Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Star Wars či Forrest Gump. Přijďte si poslechnout slavné filmové i jazzové melodie na Korunní pevnůstku

Kultura

23.6.2020

Autor: red

Moravská filharmonie Olomouc chystá ve čtvrtek 25. června koncert pod širým nebem. V tento den od 19 hodin rozezní olomouckou Korunní pevnůstku hudba ze slavných filmů Star Wars či Forrest Gump, známé jazzové melodie od George Gershwina a Joea Zawinula i temperamentní argentinské tango Ástora Piazzolly. Provedou je dva soubory složené z hráčů Moravské filharmonie – ansámbl dechové sekce orchestru a komorní smyčcový orchestr. Za dirigentský pult se postaví šéfdirigent Moravské filharmonie Jakub Klecker.

Na koncertu zahraje ansámbl dechové sekce orchestru a komorní smyčcový orchestr.

Foto: Moravská filharmonie Olomouc

Koncert zahájí známá olympijská fanfára, Summon the Heroes Johna Williamse, jednoho z nejvýznamnějších tvůrců filmové hudby všech dob, kterou napsal v roce 1996 u příležitosti zahájení olympijských her v Atlantě. V rytmu argentinského tanga se poté představí smyčcová sekce Moravské filharmonie a přednese skladby Libertango a Oblivion Ástora Piazzolly, v roli sólisty vystoupí koncertní mistr orchestru Vít Mužík. Pod širým nebem dále zazní oblíbené jazzové melodie, jako Summertime z opery Porgy a Bess a jazzový standard I Got Rhythm od Georga Gershwina či Birdland Joea Zawinula.

Závěr koncertu bude patřit filmové hudbě. Posluchači se mohou těšit na soundtrack Alana Silvestriho z klenotu světové kinematografie – filmu Forrest Gump – i špičkové aranžmá hudebního podkresu k proslulému snímku Star Wars. Obě skladby, stejně jako úvodní olympijskou fanfáru, upravil pro tuto příležitost Ondřej Moťka, skladatel, aranžér a první trumpetista Moravské filharmonie.

Program koncertu:
John Williams
- Summon the Heroes (Olympijská fanfára, 1996), arr. Ondřej Moťka

Ástor Piazzolla:
- Libertango, arr. James Kazik
- Oblivion, arr. Robert Longfield

George Gerschwin:
- Summertime z opery Porgy a Bess, arr. Jirka Kadlec
- I Got Rhythm, arr. Jirka Kadlec
- Strike Up The Band ze stejnojmenného muzikálu,
- Bees You Is My Woman Now z opery Porgy a Bess,
- Swanee, vše arr. Scott Richards

Joe Zawinul: Bridland, arr. Jérôme Naulais
Alan Silvestri: Forrest Gump Theme, arr. Ondřej Moťka
John Williams: Star Wars Suite, arr. Ondřej Moťka

Koncert Pod širým nebem proběhne 25. června od 19 hodin na Korunní pevnůstce a je součástí Divadelního června. Vstupenky jsou k zakoupení na www.mfo.cz