Procházka

„Naše současné řešení umožní rychlé testování covid-19 za rozumnou cenu téměř kdekoliv – před návštěvou koncertu, na letištích, sportovních utkáních nebo kulturních akcích, ale také na svatbách nebo v klubech. Uvažujeme i o možnosti mobilní laboratoře, kterou by si zájemci mohli objednat a získali by tak komplexní řešení od odběru až po zjištění výsledku. V současné době probíhá fáze validace testů, ale již nyní můžeme funkční testy nabídnout k pilotnímu testování při různých příležitostech,“ objasnil Petr Kvapil z privátní firmy IAB, která s olomouckými akademiky spolupracuje dlouhodobě a která bude testy vyrábět. "V současné době jsme schopni vyrobit tisíce testů týdně. Pokud by byl zájem vyšší, můžeme kapacity navýšit, případně výrobu zadat i na dalších místech," uzavřel Kvapil.

roc jap

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip