Reklama

Čtvrtek 19. září 2019, svátek má Zita, venku je 5.1 °C

Svátek chutí a vůní Garden Food Festival se letos uskuteční v malebném rozáriu

Zprávy z regionu

25.7.2019

roc

Už se to blíží! Pátý ročník Garden Food Festivalu v Olomouci se tentokrát uskuteční 28. a 29. září v malebném areálu olomouckého rozária. Na sklonku babího léta se návštěvníci mohou těšit na prezentace špičkových restaurací, zajímavých bister a další nevšední koncepty. V programu se mimo jiné objeví šéfkuchař Jan Punčochář a finalisté televizní soutěže MasterChef Česko 2019.

Vstupenky na festival
(nejen) v Olomouci můžete koupit na webu festivalu. Ty nejlevnější pořídíte za 100 korun.

Na Garden Food Festivalu se představí na šest desítek vystavovatelů, kteří svým menu jistě osloví i ty nejnáročnější labužníky. Ochutnávat se bude v prostředí druhé největší růžové zahrady v republice, kde je příjemná pikniková louka, dřevěné rošty pro posezení, brouzdaliště i hřiště pro děti. „Věříme, že nám bude počasí přát a lidé si tento svátek jídla a chutí užijí naplno se vším, co k tomu patří. Jako každý rok, tak i letos máme připravený zajímavý program na pódiu, které bude tentokrát umístěno mezi vodními prvky areálu. Novinkou je také hudební doprovod,“ láká na festival organizátor Pavel Vysloužil. Doplnil, že dvoudenní akcí návštěvníky provede moderátor Radiožurnálu Petr Král.

V degustačním menu budou steaky, hamburgery, pečení pštrosi, vyzrálé hovězí, foie gras, asijská kuchyně, chilli pochoutky, sushi, vegetariánské a raw speciality a další dobroty. K tomu sladká tečka v podobě makronek, domácích dortů, tradičních či cizokrajných dezertů v doprovodu káv z renomovaných i malých pražíren, piv z velkých i malých pivovarů, tuzemských i zahraničních vín, kvalitní vody, čistých ovocných šťáv, alko a nealko koktejlů i vybraných destilátů. Domů si pak hosté mohou odnést produkty od českých i moravských farmářů a malovýrobců – rybí karbanátky, paštiky, med, domácí uzeniny, pesta, oleje, čokoládové dobroty, pivní speciály nebo ovocná vína.

Letošní novinkou je show talentovaných kuchařů, kteří úspěšně vařili v televizní soutěži MasterChef Česko 2019. Ti se poprvé se před publikem představili v pražské Invalidovně, kde letošní série GFF odstartovala. Nyní finalisté pilují recepty a vymýšlejí, jakými dobrotami osloví olomoucké publikum. Fanoušci se mohou setkat s Kateřinou, Denisou, Monou, Pavlem, Bohuslavem a chybět nebude ani Zuzka, Ester, Bára a Petr, kteří založili projekt nazvaný Křepelky v čokoládě.

Foto: Robert Mročka

„Hlavní tváří festivalu bude jeden z nejžádanějších českých šéfkuchařů Jan Punčochář, který působil v michelinských restauracích, třikrát po sobě zvítězil v anketě Zlatý kuchař roku a letos otevřel novou originální restauraci, kde vaří česko-rakouskou kuchyni,“ upřesnil Pavel Vysloužil.

Foto: Robert Mročka

Za jídlo a pití lidé nezaplatí běžnými penězi, nýbrž speciální festivalovou měnou – grešlemi. Přestože název grešle odkazuje k dávné historii, neznamená to, že organizátoři budou návštěvníky nutit ke středověkým způsobům placení. Při vstupu se vybaví čipem, díky kterému bude nakupování mnohem pohodlnější a zážitek z ochutnávání gastronomických specialit intenzivnější. Kdo všechny grešle neprojí, může je zase vrátit u východu.
Garden Food Festival je největší gastronomický festivalový projekt v České republice. Organizátoři pokaždé do měst přivážejí zajímavé gastrokoncepty a špičkové kuchaře. Od založení v roce 2015 se rozrostl do pěti měst – Ostravy, Olomouce, Uherského Hradiště a Rožnova pod Radhoštěm. Letos se poprvé představil i v Praze.