Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 11.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Štípa, Oswald, Vencl: Hlad po kultuře je obrovský, říkají šéfové souborů divadla před zahájením open air festivalu

Kultura

18.5.2021

Autor: Jan Procházka

Už 29. května odstartuje Moravské divadlo na Floře po dlouhé době kulturního temna festival, na kterém se, mimo jiné, představí v celé parádě všechny tři soubory. Jak velký je hlad po kultuře? Na co se těší? A nemají trému? O tom jsme si povídali s šéfy soborů Michalem Štípou (balet), Miloslavem Oswaldem (opera a opereta) a Romanem Venclem (činohra).

Hlad po kultuře je obrovský, shodují se Michal Štípa, Miloslav Oswald a Roman Vencl.

Foto: Jan Procházka

Už od října divadla nemohou hrát pro lidi. Jak se těšíte na publikum? 

Michal Štípa: Pro každého umělce je potlesk diváka velkou odměnou a určitým způsobem patří k motivaci do další práce.
Asi nejvíce jsme to pocítili během online přenosu představení Sólo pro tři. Byl to velmi smutný pocit, tančit před prázdným hledištěm.

Miloslav Oswald: Publikum je naša energia, ktorú čerpáme pri každom diele a spätná väzba publika je dôležitá pre všetko živé umenie. Preto sa veľmi všetci tešíme, že budeme môcť byť opäť spolu.

Roman Vencl: Když vaše práce postrádá tři čtvrtě roku jakýkoliv smysl, tak je to velmi frustrující. Už se klepeme nedočkavostí a pokud by existovalo něco jako adventní kalendář se Štědrým dnem 29. května, tak ho máme všichni doma a netrpělivě otvíráme okénko po okénku.  

Na co se v rámci programu těšíte nejvíc?
Michal Štípa: V první řadě musím zmínit titul Talentománie, a to ze dvou důvodů.  Mám velkou radost, že pozvání přijala primabalerína Národního divadla v Praze Nikola Márová, která vystoupí v roli Odetty v ukázce z baletu Labutí jezero, a že si můžeme znovu spolu zatančit. Druhá část představení je složená z choreografií, které vytvořili sami členové souboru. Jsem hrdý na své tanečníky, že tento nelehký úkol zvládli a podařilo se nám zrealizovat tento formát, který se tradičně uvádí ve velkých divadlech.

Miloslav Oswald: Na emócie.

Roman Vencl: Pro mě osobně bude mít hraní na Floře tři vrcholy. Tím prvním bude rozhodně Když se zhasne 5. května, které bude mým prvním představením od 11. října. Určitě musím zmínit i premiéru Revizora v režii Jany Paulové, protože tohle představení má dle mého obrovský divácký potenciál a všichni jsme zvědaví jak na něj bude publikum reagovat. No, vrcholem celého červnového programu bude stand-up večer Konečně zase můžeme!, což bude neuvěřitelný adrenalin pro všechny účinkující a krásná, veselá a optimistická tečka za touto smutnou divadelní sezonou.

Máte i vy hlad po kultuře? Zajdete i na představení ostatních souborů?

Michal Štípa: Určitě ano, mám rád kulturu ve všech jejích formách. Rád si zajdu třeba na kvalitní muzikál nebo pěkný koncert.
V příští sezóně uvede naše činohra titul Zánik samoty Berhof v režii Miroslava Krobota – to si určitě nenechám ujít.

Miloslav Oswald: Môj hlad po kultúre je obrovský a najmä preto, že sám som výkonný umelec, takže verím, že si všetci budeme fandiť navzájom.

Roman Vencl: Určitě ano a to minimálně na Talentomanii a na Podskaláka. Oba tyto tituly budou mít na Floře svou premiéru. A pak samozřejmě na většinu představení činohry.

Když už vidíte "světlo na konci tunelu", jde zkoušení lépe? A jak vůbec soubory přežily tohle dlouhé umělecké vakuum?

Michal Štípa: Musím se přiznat, že světlo na konci tunelu jsem viděl přesně před rokem touto dobou. Od té chvíle se situace, jak víme, nelepší a já jsem začal být docela skeptický. Věřím ale, že s přicházejícím rozvolněním se do našich životů zase navrátí radost z kultury a příští sezóna poběží v běžném režimu.

