Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Srdce na dlani: Restauratér chtěl vozit zadarmo jídlo maminkám v nouzi, teď má hospodu plnou dárků

Zprávy z regionu

1.12.2020

Jan Procházka

Srdce na dlani. Tak se jmenuje projekt, který se v podstatě spontánně zrodil v hlavě Petra Pechala, majitele motorestu Česká hospoda. Na počátku chtěl vozit zadarmo jídlo matkám samoživitelkám, dnes má hospodu plnou tisíců hraček, plyšáků, ale i počítačů, jízdních kol nebo kočárků. Dostanou je rodiny či maminky v těžké životní situaci. Všechny dárky přitom pochází od lidí, kteří se sami přihlásili na facebooku. Pomoci můžete i vy.

Petr Pechal na horním snímku ukazuje jeden z dárků: podepsaný míč od hráčů ostravského Baníku. Všechny tyhle dárky teď bude rozvážet rodinám v těžké životní situaci. Věnovali je přitom lidé či podnikatelé prostřednictvím výzvy na facebooku. Zapojit se stále můžete i vy.

Foto: Jan Procházka

Prostory motorestu Česká hospoda v těchto dnech připomínaly spíše sklad hračkářství. Všude jsou vyskládané dárky. Ať už jsou to hromady plyšáků, jízdní kola, postýlky či kočárky, je toho nepřeberně. “Tohle všechno teď musíme rozvézt,” usmívá se Petr Pechal, majitel motorestu, v jehož hlavě se nápad před necelým měsícem zrodil. A netušil, jak obrovských rozměrů nabyde. “I když jsme museli mít hospodu zavřenou, dařilo se nám docela dobře. Funguje okénko i rozvozy, zákazníci nám pomáhají. Měli jsme dokonce i Svatomartinské hody. A právě po nich mě napadlo, že bychom mohli vybrat pět maminek samoživitelek, kterým bychom zadarmo vozili obědy a večeře. Právě na tuhle skupinu stát nějak zapomněl, nikdo jim nepomůže, tak jsem si říkal, že můžeme něco udělat alespoň my,”  vzpomíná Pechal, jak celá akce začala. Na facebook umístil výzvu, aby lidé nominovali, komu touto formou pomoci. “A strhla se doslova mela. Ozývali se totiž další a další lidi, kteří nám nabízeli pomoc, třeba že zaplatí stravu pro rodinu v nouzi na celý týden! Nakonec jsme těch maminek vybrali dvanáct a nerozváželi jsme jen jídlo, ale i spoustu dárků, také různé vouchery třeba od kadeřnic či nehtařek, jeden vinař nám dovezl spoustu vína…” vypráví Pechal. Právě tehdy si podle svých slov uvědomil, že může udělat i něco většího. “Říkal jsem si, že když už máme zavřenou hospodu, je k dispozici velký prostor, který by se mohl nějak využít. Tak proč neudělat takovou Ježíškovu dílnu a nezaplnit hospodu dárky, udělat z ní takový mezisklad… Tak se zrodilo Srdce na dlani,” říká Petr Pechal. Dárci se mu začali ozývat přes facebook, telefonovali staří kamarádi, které mnohdy neviděl desítky let. “Všichni chtěli pomoci! Do teď je to pro mě neuvěřitelné,” usmívá se Pechal. Současně lidé nominovali i další a další možné příjemce dárků, ti se často hlásili i sami. “Dnes to funguje tak, že zjišťujeme o příjemcích co možná nejvíc informací. Jak velké jsou děti, jakou mají velikost, co by oni, nebo případně i rodiče chtěli či potřebovali… A snažíme se to sehnat,” vysvětluje Pechal. Nejedná se často o žádné malé dary, v hospodě už má přichystáno několik jízdních kol, kočárky, počítače, televizory, ale i dětské postýlky či tablety a telefony. “Zpočátku dárci vozili, co je napadlo, co měli třeba navíc nebo k čemu měli přístup. Teď už zveřejňujeme i konkrétní přání. Největší poptávka je pochopitelně po tabletech a telefonech,” zmiňuje Pechal. S dárci, které, jak sám říká, mají srdce na dlani, se vždy fotí a osobně jim děkuje na facebooku. O víkendu k nim přibyl i europoslanec Hynek Blaško, který věnoval notebook a velké množství dezinfekce. 

Představuji Vám další velké srdce na dlani

Akci chce Pechal ukončit 17. prosince, s rozvážením dárků už začal. “Bohužel, logistika je velmi náročná, proto jsme se zaměřili na pomoc lidem v Olomouci a blízkém okolí,” doplňuje restauratér, pro kterého je podobná akce absolutní premiérou a jak sám říká, vše vznikalo za pochodu. “Vždycky jsme se s kolegy snažili nějak pomáhat, zapojovali jsme se do různých sbírek a podobně. Že bychom ale sami nějakou takovou věc zorganizovali, to jsme skutečně neplánovali. Musím ale říct, že mě to neskutečně naplňuje. Mám výborný pocit, že lidé, kteří jsou teď sami často ve svízelné situaci, stále drží při sobě a neváhají pomáhat. To je báječné,” uzavírá Pechal.