Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 16.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Silný vítr zaměstnával hasiče v celém kraji

Krimi

30.10.2018 aktualizováno 31.10.2018 08:00

Autor: red

Profesionální i dobrovolné jednotky v Olomouckém kraji od pondělní 22. hodiny vyjížděli k velké řadě událostí, jejichž příčinou byl velmi silný vítr. V drtivé většině se jednalo o vyvrácené stromy nebo popadané větve a části střešních krytin. K 09:00 bylo hlášeno 62 zásahů, v odpoledních hodinách tento počet vzrostl na 170 a večer se číslo vyšplhalo na 192. Situace se uklidnila až se setměním.

Ilustrační foto

Foto: Archiv HZS Olomouckého kraje

"V detailovém rozboru nejvíce hasiči likvidují pomocí motorových pil popadané stromy na komunikacích, zde počtem výjezdů převazuje hlavně okres Olomouc," uvedl v úterý dopoledne mluvčí hasičů Zdeněk Hošák. 

Komplikace se nevyhnuly také železniční přepravě, strom v kolejišti si vyžádal omezení provozu u Starého Města na Šumpersku. "Spadené dráty elektrického vedení a součinnost s hotovostní službou energetiků řešili hasiči na Přerovsku ve Staré Vsi, jednalo se o utržené dráty u rodinného domku. Obdobný případ s hrozícím nebezpečím porušení elektrického vedení řešili hasiči v Lošticích, jednalo se o zavěšený strom v drátech vysokého napětí," popsal Hošák.

Hasiči přímo v Olomouci řešili na několika místech uvolněné plechové krytiny, v brzkých ranních hodinách zasahovali na ulici Jílová, zde zajistili několik plechů. V místě došlo také k rozfoukání tepelné izolace. Druhou z výčtu událostí (opět střešní plechové tabule) zajišťovala profesionální jednotka na Lafayettově ulici v bývalém pivovaru. Střešní krytina se uvolnila také na ulici Hlušovická v Černovíře, hasiči zasahovali i na Tomkově a Křižíkově ulici, kde se uvolnily plechy. A na sokolovně na 17. listopadu se srolovala plechová střecha. Přítomnost hasičů si vyžádaly rovněž události spojené s uvolněním střešních krytin na Rooseveltově, Einsteinově a Cyrilické ulici a v Žerůvkách (Bystročice).

Nejvíce se však hasiči potýkali se stromy a větvemi. "K těmto událostem jde souhrnně popsat odklizení pomocí motorových pil a rychlé uvedení zpět do běžného režimu v průjezdnosti či průchodnosti komunikací a chodníků," doplnil Hošák.

Foto: Archiv HZS Olomouckého kraje

Velký vítr trápil také strážníky městské policie. "Nejčastěji vyjížděli na prověrku oznámení o uvolněných střechách, mezi další oznámení taky patřily popadané stromy, plechy ze střech nebo reklamní tabule. Většina oznámení byla na místě vyřešena v součinnosti s hasičským záchranným sborem. Během výjezdů nebyla zaznamenána větší škoda na majetku nebo zdraví občanů," shrnul mluvčí MP Olomouc Petr Čunderle.

Během úterního odpoledne zásahů na Olomoucku ještě přibylo. Situace se uklidnila až s nástupem večera, kdy vítr zeslábl a klesl tak i počet výjezdů hasičů.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip