Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 3.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Štreitovy fotografie i dobové snímky připomenou sto let charity na Moravě

Zprávy z regionu

10.2.2022 aktualizováno 10.2.2022 13:20

Autor: red

Výstava na téma Století charitního díla na Moravě (1922/1992/2022), která se uskuteční v Olomouci v Galerii Biblio od 16. února do 12. března, nabídne jedinečnou příležitost přiblížit se kořenům profesionální Charity na našem území. V letošním roce uplynulo 100 let od ustanovení dnešní Arcidiecézní charity Olomouc a 30 let od založení Charity Olomouc. Výstava snímků světově známého fotografa Jindřicha Štreita v kombinaci s dobovými fotografiemi tak přiblíží sociální a charitní péči v průběhu celého jednoho století.

Fotografie Jindřicha Štreita z cyklu Kde domov můj

Foto: Jindřich Štreit

Letošní dvě jubilea nabízí nevšední zdroj inspirace s pohledem do minulosti ke kořenům sociální charitní práce a zároveň jsou příležitostí propojit minulost se současností prostřednictvím historických dobových snímků a současných fotografií Jindřicha Štreita. "Pauza v činnosti Charity byla sice dlouhá, ale přesto můžeme mít stálé vědomí, že kořeníme hluboko v zajímavé a pestré minulosti. To je důvod, proč akce spojené s takovým zamyšlením mají obrovský smysl. Bohužel naše společnost se žene příliš dopředu a nestíháme se zastavit a ohlédnout," přibližuje Petr Prinz, ředitel Charity Olomouc.

Projekt Kde domov můj a Vzájemnosti

Fotograf Jindřich Štreit se s olomouckou Charitou setkává již řadu let. "Vážím si jejích aktivit, a to jak v Olomouci, tak i za hranicemi republiky. Jedním z projektů, na kterém jsme spolupracovali, byl cyklus fotografií Kde domov můj. Týkal se problematiky bezdomovectví. Ocenil jsem, jak moc se Charita stará o lidi bez domova, jak jim pomáhá a jaké služby jim nabízí. To jsem se snažil nafotografovat. Mnohokrát jsem charitní fotografie vystavoval, a tím upozorňoval na tuto neuvěřitelnou sociální pomoc," říká Jindřich Štreit u příležitosti příprav nové výstavy.

V roce 2018 vydala Charita Olomouc netradiční publikaci fotografií Jindřicha Štreita Vzájemnosti, v níž se autor soustředil na osudy lidí bez domova. Kniha je víc než sociálním dokumentem. Ke slovu se dostala i poezie, která společně s fotografickými obrazy renomovaného umělce odkazuje k potřebě lásky, vzájemného vztahu a respektu k lidské důstojnosti.

Výstava snímků v Galerii Biblio

Expozice bude doplněna o publikace se sociální tematikou z fondu Vědecké knihovny v Olomouci. Dobové předměty Svazu Charity zapůjčila olomoucká pobočka Zemského archivu v Opavě. Vernisáž se uskuteční 16. února v 17:00, avšak z epidemických důvodů je kapacitně omezena. Zájemci mohou na výstavu zavítat v otevírací době Vědecké knihovny v Olomouci od 17. února do 12. března 2022 v Galerii Biblio (Bezručova 2).

Výstavu si zájemci budou moci prohlédnout od 17. února do 12. března v Galerii Biblio Vědecké knihovny v Olomouci. "Jsem moc ráda, že právě Vědecká knihovna mohla propůjčit své prostory nové společné výstavě prof. Jindřicha Štreita, Charity Olomouc a Arcidiecézní charity Olomouc a umožnit tak návštěvníkům Galerie Biblio nahlédnout do historie charitní činnosti na Moravě. Výstavu jsme doplnili o publikace se sociální tématikou, které má knihovna ve svém rozsáhlém fondu," doplnila ředitelka Vědecké knihovny Iveta Tichá. Vernisáž výstavy se uskuteční 16. února v 17:00, avšak z epidemických důvodů je kapacitně omezena.

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941