Miloslav Oswald: Som nesmierne pyšný na náš súbor, že sme po náročnom skúšaní naživo uviedli v Tv Noe inscenáciu Beethovenovej opery Fidelio. Ohlasy boli úžasné a súbor ukázal, že tradícia kvalitnej opery, ktorá v Olomouci je, stále žije a vždy bude. Ani Covid nám nedokázal zobrať chuť robiť operu dobre.
To svetlo na ktoré sa pýtate, je naša nádej. Skúšali sme až do momentu bez divákov a tam sme všetci pocítili nejaký pocit ujmy, lebo samotná cieľová páska vždy zmizla. Pracovali sme, ako nám možnosti dovoľovali. Keď sa mohlo skúšať, tak sa skúšalo, keď sme mohli robiť online prenosy, tak sme ich robili. Jednoducho práca stále bola.

Roman Vencl: Náš soubor nazkoušel během té doby temna dvě komedie a sice Dokonalou svatbu a Revizora. Teď zkoušíme Pana Scrooge - rodinné představení podle Vánoční koledy Charlese Dickense, jehož premiéra se odložila ze začátku června až na 8. říjen, protože jsme ještě donedávna netušili jaká bude situace. Takže stále zkoušíme do šuplíku, nicméně je to přeci jen o poznání veselejší díky vidině plánovaného rozvolňování kultury.  

Michal Štípa a Roman Vencl se navíc představí i jako účinkující. Budete mít po tak dlouhé době trému?

Roman Vencl: Je pravda, že jsem se po těch měsících izolace začal trochu bát cizích lidí, ale pracuji na zlepšení - včera jsem přešel celé náměstí a ani jednou jsem se nevyplašil. 

Michal Štípa: Musím říct, že jsem byl v napětí, jak se mi bude tančit, ale hned na prvních zkouškách s Nikolou jsme opět cítili napojení a to mě uklidnilo. Těším se, až spolu zase vystoupíme před publikem.

Romane, Sluhu dvou pánů Truffaldina hraješ už osm let. Změnilo ho nějak těch osm měsíců, kdy nemohl na jeviště?

Roman Vencl: Myslím, že trochu přibral a zlenivěl, protože se konečně mohl naplno věnovat své velké vášni, kterou je jídlo. Nicméně už se nemůže dočkat června a toho, až bude mít konečně zase jenom dva pány, protože v posledních měsících se těch pánů, které jsme museli poslouchat, vystřídalo tolik, že z toho jednomu šla hlava kolem. 

Soubor opery a operety uvede jako novinku titul Podskalák, operetu, kterou zdobí písně Karla Hašlera. Je to záměr, po té těžké době uvést veselý kus?

Miloslav Oswald:  Opereta Podskalák bola naplánovaná do dramaturgie ešte pred príchodom Covidu, a aj keď sme v únoru 2020 často počuli, že situáciu vo svete by sme nemali brať tak vážne... všetko nakoniec prišlo úplne ináč.
Takže Podskálák sa pripravil do poslednej fázy a čaká na uvedenie pred divákmi.
Je to krásna inscenácia, živá, plná melódií, ktoré potešia ale aj chytia za srdce. Jednoducho to, čo teraz všetci potrebujeme. Potešiť a pohladiť dušu.

Co byste vzkázali divákům?

Michal Štípa: Nemějte obavy chodit na kulturní akce, všude se budou maximálně dodržovat veškerá bezpečnostní opatření a hygienická nařízení. Těšíme se na společné zážitky na představeních v divadle i mimo něj. 

Miloslav Oswald: Na všetkých sa veľmi tešíme a želáme si, aby nám aj po tak dlhej odmlke zostali verní. Nech tý, čo do divadla chodili vždy, prídu aj so susedmi, známymi a ukážu im, že divadlo je o duši, láske, srdci, smiechu ale aj bolesti. Že toto všetko umenie tu už bolo dávno pred nami a my sme iba sprostredkovatelia, aby sme im mohli odovzdať dedičstvo.

Roman Vencl: Přijďte, přijďte a ještě jednou přijďte!