Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sculpture Line v Olomouci: do města míří Jedna z velkých hlaviček Kurta Gebauera

Zprávy z regionu

24.6.2019

Autor: Zuzana Doleželová

V rámci mezinárodního sochařského festivalu míří do Olomouce socha Kurta Gebauera s názvem Jedna z velkých hlaviček. Záměrem projektu Sculpture Line je ozvláštnit a obohatit veřejný prostor, nabídnout nový pohled na město i na samotná umělecká díla. Socha bude instalována na Dolním náměstí před Galerií města Olomouce.

Foto: Sculpture Line

"Velké hlavičky či jiné hlavy á la žárovka je moje dlouhodobé téma. Lidská hlava je záhadný objekt, dokáže zářit nápady, dobrotou a dokáže být zabetonovaná blbostí a agresivitou. A tak pohledem na ně můžeme meditovat, co jsme zač. Hlavy jakožto neportréty všeho druhu páchám už nejméně od poloviny 70. let," uvedl autor sochy Kurt Gebauer. Rodák z Hradce nad Moravicí vystudoval Sochařsko-kamenickou školu uměleckých řemesel v Brně, v letech 1959 až 1963 pracoval jako kameník u profesora Karla Hladíka. Po absolutoriu Akademie výtvarných umění v Praze absolvoval stáž ve Stuttgartu a na Académie des Beaux-Arts v Paříži. Od roku 1990 je pedagogem na UMPRUM v Praze, od roku 1992 je profesorem tamtéž.

Instalace sochy se uskuteční v pondělí 24. června kolem poledne. Obyvatelé i turisté budou moci toto dílo obdivovat před Galerií města Olomouce.

Sochařský festival SCULPTURE LINE představuje sochy a výtvarné objekty předních domácích i mezinárodních tvůrců pod širým nebem, přímo v ulicích několika měst po celé republice. Hlavní myšlenkou bylo přiblížit díla současných umělců běžnému divákovi, široké veřejnosti - vytrhnout umění z galerií a přinést ho za lidmi do ulic. Kromě frekventovaných míst máte možnost jednotlivé sochy vnímat i v kontextu specifických, méně očekávaných a speciálně vybraných lokací. Záměrem je ozvláštnit a obohatit veřejný prostor a nabídnout nový pohled na města i na samotná umělecká díla.