Reklama

Úterý 19. listopadu 2019, svátek má Alžběta, venku je 7.9 °C

Svatomartinská husa v Olomouci: vydejte se s námi na křupavou pečínku a šťavnaté zelí

Tipy a názory

30.10.2019

Zuzana Doleželová

Křupavá kůrčička, variace knedlíků, skvěle ochucené zelí a neodolatelná vůně, která vás rozhodně nenechá chladnými – přesně takhle budou vypadat svatomartinské hody v Olomouci. Pečená husa na svátek svatého Martina je českou tradicí, která stojí za to. Kam všude se můžete na husí hody vypravit? Podívejte se společně s námi...

Pokud se vám husa nechce péct doma, není nic jednoduššího než na ni zajít do některé z olomouckých restaurací. Každopádně ať už se vám zalíbí jakékoliv menu, určitě byste si neměli nechat křupavou husu ujít. Zhřešit takhle jednou za rok je povoleno! No i když... Ono se vlastně dost dobře může stát, že z jedné pečínky se vyklube husí tour po několika restauracích (vyzkoušeno na vlastní kůži loni)!

Kam a kdy zajít na svatomartinskou husu?

6. - 11. listopadu / Moravská restaurace / rezervace na tel.: 585 222 868 nebo na e-mailu: moravska@moravskarestaurace.cz
7. - 10. listopadu 
/ Moravský grunt / rezervace na tel.: 777 798 987
7. - 11. listopadu
/ Nutrend World / rezervace na tel.: 583 842 503
7. - 11. listopadu / Restaurace a penzion U Klásků / rezervace na tel.: 585 751 908, 602 543 443 nebo u personálu restaurace
8. - 10. listopadu / Restaurace Záložna Příkazy / rezervace na tel.: 773 615 361
8. - 11. listopadu / Potrefená husa / rezervace na tel.: 585 412 700 nebo e-mailu: info@husa-olomouc.cz 
8. - 11. listopadu Hanácká hospoda / rezervace na tel.: 774 033 045
8. - 11. listopadu / Šnyt Mikulda / rezervace na tel.: 585 242 704 nebo e-mailem: snytmikulda@seznam.cz
8. - 11. listopadu / Restaurace Brondo / rezervace na baru
8. - 11. listopadu / Café Restaurant Caesar
8. - 11. listopadu / Restaurace Na Dlouhé / rezervace na tel.: 585 220 074
8. - 11. listopadu / Hostinec Dolní Bouda / rezervace na tel.: 774 126 666 nebo na e-mailu: info@dolnibouda.cz
8. - 11. listopadu / M Trojka / rezervace na tel.: 777 324 238
8. - 12. listopadu / Lobster Family Restaurant / rezervace u personálu, na webu nebo přes aplikaci Lobsterka
8. - 13. listopadu / Restaurace a pizzerie U Kristýna / rezervace na tel.: 604 996 112
8. - 15. listopadu / Ristorante Pollo / rezervace na tel.: 608 684 131
8. - 17. listopadu / Hostinec a pivovar Chomout / rezervace na tel.: 608 778 348, nebo e-mailu: hostinec@pivochomout.cz
9. - 11. listopaduRestaurace Goliáš / rezervace na tel.: 774 974 294, 585 207 001
15. - 17. listopadu / Restaurace a penzion Fojtství / rezervace na tel.: 585 385 005

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

Už 6. listopadu zahajuje hody Moravská restaurace. Tradičně se můžete těšit na husí speciality, na vynikající mladá a Svatomartinská vína od Znovín a také na živou hudbu, a to až do 11. listopadu.

Od 7. do 10 listopadu láká na tradiční pokrmy v moderním pojetí Moravský grunt. Ten nabídne třeba husí kaldoun nebo pomalu pečené husí prso po burgundsku s majoránkovým krupetem.

7. listopadu startují hody rovněž v Nutrend World, trvají do 11. listopadu. Tady si připravili například foie grass mousse, kaldoun, konfitované husí stehno s variací knedlíků a dvěma druhy zelí a jako dezert se bude podávat svatomartinský koláč. Ve stejném termínu pořádají husí hody také U Klásků.

8. listopadu začínají hody v restauraci Záložna, v Potrefené huse, v Hanácké hospodě, kde se můžete těšit třeba na konfitované husí stehno s kaštanovou nádivkou, červeným zelím s brusinkami, bílým zelím s jablky, houskový a bramborový knedlík nebo na obrácený hruškový koláč s vanilkovou zmrzlinou a whiskey omáčkou. I Šnyt Mikulda hlásí, že ctí svatomartinskou tradici. Podávat se bude například paštika, dlouze tažený kaldoun, pečená husa s dýňovým zelím a karlovarským knedlíkem nebo konfitované husí stehno a kroupové rizoto s houbami. A na husu můžete zajít rovněž do restaurace Brondo, do Caesara, čtvrtka husy s variací knedlíků a dvěma druhy zelí vás čeká také v restauraci Na Dlouhé. Hostinec Dolní Bouda nabídne třeba restovaná husí jatýrka s glazovanou cibulkou a opečeným toastem, pomalu pečené husí stehno podávané s červeným a bílým zelím, karlovarský a houskový knedlík, kachní roládu se šťouchanými bramborami či jablka v županu. To v M Trojce si můžete pochutnat například na husí paštice, husím prsu s medovo-vinnou omáčkou či čokoládové pěně s jemným nádechem chilli.

8. až 12. listopadu to pečou s husami v Lobstru. Z jejich menu zní velmi lákavě třeba konfitované husí stehno, špekový knedlík, bramborové šišky na sádle, červené a bílé zelí a jako sladká tečka jablečný závin z taženého těsta s vanilkovou omáčkou. Od 8. do 13. listopadu se konají husí hody také v restauraci a pizzerii U Kristýna, kde si připravili mimo jiné husí prsa pečená na medu, zázvoru a pomerančích s gratinovanými smetanovými bramborami.

8. až 15. listopadu můžete zajít na křupavou pečínku do Ristorante Pollo. 8. až 17. listopadu potom na husí dobroty láká hostinec a pivovar Chomout

9. listopadu začínají hody v restauraci Goliáš. Bude tu na vás čekat tradiční dozlatova vypečená husička a mladé víno. Hody trvají do 11. listopadu.

To restaurace a penzion Fojtství pořádá svatomartinské hody až o týden později, konkrétně od 15. do 17. listopadu a zve na husy z domácího chovu od Javoříčka a na mladá vína.

Ilustrační foto

Foto: Depositphotos.com

TRADICE SVATOMARTINSKÝCH PEČÍNEK

Na pekáč se prý husa dostala za trest. Jedna legenda praví, že husám se stalo na podzim osudné jejich kejhání při bohoslužbě. Údajně rušily slovo boží natolik, že zkrátka musely na pekáč. Druhá legenda souvisí přímo s postavou svatého Martina, který se před volbou na biskupa rozhodl skrývat a jako svůj úkryt zvolil husník. Jenže zrádné husy jej svým hlasitým kejháním prozradily, a tak skončily na pekáči.

Příjemné hodování a dobrou chuť! :)