Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 6.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Sbohem, monarchie! V Pevnosti poznání se bude vzpomínat

Kultura

26.10.2018

Autor: red

Netradiční vzpomínku na habsburskou monarchii si připravily Vědecká knihovna v Olomouci a Pevnost poznání. Od 4. listopadu se mohou lidé přijít podívat na výstavu nazvanou Sbohem, monarchie (Habsburské mocnářství 1804–1918) a zároveň navštívit pravou vídeňskou kavárnu. Bohatý interaktivní program připomene, že naše země byly součástí velké říše, kterou obývaly rozmanité národy...

Výstava Sbohem, monarchie bude v expozici Pevnosti poznání až do konce prosince 2018. Autorský tým si dal za úkol připravit projekt, který veřejnost seznámí nejen s vládnoucí habsbursko-lotrinskou dynastií, ale rovněž s jejími obyvateli, přírodními podmínkami či jednotlivými zeměmi, z nichž se říše skládala. Pomocí bohatého fondu ukáže pestrost mocnářství, jeho obrovskou rozlehlost, jednotící, ale i nesourodé prvky, jež obyvatele podunajské monarchie během dlouhého 19. století ovlivňovaly. "Letošní rok je plný významných výročí vztahujících se k historii českých zemí. K těm nejdůležitějším bezesporu patří 100. výročí založení československého státu. I když je ale obnovení samostatnosti českých zemí jedním ze základních mezníků ve vývoji české společnosti, neměli bychom zapomínat, že na tuto událost lze pohlížet i jinou optikou. Konec 1. světové války a vznik nástupnických států znamenal současně i konec jedné dlouhé dějinné éry – existence habsburské monarchie," řekl Lubomír Novotný, kurátor výstavy z Vědecké knihovny v Olomouci.

Málokdo si dnes uvědomí, že jsme byli součástí říše, která sahala až k Jaderskému moři. A právě v prostředí, kde spolu žilo mnoho národů a etnik, vyrostli Češi v moderní evropský národ. I z toho důvodu má smysl se ohlédnout zpátky a připomenout svět, který v roce 1918 zmizel. A jak lépe do minulosti nahlédnout než prostřednictvím starých tisků, alb, map, pohlednic a dalších dobových dokumentů? "Návštěvníci budou moci zažít také uklidňující pocit 'belle époque' při čtení novin, pití kvalitní kávy s vídeňským sacherem, doprovázené hudbou Johanna Strausse. Kromě toho připravíme řadu nových exponátů, například hravou časovou osu, tematické promítání nebo fotokoutek. Ve spolupráci s vědeckou výtvarkou připravujeme i workshopy," doplnil Tomáš Arnold, koordinátor expozice Věda v pevnosti, kde se bude výstava odehrávat. Výstupem výstavy bude katalog vydaný za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Olomouckého kraje.

Více o programu naleznete zde: www.pevnostpoznani.cz.